Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

La candidatura de Troadec depend daus occitanistas

Ne parlàvem amb l’“ideològ” daus Bonets Roges, Jean-Pierre Le Mat. Ai relegit l’editorial de Jornalet sus la candidatura de Troadec e voudriá soslinhar de verai lo ròtle central d’Occitània e de l’occitanisme dins aquela candidatura.
 
Coma ja sabètz, la lei francesa demanda que lo candidat amasse mai de 500 signaturas entremèi los 47 000 elegits que i a dins la Republica Francesa, dins un minim de 30 departaments e pas mai de 50 signaturas per departament. En comptant los departaments bretons, bascos, catalans, alsacians, etc., arribam a dètz e sèt departaments. La partida occitana jos dominacion francesa representa 32 departaments. 32+17 = 49, doncas ben en delai daus 30 departaments requerits. S’eliminam los departaments ont la preséncia occitanista es febla, auriam ben 23 departaments ont auriam de cònsols sensibles a la candidatura de Troadec (ben entendut que la part de las signaturas daus conselhèirs regionals e departamentals es febla dins lo total daus 500).
 
Après tot aqueste discors, ma question es: pensatz que siá possible, per Troadec, de trobar de signaturas d’un centenat de cònsols dins aumens 23 departaments occitans?
 
E ben, en gròs, la candidatura Troadec depend de vosautres, los occitanistas. Òc ben!

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Lachaud Pierre
9.

Lo noveu president dau conselh departemental de la Nauta-Viena, qu'es totjorn socialiste , a dich : "si lo partit socialiste a ganhat en Naute-Viena e perdu los departement de la Creusa e de la Coresa es deu per una bona part a la construccion de la linha TGV Peitos-Limòtges".

Es lo moment de perpausar un regionalisme a tots los deçauguts de la deicha e de l'esquera. Lo Massif Centrau es una bola au centre de l'exagòne abandonat de tots los costas. Segur que belcòp de mera podran voler veire alhors. Bastir un regionalisme occitaniste per lo Massif-Centrau poria esser una ideia a developar, una etape avant de passar a Occitania. Me pensi que lo regionalisme que vòl se presentar a un niveu exagonal devria jugar la carta de las relacions entre las differentas regions e pas demorar au niveu d'una region. Per la sinhatura pòde far una demarcha envers quauqua mera mas pòda pas prometre de reussir.

  • 2
  • 0
Tarrega (PP.CC.)
8.

Bonic, hi si fos a l'inrevès, hauria d'ésser el mès normal món, però encara que siguin pocs: a fer feina!
"Tàrrega".

  • 0
  • 0
Lo Drac
7.

Es una bona question, perqué pas "emancipacion occitana", son pas los Occitans que balòtan ?

  • 1
  • 8
Terric Lausa Quilhan
6.

#4

Qué prepausatz? "Occitània jos emancipacion francesa", benlèu?

  • 2
  • 0
Terric Lausa Quilhan
5.

Ben segur que l'ajuda dels occitans e dels occitanistas serà necessària per la candidatura d'en Troadec.

Per començar cal esperar que los elegits occitanistas amb poder de pairinatge (se ne demòra aprèp las eleccions regionalas de decembre) ja li donaràn lor pairinatge.

Aprèp se la societat civila occitana e los movements occitanistas civils non s'engatjan pas i a pauc d'esper que los elegits lo pairinen. Los movements civils occitans devon votar de mocions, puèi prene lor pluma per escriure als pairins potencials per lor demandar lor signatura.

Çò meteis pòdon e devon far los ciutadans occitans.

Al trabalh occitans!

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article