Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Violéncia legau contra non-violéncia legitima

Dàvid Grosclaude

Dàvid Grosclaude

Jornalista e politician. Participèt a la creacion dels primièrs programas de France 3, Ràdio País e La Setmana entre d'autres. Es delegat a la politica lingüistica en favor de las lengas basca e occitània al Conselh Regional d’Aquitània.

Mai d’informacions

Oriol Junqueres demorarà en preson. Per rasons d’opinion? Pr’amor de non pas voler arrenegar las ideas qui son las soas. Benlèu i aurà monde en Espanha entà prepausar centres de desradicalizacion per catalans?
 
Los darrèrs mes en Catalonha que’s debanèn shens nada violéncia de las parts deus independentistas. Que hèn los responsables europèus adara? Que contunhan de considerar que la question ne’us pertòca pas?
 
Que hè quauques mes la question èra un debat enter legalitat (tèxtes de lei e constitucion espanhòla) e legitimitat ( volontat exprimida peu pòble catalan). Desempuish las darrèras eleccions las causas son claras e lo pòble catalan qu’a elegit ua majoritat de deputats entà formar un parlament.
 
De deishar O.Junqueras en preson càmbia lo debat en ua oposicion enter la violéncia legau d’un costat e la non-violéncia legitima de l’aute.
 
En tant que democrata, en tant qu’europèu que’m sembla que devem causir tostemps la via de la non-violéncia. Alavetz que los responsables europèus s’amanegen de causir la solucion qui permeterà a l’Euròpa de demorar un territòri de patz e de non violéncia .




abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
3.

El que diu spain, no s'aguanta per enlloc, naveguen com poden, això si amb el consentiment d'Europa i els seus dirigents polítics.Ii hi ha en Jurqueres, en Forn i els Jordis a la presó, i això es real, no com les coses de que els acusen, real es l'actitud de la policia, i l g.civil l'1O, real es el 155, real es l'intervenció del la Generalitat, real son els acusats, però a Europa ni una condemna, que diran quan condemnin a membres, que ja ha passat, del govern espanyol, per tota classe d'estafes i corrupcions? Reaccionaran llavorç.
Tant difícil es veure el que passa, es que tothom es cec?
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
lachaud
2.

Enguera un article per dire qu'Espanha es una dictatura e Franca una democracia.

Mas los frances an totjorn chausit, per las eleccions, lo general Finança qu'a de l'argent, que parla plan, que sap çò que chau far, qu'a lo sosten de tots los medias (que son pas aqui per informar mas per suggestionar) , qu'an de las analisas economicas, intelectualas, scientificas plan bastidas,..

pus leu que lo general Grosclaude plen de bonas intencions, sens argent, ignorat per los medias, que sap pas çò que chau far (si vos platz, ai dreit a la paraula), qu'a pas jamai reflechir sus çò que governar vòl dire...

2018 sera l'annada dau cambiament mesme si l'òm a l'impression que tot vai mau. Preparam -nos a afinar nos arguments per justifiar nòstras revendicacions occitanistas e autonomistas.

  • 0
  • 5
Mèfi ! 31
1.

Aquò's de bon sens! Es un subjècte de filosofia, mès mèfi!
E mai en democracia, la lei es la dictadura de la majoritat e es una violéncia a la minoritat.
Se i a pas evidentament de legitimitat contra una minoritat territoriala, quala es la majoritat qualifiada dins un territòri donat? Les democrates te diràn que i a un lindal de legitimitat en Catalonha, e que le 50% pus una votz sufirián pas.

  • 1
  • 3

Escriu un comentari sus aqueste article