Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Lo còp a beure al trabalh

Bernat Bergé

Bernat Bergé

Conegut coma lo “Bernat contaire” es escrivan e contaire de contes e ensenhaire retirat

Mai d’informacions
 Lo 14 de febrièr foguèt anonciat pel 16, dins l’encastre d’un assopliment del protocòl sanitari, lo retorn dels moments de convivéncia, dins l’entrepresa, al burèu, sul luòc de trabalh. Foguèt un sospir de solaç general, quitament s’èra precisat qu’aquelas reünions se devián tenir dins l’estrict respècte de gèstes barradura (masqueta, aeracion,ventilacion, distanciacion).
 
E los Directors de las Ressorgas Umanas, los caps d’entrepresa, los responsables de P.M.E, los sociològs s’endevenguèron per lausenjat las vertuts d’aqueles moments de sociabilitat. En efècte, se abans la crisi, fèstas de partença a la retirada, de promocion, eveniments familials e sustot pausas davant la maquina de cafè èran pas totjorn plan vistas, consideradas coma superfluas e quitament damnajosas al bon anar de l’entrepresa: pèrda de temps, desvelopament d’un «marrit esperit» en çò dels emplegats. Mas lor suspension pendent dus ans permetèt de ne mesurar l’importància, «los aperòs virtuals estant pas qu’una colhonada» coma diguèt un D.R.H. La dimension informala del còp a beure permet d’avançar sul trabalh, de partejar d’astúcias de mestièr, de far circular l’informacion, e tanben d’espotir la ierarquia, e de far comunautat. Melhorar la qualitat de vida al trabalh, s’i sentir plan permet de mai d’aumentar la productivitat.
 
Mas l’euforia durèt pas longtemps. Aguèrem pas léser de nos regaudir d’aquela libertat tornada que nau jorns mai tard las potinadas tragicas en Ucraïna e l’anóncia d’un novèl periòde probablament longàs de restriccions, sacrificis, dificultats ligadas a aquela nòva guèrra, mentre que l’anciana èra pas a fèt acabada, nos tirèron del còr l’enveja de far la fèsta al trabalh coma a l’ostal e una masqueta de tristum remplacèt la cirurgicala.
 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

pierre lachaud
1.

Las restriccions son fachas per durar. Deja se prepara per la darriera sason de l'annada un noveu virus, un boiradis de gripe e de cronavirus.
Es un plan plan preparat per los que ganhan tertant que la resta de la populacion e que Macron, l'òme fòrt d'Euròpe, prepara: lo smig universel per tots mas que permetra pas de viure corectament, lo masc qu'una populacion mascada es una populacion devalorisada, culpabilisada e un esser qu'aura perdut tota consciença de son umanitat. Quò es nòstre consciença que volan.
Dictatura escricha ton nom per poder cantar libertat.
Per las eleccions, tot lo monde pensa d'anar votar e degun se pausa la question de saber si los sondages e l'eleccion son pas trucadas. Tot es fach per controlar los desbats e empeschar la democracia de s'exprimar. La pressa, la justiça, lo parlement, lo conselh constitucional obeissan a Macron.
Lo bandit es glorifiat quand lo que pensa autrament es marginalisat, mocat, veire assassinat.

  • 2
  • 4

Escriu un comentari sus aqueste article