Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

El conte de la truita

Terric Lausa

Terric Lausa

Faguèt d'estudis d'occitan a l'Universitat de Montpelhièr. Militant occitanista e aimador de la frairança occitano-catalana.

Mai d’informacions

Tèxte legit

Aquò es un conte tradicional de Donasan d’ont sorteis la miva familha mairala e que ma paura menina sovent nos contava.

 
Dins de’l vilatge de Quergut d’un còp èra, i avia un cordonièr manhac, brave-brave que’l siu nom me’l som doblidat. Ja me rapèlhi pas pus que del siu escais. El mond l’apelhavon El Cordonièr e a la siva femna li donavon de La Cordonièra.
 
En mès d’èsser cordonièr tenín qualquis bocins de tèrra e qualquis bèsties tanbés: dètz vaques a l’establhe o per la montanha, un quarantenat de fedes dins d’el jaç. E cal dire que dins lhors debassis de lhana, i amagavon qualquis pauquis escuts.
 
Tenín un gojat tabés, lhor filh, que cadun dins d’el vilatge l’apelhava El Cordonieron del nom de son papà. Aquelh gojat, son paire e sa maire el gastavon e regastavon tant com o podín. La maire jamès trapava res de pro bon per elh. Per manjar, per exemple,  totjorn començava pe’l servir elh. Èra totjorn atal que ça fasia:
 
“Un, per tu el pan
 
Dos, per tu els uòus”
 
Com aquelh Cordonieron èra intelligent e que trabalhava plan a l’escòla, sa maire se metèc pel cap de li fèr aprendre’l lhatin. Aquò li agradava pas al paire mas la maire ne tenguèc rason e el gojat el placèguon en ça dels bons paires jesuïtes de Perpinhan qu’atal el filh poiria aprendre a venir sabent. Ja la maire se’l vesia en ministre o en arquevèsque...
 
E pèi qu’arribèguon les vacances de Nadal e el gojat se tornèc a l’ostal pel prumièr còp dempèi qu’èra partit a Perpinhan. La maire el festejava, el potonejava, el sarrava dins els bracis, l’amanhagava. Li volia fèr plhaser e metèc els petits plats dins d’els grands.
 
Per sopar avia preparat una truita molinièra.
 
Totis tres èron assetadis a taula. Mas elha, còsta que còste, volia èsser fièra del siu filh e de com èra vengut sabent dempèi qu’èra als estudis.
 
“Tè m’amor, la truita, partatja-la en lhatin!” ça li faguèc elha.
 
Sense s’o fèr repetir dos còps el gojat dubriguèc el siu cotèlh e pèi en dos moviments rapidis e precisis d’un costat trenquèc la tèsta de la truita e de l’autre trenquèc la coga. E pèi ça diguèc amb un votz de rictor:
 
“Tèsta patri, coga matri e la rèsta mihi”,

e sulpic pausèc la tèsta de la truita dins la sièta de son paire, la coga dins la sièta de la maire e tot el còs tendre e gras de la truita se’l metèc dins la siva sièta!
 
La maire ne plorava de tendresa.

El paire, pauròt elh, ça diguèc pas res sul moment. Solament a la fin del sopar puntèc el siu dit cap al siu gojat e ça li fèc:
 
“El lhatin te reüsseis pas, gojat. De ça que ne vesi, aquelhis estudis a Perpinhan t’aprofitaràn pas. D’ara te demoraràs a l’ostal e trabalharàs ande nosautris. Quand auràs quicòm a dire o diràs en lhenga nòstra. Me pensi que te’n traparàs milhor”
 
Atal se fèc e se pensèc!
 
 
 
abonar los amics de Jornalet
 




 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Fabre Murèth
5.

M'agradi lo tèxt e l'audiò. Pr'aquò es diferent del "Roergas" e se compren. Es normal me dirètz! ... De segur , vist que s'agis de lenga d'òc , mas es encara milhor de lo legir e de l'ausir... Belèu que m'ajudèt d'o legir en escotant , mas suspren totjorn de comprene , un autre biais de la parlar .

  • 0
  • 0
Pro Portoferraio
4.

#3 Gran merces!

  • 0
  • 0
Terric Lausa Quilhan
3.

#2

A la rubrica ÀUDIO jos l'imatge

  • 3
  • 0
Pro Portoferraio
2.

ont es l'audio? Que cau escotar lo voste beroi lengadocian!

  • 2
  • 0
Víctor Capdet Vilanova i la Geltrú, Catalonha.
1.

Lo pòble es savi e los mots servats al cors del temps o demòstran sovent. Volèm parlar la nòstra lenga perque volèm çò melhor talh, nos conformam pas solament amb lo cap e la coa del peis.

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article