Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Ciblas civilas

Pena d'Agenés
Pena d'Agenés
Bernat Bergé

Bernat Bergé

Conegut coma lo “Bernat contaire” es escrivan e contaire de contes e ensenhaire retirat

Mai d’informacions
Lo 22 de agost de 1562, Blaise de Monluc, comandant de l’armada catolica en Agenés, compausada mai que mai de mercenaris espanhòls, s’apoderava del castèl de Pena, aprèp un sètge de dus jorns. Pendent l’assaut, un quarantenat de femnas que s’èran refugidas dins la fortalesa foguèron chapladas. Ja, a l’epòca èran causas que la morala condemnava e los soldatasses de Monluc de dire qu’èran pas de femnas qu’avián tuadas mas d’òmes, d’Uganaus travestits.
 
Quatre cent seissanta ans mai tard, en Ucraïna Potina cibla los espitals, las installacions sanitàrias —63 bombardadas dempuèi la debuta de la guèrra—, que servisson , d’aprèp el, «de embarrralatges als combatents fascistas». «Los malauts, çò ditz la propaganda, ne son caçats; se ne’n demòran son pas qu’un bloquièr uman; quand destrusissèm un espital es pas un establiment de santat mas una basa fascista». E se, entremièg las victimas qu’expausan las videos se trapan femnas, de dire que son falses imatges —fake image en francés— o que son d’òmes travestits... coma un còp èra las de Pena d’Agenés.
 
Quatre cents ans aprèp Monluc, l’umanisme de la Renaissença balbuceja encara.
 
 
 
abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Gracchus BABEUF
2.

Es per aquo que farem dins lo realme la revolucion en 1789 et per que cadun pot pensar ço que vol.
Mai l revolucion n'es pas achabada tant que n'a prou d'egalitat.

  • 2
  • 0
pierre lachaud
1.

La propaganda es totjorn de bona guerra. Vertat en França; error delai la frontiera.
Pas la peina de segre los medias que son los pòrte-paraulas de las familhas las pus richas dau monde.

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article