Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

La granda malautiá

Vaquí que, d’un còp, un alcòl ven lo Salvaire Suprème!
Vaquí que, d’un còp, un alcòl ven lo Salvaire Suprème!
Alan Roch

Alan Roch

Responsable de l’IEO-Aude. Contaire,escriveire, cronicaire (ràdio, premsa escrita). Afogat de rugbi de 13.

Mai d’informacions
Al vilatge planetari, se ne passa de bravas! Se sabiá ja que lo vòl d’un parpalhòl al fin fons d’Amazonia podiá desencadenar un auratge dels bèls sus Alaric e Euròpa, vesèm ara qu’un chinés qu’esternuda sufís per metre la planeta tota a l’arrèst.
 
Agèrem un còp de mai (e aquò contunha) unes exemples bèls dels comportaments umans: las rumors mai fantasierosas las unas que las autras, lo retorn de las grandas paurs, la montada dels preses, la crompa de provisions per téner un sèti que poiriá durar mai de temps que la guèrra de cent ans. Lo tot, seguit de minuta en minuta, per una cordelada de cadenas d’informacion ont, fin finala, demòstran que lo tròp d’informacion tua l’informacion.
 
Çò qu’ai pas plan comprés es aquela demanda reiterada milierats de còps de se servir d’un produit alcolic. Nos explican de longa que cal pas beure una sola goteta d’alcòl, que lo vin te rendrà fadurla, que lo Menerbés te portarà suls nèrvis, que Corbièras te farà cantar coma un corbàs, que los vins de la Clapa te tancaràn lo clapet, los de la Malapèira te tustaràn sul calhau, los de Cabardés te tamparàn dins un cabaret o un cabanòt, que te cal pas comptar de venir galhard en beguent Galhac o de te transformar en falguièra en beguent Faugèras,… e vaquí que, d’un còp, un alcòl ven lo Salvaire Suprème!
 
Cal veire tanben la capitada ecologica de l’afar amb las usinas chinesas qu’escampan pas mai salopariás dins l’aire. Del fons de lors lèits de malauts e dels espitals de campanha montats en un res de temps, los chineses pòdon tornar véser un canton (e pas solament a Canton) de cèl blau! Coma tot es pas perfèit e que per èsser una bona usina, cal despensar lo maximum d’energia, se ditz qu’unes responsables alucan totes los lums que pòdon e fan virar a voide las maquinas del temps que los emplegats son embarrats a l’ostal! Qué volètz, las chifras pòdon pas mentir…
 
Saludarem tanben l’intelligéncia superiora del virus; confrontat a la limitacion del public a 5000 personas o 1000 personas e dels acamps a 50 personas, quand lo virus passa a la pòrta d’una sala de 1000 personas, es que se ditz: “Vesi aquí 1002 personas: pòdi dintrar.” o “Malastre: solament 998 personas, devi tirar camin!” (Meteissa remarca per 5001 e 4999 o per 51 e 49!). Qual pòt dire çò que se passa dins lo cap del virus?
 
 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pitaluga
1.

O caliá dire.
Amb una tòca d'umor disètz de causas seriosas.
Al contrari, los intelligents del fenestron, politics incluses, prenon de tèstas d'entèrrament per nos contar de faribòlas.
Entre los dos ai causit mon camp.
mercé sénher Roch.

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article