Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Allegoria de la justicia

Dins l’antiquitat, representavan la Justícia per una femna que teniá de la man dreita lo glasi, simbòl del castig, de la man esquèrra la balança, simbòl de l’equilibre, lo uèlhs clucats simbòl de l’imparcialitat
Dins l’antiquitat, representavan la Justícia per una femna que teniá de la man dreita lo glasi, simbòl del castig, de la man esquèrra la balança, simbòl de l’equilibre, lo uèlhs clucats simbòl de l’imparcialitat
Bernat Bergé

Bernat Bergé

Conegut coma lo “Bernat contaire” es escrivan e contaire de contes e ensenhaire retirat

Mai d’informacions
La Revolucion francesa, noirida de çò qu’apelèrem « la filosofia de las lutzes » menèt a la bastison de regimes politics, reglats per una constitucion fondada sul principi, enonciat per Montesquiu, de la separacion dels tres Poders: Legislatiu, Executiu e Judiciari. Nos podem regaudir, ara, que la defensa dels grands principis republicans son, uèi, dins totas las bocas dels òmes e de las femnas e dins totes los programes dels partits que se dison « republicans »; se deuriá tanben trapar dins los actes, l’anar, d’aqueles politics republicans que lo siu dever seriá de balhar l’exemple, encara mai quand son al poder.

Mas al contrari, aquel ideal foguèt sovent maltractat, doblidat, per pas dire renegat. Uèi encara d’unes defensors, la man sul còr, dels principis republicans se doblidan lo paure Montesquiu e, de còps que i a, abarrejòtan un bocinèl los tres Poders. D’unes, e mai la siá plaça dins l’Executiu los empache de trepejar lo semenat de la Justícia, la lenga lor prutz, e se permeton, aital de se prononciar, abans los jutges, sus la culpabilitat o l’innocéncia d’un prevengut.

Dins l’antiquitat, representavan la Justícia per una femna que teniá de la man dreita lo glasi, simbòl del castig, de la man esquèrra la balança, simbòl de l’equilibre, lo uèlhs clucats simbòl de l’imparcialitat.

Deurián modificar aquela allegoria: en mai del glasi, de las balanças e de la cluca la deuriam coifar d’un casca ensordeire.



abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article