Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Istòria d'òc: lo movement dels òmes entre Occitània e Catalonha als sègles XVI e XVII

La vila catalana de Sant Llorenç de Morunys remembra las siás originas occitanas
La vila catalana de Sant Llorenç de Morunys remembra las siás originas occitanas
La proximitat, tanplan l’unitat lingüistica entre tèrras occitanas e catalanas, favorizèt, benlèu, en mai de las evidentas rasons economicas (= la recèrca d’un trabalh e d’un revengut), la plan fòrta emigracion dels occitans cap als païses catalans als sègles XVI e XVII. Primièr, nombroses èran los pirenencs que practicavan las migracions sasonièras cap a la Peninsula iberica: culhidas, vendémias, mas tanben, activitat “comerciala”. Mas çò mai important èran las migracions definitivas que fan qu’una granda partida de las nautas tèrras occitanas (Pirenèus, pre-pirenèus, Auvèrnha, Lemosin...) de l’edat modèrna se “voidèron” dins las tèrras catalanas. Per exemple, segon lo capitani general de la frontièra rosselhonesa, en 1542, serián unes 7 000 o 8 000 occitans que se trobarián e trabalharián en Rosselhon. I trobam pastors, obrièrs, bracièrs, doncas trabalhaires manuals, de còps un pauc marginals; d’autres èran mai integrats dins la societat, coma, al sègle XVII lo mercadièr carcinòl Pèire Fisas, installat a Lhèida puèi a Barcelona, que se poguèt crompar la senhoria de Terrassa. Del meteis biais, lo ròtle tengut per unes d’aquestes migrants dins la societat catalana indica una integracion lingüistica pro aisida. Atal, Pèire Terradas, originari dera Andòrta en Comenge fasiá, al sègle XVI, lo nunci (cridaire public) del baile de Mataró.
 
En sens contrari, de l’Edat Mejana al sègle XVIII, son centenats d’estudiants catalans que passèron los Pirenèus per anar estudiar a l’Universitat de Tolosa. A partir de la Renaissença, lo fenomèn venguèt mai fòrt e se contunhèt puèi malgrat las guèrras entre las monarquias francesa e ispanica. La desfaita catalana de 1714 tornèt activar lo corrent ja que fòrça catalans refusèron l’Universitat borbonica de Cervera: de 1724 a 1763, mai de 700 catalans se venguèron diplomar a Tolosa. Catalans e catalonofòns representavan, als sègles XVII e XVIII, mai de 90 % del total iberic dels estudiants de Tolosa. Al sègle XVIII, los menorquins jos dominacion anglesa, se n’anèron tanben estudiar a Avinhon.
 
La cançon populara catalana, que n’existís mès d’una version, Els estudiants de Tolosa (“A la vila de Tolosa / n’hi ha tres estudiants, / que en segueixen els estudis / per a ser-ne capellans”) que canta los malastres de tres joves catalans qu’estúdian a Tolosa per se far capelans, fa benlèu referéncia a aquel fenomèn de migracion estudiantina cap a la capitala lengadociana. Quitament, ne mòstra las dificultats (“Ai, tu, vila de Tolosa, / de mi te’n recordaràs: / persones, cases i places, / han d’anar a foc i sang!”).
 
Los rescontres entre occitans e catalans s’escasián tanben pendent los pelegrinatges de proximitat o de mai longa distància. Montserrat demorèt longtemps la destinacion per excelléncia dels romieus occitans. Lo sieu apogèu occitan se situa, çò sembla, entre los sègles XVI e XVIII. Gents de totas condi­cions i anavan d’un pauc pertot mas, se sap, en particular, que la devocion a la Moreneta èra plan fòrta en Nauta Auvèrnha, Bigòrra, Comenge, País tolosan. Per exemple, en 1582, 153 romieus de Sant Flor i anèron mentre que la pèsta s’espandissiá dins lor parçan. Dins las parròquias, existissián nombrosas confrariás dedicadas a la Verge de Montserrat e, quitament, dins la vilòta comengesa de Casèras, una “Casa de Montserrat” foguèt creada en 1606 pels monges de l’abadiá coma basa per reculhir almòinas. Lo darrièr sindic de la “Casa de Montserrat” se n’anèt en setembre de 1792, coma consequéncia de la Revolucion francesa e de la guèrra contra Espanha e la “Casa” foguèt venduda coma ben nacional. Mas s’aquò’s ben una rompedura, Montserrat aculhiguèt encara un pelegrinatge bigordan en 1868; serà lo darrièr. Se pòt ajustar qu’al moment de la Revolucion francesa, Montserrat serviguèt de refugi per l’arquevesque d’Aush e los avesques de Tarba, Rius, Lavaur. En Catalonha, s’i refugièron tanben fòrça prèires.
 
A despart de Montserrat, nombroses son los santuaris marials dins los Pirenèus que recebián romieus de cada part de la montanha, escasenças de se rescontrar, e, de còps, de téner una fièira ont s’escambiavan los productes de l’economia pastorala. Se pòdon mençonar los pelegrinatges a Nòsta Senhora de Montgarri (Val d’Aran) ont se recampan, dempuèi lo sègle XII, romieus d’Aran, de Palhars, de Coserans e Castilhonés, per las fèstas pastoralas del 2 de julhet e per l’Assompcion, Meritxell (Andòrra), Nòsta Dòna de la Pietat (Sèish, Coserans), Nòstra Dòna de Savart (Tarascon, comtat de Foish), e tantes autres que mòstran l’intensitat de las relacions umanas e economicas entre occitans e catalans.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
5.

Pere I, Ramon de Tolosa, Francesc Macià... I moltes mès, tants com crec que som Catalans i Occitans, tenim una simpatia i una solidaritat entre nosaltres que ens uneix i desde fa segles, crec que la batalla de Muret, nomès fou un accident, però que fa que totes dues nacions ara siguin mès conscients, de que tenim un futur comú, i ens fa mès pròxims.
Si som conscinets de qui som veurem que per tots ells ligams que tenim, ens podem dir nacions germanes. i que crec és imposible separarnos.
Per tot el que hem passat i pel nostre futur:
Visca la Terra...Lliure!
Amb tot l'efecte:
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 1
  • 1
Víctor Mata Ventura Begues
4.

Les migracions occitanes a Catalunya van ser més importants quantitativament i qualitativament del que esn pensem. A Begues, per exemple, després de buidar exahustivament la documentació notarial i parroquial, el percentatge d'occitans identificats com habitants de Begues, en el perìode 1580-1600 se situa en el 67%. La dada és espectacular, però si ens atenem a la documentació i a la procedència d'aquestes persones és la realitat. Vegeu l'article LA IMMIGRACIÓ OCCITANA A BEGUES A CAVALL DELS SEGLES XVI I XVII. ECONOMIA I INTEGRACIÓ que es publicarà en les actes de les VIII Trobada de Centres d'Estudis i Estudiosos d'Eramprunyà. Els moviments migratoris (14.11.2015).

  • 0
  • 0
Felip Martèl Montpelhier
3.

Au sègle XVIII, l'i a de mond de la Valèia d'Ubaia - de Cogordans, d'Esmenjauds, que van far de comerci a Barecelona e a Alacant. Un a fach una mena de guide dau rotard gavot en Espanha (los chamins e las auberjas que s'ameritan un destorn larg). Au sègle XVII, es un Garcin de Sant Paul que se retroba en Sardenha a "Larguier", valent a dire a l'Alguer... Tot aquo per dire que los raports occitano-catalans a aquela epoca, ben explicats per l'article, tochan l'ensems de l'espaci occitan.

  • 1
  • 0
Jordi Colomer Camarasa Girona
2.

Un percentatge molt i molt important dels actuals catalans són descendents d'aquestes migracions.

  • 1
  • 0
Matieu Castel Marselha
1.

E l'istòria de la "colonia" catalana installada a Marselha, dins lo quartier ara anomenat "Lei Catalans" ?

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article