Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Coratge, Sônia!

Alan Roch

Alan Roch

Responsable de l’IEO-Aude. Contaire,escriveire, cronicaire (ràdio, premsa escrita). Afogat de rugbi de 13.

Mai d’informacions

Tèxte legit

Lo preident Lula a pas mancat de convidar lo vièlh cap autoctòne Raoni per son intronizacion. De mai, ven de nomenar una militanta dels dreits dels pòbles autoctònes a un ministèri tot nòu dels pòbles indigènis. Es pas l’òbra que va mancar a la deputada federala, filha del pòble Guajajara-Tentehar dins lo Nòrd-Este. Fins ara, Sônia Guajajara (utiliza lo nom de son pòble coma nom d’ostal) èra la coordinatritz de l’Articulacion dels pòbles infdigènis de Brasil. Es la primièra indigèna nomenada a un tal pòste de ministre. Se prepausa de metre fin a l’invisibilitat e a la negacion dels dreits dels pòbles primièrs: “Serà pas mai possible de nos mespresar e de nos considerar coma ciutadans de segonda zòna.”. La FUNAI, l’organisme que fasiá la pluèja e lo bèl temps sus aquela situacion, serà plaçada jos la responsabilitat de la ministra. Lo president Bolsonaro a nomenat un brave nombre de militars als pòstes de responsabilitat de la Fondacion, que se sap que l’armada ven totjorn al secors dels oprimits. L’un dels objectius de la novèla ministra serà de demilitarizar la FUNAI.
 
Una question importanta, e totjorn en suspens, aquò’s la demarcacion d’unas tèrras indigènas. Un procès bravament blocat del temps de la presidéncia precedenta. La question ecologica bèla se pausa tanben de l’arrèst de la deforestacion: a l’encòp causa ecologica e respècte dels luòcs de vida dels pòbles autoctònes.
 
Las populacions son tanben sovent en conflicte amb los cercaires d’aur. Seràn pas aisits a convéncer d’arrestar lor practica.
 
Al-delà dels simbòls e de las polidas fotografias, serà necessari d’anar mai luènh dins lo concrèt. E es aquí que tot va pas virar d’aise. Lo president Lulà s’es apiejat sus una granda coalicion per èsser elegit. Lo novèl ministre de l’agricultura es puslèu pròche dels grands proprietaris e dels acarnassits del debosigatge. Es un pauc coma se, en França, i aviá un ministèri ecologic fàcia a un ministèri de l’agricultura menat pel sendicat dels agricultors productivistas. 
 
Las bonas intencions sufison pas totjorn. En Chile, an elegit un president d’esquèrra; metèron en plaça una amassada per redigir una Constitucion novèla, per remplaçar lo tèxte del temps de la dictatura Pinochet. Al cap de l’acamp, i aviá una indiana. Lo tèxte reconeissiá los dreits dels mapuches e avançava sus plan d’autres dreits. E, al moment del referendum, una majoritat votèt per servar la Constitucion de Pinochet. Los dreits de las minoritats e lo respècte dels autres, aquò’s d’ideals qu’an de mal de se concretizar.
 
Enfins, se demora un pauc de temps liure a la Sônia, poiriá benlèu trapar un moment per venir dire al poder francés que seriá temps que se preocupèsse del sòrt e del devenir de sos pòbles autoctònes.
 
 
 
 
Indian-d’AlaricRoch
 
 
 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

pierre lachaud
1.

Es fin d'opausar los civils e los militaris. Los civils an p'un poder a part de s'aliart emben los merchands de drògas qu'an de l'argent e que dictaran lè_ors leis. Sonia a p'un poder. Los militaris an un biais de veire la realitat de pus près.
Transplantat en França quò balhara : "L'occitania se fera si los merchands de drògas s'en emparat per far un esta occitan contre França dau nòrd.
Mesfiatz-vos totjorn : qui a l'argent governa.

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article