Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Lo bloquièr de Matinhon

Bernat Bergé

Bernat Bergé

Conegut coma lo “Bernat contaire” es escrivan e contaire de contes e ensenhaire retirat

Mai d’informacions

Tèxte legit

La nauça dels prètzes de l’energia —pel gas nauça de 57!% dempuèi lo mes de genièr—, comença de far venir a l’intrada de l’ivèrn, las tres susors al paure monde. Mas promés-jurat, nos afortís lo nòstre Primièr Ministre, la nauça de 12,7 !% de divendres passat serà la darrièra… dincas a las eleccions del mes de Abrial.
 
En efècte, davant aquela flambada, lo nòstre Chivalièr de Matinhon bota en plaça un bloquièr tarifari que nos deuriá aparar tot l’ivèrn de las aumentacions. Ça que la, un bloquièr apara pas de las pèiras e de las sagetas ja tiradas, coma servís pas a res de levar lo pont levadís quand l’enemic es ja dins las muralhas. E es a se demandar se nos enganam pas e se aquel bloquièr es non pas per que los Chivalièrs aparen los pacans e la pedonalha mas a la revèrs per que los Chivalièrs s’aparen d’eles e de la siá colèra.
 
O benlèu que nos enganam encara mai e que lo bloquièr del Chivalièr de Matinhon es pas un simplòt escut, mas un bocin d’un pavés gigant, que fargat tròces a tròces serà acabat en Abrial. Aquel pavés portat pels sius soldats de pè venguts pavesièrs, servirà a passejar en Abrial lo nòstre President, coma èra la costuma del temps dels Reis francs.
 
Mas d’aver de bons e leials pavesièrs, espatluts e biaissuts sufís pas!: cal que lo pavés siá de bona factura, que la matièra ne siá pas de farlabica, que l’aliatge de totes los compausants ne siá esprovat, per s’estalviar que s’escule e que lo nòstre President s’espatarre!
 
 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Bodiu
2.

la crida daissa tridas

la querda daissa trumadas

  • 1
  • 0
Bodiu
1.

Ah tè ! l'autre escamandre de Matinhon a eissit un espaurugal pels pretz, damoratz colcats brave mond, i a res de crentar, per l'ora. Vèirèm tot aquò per pascas !

Puta ! nos cal fa una querda ! (los occitanistes "una crida " ça dison, me fan riser çaquelà)

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article