Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Calandreta denóncia lo refús del drech a la diversitat lingüistica pels enfants de França

Calandreta

Calandreta

Los establiments escolars Calandreta son d'escòlas ont l'ensenhament se fa en occitan de faiçon immersiva.

Mai d’informacions
20 de novembre: jornada dels dreches de l’enfant. França: país dels dreches de l’enfant, manca un!
 
Au moment que se va celebrar d’en pertot la jornada de la Convencion Internacionala dels dreches de l’enfant, Calandreta vòl rementar que sus aqueste sicut França es dins una situacion particulara.
 
L’article 30 de la Convencion ditz “Dins los Estats ont existisson de minoritats etnicas, religiosas o lingüisticas o de personas d’origina autoctòna, un dròlle autoctòn o qu’aparten a una d’aquestas minoritats, pòt pas èsser privat del drech d’aver sa vida culturala pròpria, de professar e de practicar sa quita religion o d’emplegar sa lenga pròpria en comun amb los autres membres de son grop”.
 
Al moment de la signatura d’aquesta convencion França faguèt resèrva sus aqueste article, resèrva que confirmèt al moment de la ratificacion:            
 
Le Gouvernement de la République déclare, compte tenu de l’article 2 de la Constitution de la République française, que l’article 30 n’a pas lieu de s’appliquer en ce qui concerne la République.” (Sorga Nacions Unidas).

Aital doncas, los enfants de França an pas lo drech a la diversitat lingüistica e culturala emai s’es “autoctòna”.
 
Lo tèxt de la Convencion es largament plancardat dins las escòlas  mas es pas  jamai marcat que nòstra Republica refusèt l’article 30 e lo drech a la diversitat lingüistica emai se la lenga en question es istorica e anteriora al francès.
 
La Convencion dels Dreches de l’Enfant es una mòstra, un revelador de la politica constanta de França cap a la diversitat de sas lengas e culturas: refús del drech, denegacion internacionala e publicitat d’Estat messorguièra per amagar l’estofament.
 
Calandreta demanda la fin del refús de l’article 30 de la Convencion per donar als dròlles de nòstre pais lo drech de viure lor lenga e lor cultura.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

antalya apraquital
10.

#6 Mes sembla que se'n parlèc sul jornalet e subretot d'auèla decision de justicia.

D'aqui que cal un autra question : Cossi se far que la calandreta lemonisa aguessa fach cap de comunicacion abans la decision de justicia ?

  • 0
  • 0
Sean
9.

#8 Tanben i a de legeires valents del Jornalet

  • 3
  • 0
Domenge Caucat
8.

Òsca a Calandreta per aquela crida. Seriá plan que los titilhaires mortifèrs de mirga dau Jornalet banhèsson tanben la camisa en luòc de totjorn tot negrejar.

  • 5
  • 4
Marta Montpelhièr
7.

Sosten a la denóncia de Calandreta!!

  • 6
  • 0
Valou
6.

Pensave naïvament que la cronica de Calandreta d'aqueu mes parlariá deis atacas còntra la Calandreta dau Lemosin.

Nàni, an preferat escrieure quauqueis generalitats legitimas, mai abstrachas.

Perqué aqueu mutisme sus lo jutjament dau tribunau administratieu de Lemòtges? Perqué aquela politica dau secrèt?

  • 6
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article