Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

La libertat se pèrd… amb nòstre acòrd…

Andriu de Gavaudan

Andriu de Gavaudan

Autor de la cronica occitana setmanièra al Petit Bleu de l’Agenais desempuèi 1978 e editorialista de La Setmana fins que quitèt de paréisser

Mai d’informacions
En Jean de La Bruyère (1645-1696) o disiá: “Tot es dich e venèm tròp tard…” Alara, vau èsser onèste e vos pausi la question — i a pas res a ganhar!: “De qu’an podut dire de notable e d’interessant, dempuèi tres cents ans, totes los tabelions de servici qu’an trempat lor calam dins la tinta o que se son amalugats sus una maquina d’esriure o, mai recentament, sus un ordenador?” E ieu, de que vos pòdi dire que vos poiriá susprene, a vos que sètz totes de poses de sciéncia dins un fum de domenis e, causa mai rara, es vertat, dins lo domeni occitan?
 
Alavetz, m’excusaretz d’ignorar aquel innocent de La Bruyère e de contunhar a blagassar coma se res èra estat dich ni per el ni pels autres letras-herits (gasc.); me l’aguèsson demandat a ieu e pas a el, auriái formulada una responsa identica, probable!
 
Vos cal pas estonar donc après aqueles prolegomens que los mèdia de tota mena parlan totes, o gaireben, de las meteissas causas en meteis temps!
 
De quora en quora, i a lo piòt de servici —ne cal un— que s’a mancada la conferéncia de concertacion e que met son mèdium dins la ziga quand totes son dins la zaga… La vergonha!
 
Desempuèi l’intrusion del virus vengut d’Asia, Euròpa sola e Estats-Units e Canadà son, per nòstres mèdia, la part visibla de l’iceberg; la resta del planeta a desapareguda quitament se, de quora en quora, ausissèm parlar d’Austràlia e de Novèla Zelanda. Los países de l’America del Sud fan pas recèpta e Africa, vòli dire tot lo continent african, tròba qualques regas dignas d’interés a cada còp qu’una cometa, per una manca d’atencion, daissa rabalar sa coeta suls quarantens bramaires.
 
Lo vilatge global de McLuhan se redusís tròp sovent a l’Euròpa vièlha e als Estats Units…
 
Ça que la, levat la misèria un pauc pertot, la guèrra… en Ucraïna en causa d’un satrape psicòrigid, degun i prèsta pas pus atencion. Los qu’an de moneda contunhan de passar lors vacanças al solelh e, la nèu venguda, se n’aneràn esquiar dins las estacions a la mòda coma a l’acostumada.
 
Misèria, guèrras, esclavatge, etc. ne parlar còsta pas car e, de mai, interessan pas degun!
 
Çò que pensi, ieu quitament se mon avís es pas de comptar, es que los faissismes dins las diferentas parts del planeta son mai fòrts que jamai e son la menaça mai granda de las annadas a venir.
 
Pensatz que galègi… Sètz pro aluzerpits —l’aimi aquel mòt!— per agachar una mapa e ne tirar qualques conclusions: Indonesia e lo filh el dictador Marcos caçat ans a del poder que ven après la presidéncia de Duerte; Myanmar e la camorra militara; Índia e lo partit al poder; China e Xi que fa passar Big Brother d’Orwell per un aprendís que coneis pas res al job; Potin que se la jòga mascle dominant; Bolsonaro en Brasil qu’ensaja d’engatjar los missionaris evangelics e còpia l’èx numèro 45 dels Estats Units, etc.
 
N’avètz pas pro? Justament al numèro 45, li agrada la messorga generalizada e los faches alternatius. Après quatre ans de presidéncia, a trapat milions de complotistas prèstes a partir far un chaple dels opausants…
 
E nosautres amb Polonha, Ongria e lo Primièr Ministre de gran Bretanha demissionat per sos amics podèm pas far los fièrs. Itàlia trasteja mas coma dison: Que serà serà!Not’ bon président es pas un modèl tanpauc de seguir quand se parla de democracia…
 
Foguèssi un cercaire professional, vos porgiriái listas e listas… e soi lo primièr susprés de veire que son de païses o de regims qu’an conegut dictaduras, crimis d’estats, camps d’internament, etc.
 
Sonque en Euròpa… An doblidat los Poloneses la man de fèrre del regim sovietic? An doblidat los Ongreses las carris sovietics dins Budapest? An doblidat, per parlar pas que d’aqueles dos païses, las consequéncias de lor revòlta?
 
Aloïs pòt èsser content… an totes la memòria corta e son prèstes per qualques desavenis a embraçar una doctrina que pegarà plan mai qu’un pensament.
 
Mas auràn trobat enfin de mèstres e n’auràn pas besonh de pensar, de soscar, de prene decisions que prendràn un punhat de gansters e de sacamands…
 
Los regrèts vendràn…   mas serà un pauc tard!
 
 
 
 abonar los amics de Jornalet

 

 
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

pierre lachaud
1.

Gara, gara,gara...
Los complotistes arriban. Lo vielh monde es menaçat. N'am perdre tota libertat. Quò es nòstre fauta...

Paubra, laissatz la vita se far. Si lo regime es benlevat; sera banlevat.
Pensam au nòu monde que volam e laissam lo vielh se nejar dins sas contradiccions, sos projects de bastir un monde sens umanitat, ente l'argent e lo profiech son reis, ente la polucion augmenta, enta i a pas d'autras solucions que de far de l'argent sur l'eschina de 90% d la populacion, sur la santat. Los medicaments son fach per ganhar de l'argent e pas per soenhar e mesme de far, emben la vacinacion, baissar la poulation per gardar qu'una minoritat d'esclaus a lòr servici.

  • 0
  • 4

Escriu un comentari sus aqueste article