Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Lo Noste Enric?

Gèli Grande

Gèli Grande

Emplegat a La Pòsta, escriu de cronicas dins la revista Lo Lugarn. Es afogat de rugbi (subretot) de XV, de bona literatura e de bon cinemà quina que siaga la lenga.

Mai d’informacions
L’autre jorn en tot landrar per carrièras de Nerac en Labrit, trobèri e crompèri una postala que representava una estatua quilhada al mitan d’aquesta ciutat gascona.
 
Èra dedicada “A Noste Henric” un òme politic gascon nascut lo 13 de decembre de 1553 e defuntat lo 14 de mai de 1610, que s’aperava Enric III de Navarra e pretendudament IV de França.   
 
A l’endarrèr de la postala, se trobavan quauquas rimas dins una grafia qu’es pas la que s’emplega dins Jornalet. Me soi permés quatre comentaris en letras grassas .
 
Brabes gascous
A moun amou
 
De París e deu poder
 
 
Bous aous que debets crézé.
Benguets, benguets
 
Emplenar las administracions de París e d’Illa de França
 
Ey plaze de bous bezé
 
A París e non pas au país
 
 
Approuchats bous
 
De mei en mei nombrós dera vila lutz 
 
 
_____
P.S.: Labrit es lo nom vertadièr del parçan de Nerac. En francés dison Albret. Lo nom Labrit es demorat per una comuna del departament de las Lanas e per una raça de cans dels pirenèus.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

BOURDON Pau
4.

#3 Los qui an lejut hèra plan a Balzacque's bromban que l'autor e qualifica a Rastinhac de "meridionau" :-p

  • 0
  • 0
pessemesse siverga 84400
3.

s"un cop avetz ben legit Balzac, vos seretz benlèu avisat que Rastignac e tota la cola deis ambicios venon pas dau miegjorn-pais occitan, mai dei Charentes, qu'es pasmens situat au sud de paris

  • 0
  • 0
Andriu e Gavaudan
2.

Aqueths vèrs qu'apartenguen a un poèma deu nòste Jansemin : Lo tres de may, poèmo courounat pel l'Academio d'Agen ; dediat a moussu W. Duvigneau (5 mai 1850). 210 vèrs.
Que i a un epiraf : Sur soun jouquè, lo poul a lou dret de canta (1).

Aqueths vèrs que son estats modificats pr'amor que Jansemin escriu en lengadocian (quitament se ditz que parla gascon : lo puple fidèl a sa mair / serà gascon totjorn / e Francimand jamai.)

Lo tèxte qu'es :

« Brâbes Gascous,
A moun amou per bous aou dibès creyre ;
Benès ! benès ! èi plazé de bous beyre !
Appoucha-bous ! »

Que senhali qu'èi hicat suu men blòg, la fòto de l'estatua deu nòste Enric que's pòt véder a Maruèjols [pr. maruèje] (Lozera) e tanben una carta que data de l'inauguracion de l'estatua en 1954. L'escultor qu'es Emmanuel Auricoste (1908-1995) que escultè tanben mei tard « La bèstia de Gavaudan » que se i pòt véder tanben…

http://andriudegavaudan.over-blog.fr/article-enric-lo-quatau-74294183.html

(1) empruntat librament au Du Bartàs :
« Dessús l'aute joquèr, lo poth non deu cantar. »

  • 4
  • 2
Balsan La Nogairiá
1.

Me sioi totjorn demandat se l'image de Rastinhac èra pas un pauc l'estereotipe de l'òme miegjornal, lèst a tot per capitar a París. Un modèl que Enric seguèt, poguèt iniciar, en quitar son Estat de Bearn per devenir Rei d'un mai grand airal, e al final abandonar Bearn.

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article