Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Manganas (XXI)

— “Sem pas segurs de sa data ni de son luòc de naissença. Pròche Bordèu, aquò rai. De qué faguèt pendent la guèrra? Es qu’èra ja dins lo mitan? Tot es fosc dins aqueste periòde fosc... Çò segur es que foguèt gardacòs del Chaban. Aquò li permetèt de rescontrar un amic personal del cònsol màger de Bordèu: Dulac. Siá doas personas que faguèron tota la lora carrièra dins la capitala girondina. Doas personas que sabem çò que faguèron pendent la guèrra.
 
Chaban, conoisses. Per contra Dulac mens. Foguèt resistent del costat d’Arcaishon puèi aguèt de responsabilitats dins la resisténcia aquitana. Li permetèt de rescontrar Rey, nomenat per De Gaulle Comissari Regional de la Republica a Bordèu. Aquel Rey que causiguèt coma director de cabinet a la Liberacion un cèrt... Maurici Papon. Cal notar que los dos òmes an testimoniat a son procès en favor de Papon.
 
Mas abans s’èran retrobats en Africa dins las annadas cinquanta. Rey, Naut Commissari de la Republica, aviá nomenat e cargat de sa proteccion Dulac, passat pel Rensenhament, lo Contra-espionatge e la DST. Era del temps de la mesa en plaça de çò que se nomenarà mai tard la Françafrica... Aprèp sa carrièra dins lo public, Rey trabalharà dins lo petròli mentre que Dulac organizarà en febrièr 1971 la visita de Pompidou en Africa, a l’epòca ont son Primièr Ministre èra... Chaban.
 
Seguisses?
 
— Mai o mens. De solidaritats e d’amistats se son fargadas pendent la guèrra qu’an servit lo gaullisme... quitament dins son aspècte pauc glorios.
 
— Vaquí! Aprèp l’Africa Dulac foguèt policièr a Bordèu.
 
Costat cara: una carrièra de mai de vint ans dins la meteissa vila (fach rarissim) que lo menarà al grade d’inspector general (fach rarissim fòra París a l’epòca).
 
D’estatisticas de deliquéncia de jos-prefectura que non pas las d’una metropòli regionala. Los actes de banditisme èran totjorn lo fach del mitan d’autras vilas occitanas...
 
La retirada se presentava ben, entre l’ostal sul bacin e un ròtle de conselhièr tecnic al prèp de Chaban.
 
Costat crotz: malaja! Un còp partit, son arrestats un bookmaker e sos associats. Lo ser de la garda a vista, malgrat l’isolament necessari a l’instruccion, son suspreses a Castejà la filha e lo rèire-filh del boc... en companhiá de Dulac! Anavan vèire l’inculpat principal d’aquel afar, blocada tant que Dulac èra a las comandas.
 
Se parla alara d’una pacha entre èl e lo mitan: daissava faire certes delictes coma lo proxenetisme o las jògas contra l’assegurança que i aja pas de reglaments de compte ni de violéncia dins las carrièras de Bordèu. Pel bonur de Chaban...
 
Mas sas relacions amb lo mitan s’arrestavan pas aquí: recrutava de manganas pel còmpte del SAC. E lo trobam encara mesclat a de monde pròches de çò que vendran los GAL.
 
 
abonar los amics de Jornalet

 


 
 
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

lo fabre Olargues
1.

Aquò se contunha d'escalfar aicì , un bel jorn espetarà! Vaiquì el fulheton de l'annada macarèl!

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article