Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Reforma dels collègis, mesa a mòrt de las lengas regionalas

Federacion dels Ensenhaires de Lenga e Cultura d'Òc (FELCO)

Federacion dels Ensenhaires de Lenga e Cultura d'Òc (FELCO)

La Federacion d’Ensenhaires de Lenga e Cultura d’Òc (FELCO) regropa las associacions academicas d’ensenhaires d’occitan (CREOs, AELOC per Ais-Marselha e APLR per Niça) de l’Educacion Nacionala francesa.

Mai d’informacions
Sèm engatjats, la FELCO, dins una batèsta ferotja contra aquela reforma dels collègis que, se passava, nos escanariá complètament.
 
 
Immobilisme? una insulta per los collègas d’occitan
 
E tenèm a dire que nòstra posicion es pas portada per l’immobilisme o lo corporatisme coma los tenents de la reforma o voldrián faire creire, dempuèi de las mai nautas esfèras de l’estat. Estent la precaritat de nòstre ensenhament, que la reforma agreujariá mai encara, far de nosautres de privilegiats es una insulta.
 
L’interdisciplinaritat, la pedagogia de projècte, la gestion de l’eterogeneïtat, fai de decènnis que los ensenhaires d’occitan i son engatjats. Mas se pòt pas faire d’interdisciplinaritat sens de coneissenças disciplinàrias solidas, causa impossible amb una reforma que prevei pas d’autra plaça per un ensenhament de nòstras lengas que “lenga 2” (çò qu’es quasi jamai causit), e qu’escafa de fach las magras possibilitats representadas fins ara per lo perlongament al collègi dels ensenhaments bilingues dins lo primari, aquí ont n’i aviá, e la possibilitat de causir un ensenhament opcional, lo que, fins ara, aculhissiá lo mai d’escolans.
 
E quand vesètz la composicion d’aqueles famoses Ensenhaments Practics Interdisciplinaris:
 
— desvolopament durable
— sciéncia e societat
— còs, santat e securitat
— informacion, comunicacion e ciutadanetat
— cultura e creacion artisticas
— mond economic e professional
— lengas e culturas de l’Antiquitat
— lengas e culturas estrangièras o regionalas,
 
 
EPI que sa causida poiriá cambiar del temps de l’escolaritat al collègi, podètz èsser segurs, e mai se capitam de i impausar un pauc d’occitan, qu’es pas aital que se bastirà un estudi de la lenga!
 
 
Las menaças son plan aquí
 
Lo burèu de la FELCO las a resumidas dins un tract qu’es en linha e que pòt èsser tirat en aficha. Aquel tract se vòl un otís pedagogic per l’argumentacion dels collègas.
 
Rai… Nos diguèron, lo cabinet del Ministèri, que lo bilinguisme èra pas tocat per la reforma… Mas coma aquesta nos facha subretot per esparnhar d’oras que còstan, avèm pas l’assegurança que las oras utilizadas dins tal o tal establiment per ensenhar l’istòria-geografia en occitan (es aquò, en realitat, lo bilinguisme) als qualques escolans bilingues, seràn servadas per aquel usatge…
 
E es aquela mesa en concurréncia sauvatja que refusam, entre disciplinas e entre collègas, que la reforma vòl installar sota pretèxt d’autonomia dels establiments.
 
Nos parlan de “còlas pedagogicas” qu’auràn de libertat per causir lor aplicacion de la reforma, e sabèm plan qu’als professors d’occitan, lor agrada, quora o pòdon, de trabalhar amb los autres collègas. Malurosament, aquela possibilitat lor es pas totjorn aisida quora son afectats sus 2, 3 o 4 establiments! Cossí defendre sa disciplina dins aquelas situacions, amb un contèxt que fai créisser la demanda – legitima – d’atribucion dels mejans de mai en mai estequits a l’ajuda pedagogica als escolans en dificultat?
 
Sèm inquiets tanben per la rompedura de continuitat dels ensenhaments amb la disparicion de la possibilitat d’ensenhar la lenga en 6ena. Seriá pas una causa illegala, aquò, d’empachar que l’occitan siá ensenhat en 6ena? Alara que l’article L 312-10 del Code de l’Education indica “Les langues et cultures régionales appartenant au patrimoine de la France, leur enseignement est favorisé prioritairement dans les régions où elles sont en usage. Cet enseignement peut être dispensé tout au long de la scolarité selon des modalités définies par voie de convention entre l’Etat et les collectivités territoriales où ces langues sont en usage”?
 
 
Se far entendre
 
Pas aisit de se far entendre pels professors d’occitan, quand la premsa (e de còps l’opinion) se focaliza sus las letras classicas e, de còps que i a, fai una plaça desmesurada a de criticas reaccionàrias de la reforma… Sabètz, aqueles que pensan que la solucion a las dificultats del collègi es de triar, tre la 6ena, los escolans… O encara aqueles que se focalizan sus una vision estrecha dels programas d’istòria: ausiguèri un reac, l’autre jorn, sus France Culture evocar la plaça desmesurada donada a l’islam dins un país de cultura judeo-cristiana (sic…) Subretot que fa de decènnis que l’islam es ensenhat, tant coma las debutas del judaïsme e del crestianisme. Se vei plan aquí que las idèas politicas, d’aquesta passa, son plan brolhadas per un ambient general de remontada dels integrismes!
 
Alara? Alara nos sembla, a la FELCO, qu’en mai de nòstra accion especifica, en mai de nòstra accion amb las autras lengas de França, nos cal èsser presents – e vesedors – pertot ont se menan d’accions e i faire entendre nòstra pichòta musica, al mitan dels autres collègas.
 
 
Se mobilizar, encara e totjorn
 
I aguèt aqueste dimars 19 de mai un moviment nacional de protèsta contra la reforma.
 
La FELCO, coma associacion, prenguèt pas posicion sus la participacion a aquel moviment intersindical. Per contra, nos semblèt ESSENCIAL que los collègas que participarián a las manifestacions o fagan amb un drapèl occitan e qu’ensagen de se faire ausir dels responsables sindicals presents, dels medias... per presentar sas rasons especificas de manifestar.
 
Demanda plan ausida de la part de nòstres collègas: a Montpelhièr, a Marselha, a Tolosa, a Nimes, i èran los drapèls occitans e lo tract de la FELCO tirat en aficha. Mantun collèga foguèt entrevistat per la premsa, i aguèt d’entrevistas a l’emission de France3 Tolosa e a aquela de France3 Pays gardois, a Marselha, dins una video de La Marseillaise, la paraula es donada a una collèga d’occitan.
 
En Bretanha, tanben se parlèt de la menaça sus la lenga. Paraula portada per un sindicat d’ensenhaires.
 
Mas de la manif de Montpelhièr ont los professors de latin faguèron una magnifica operacion de comunicacion, ne tiri la conclusion qu’avèm encara de leiçons de prene! Agachatz las fòtos e comprendretz per que la premsa parlèt tant d’eles!
 
D’autras accions s’apreparan. Lo ministèri a fach paréisser lo decret, mai çò escrich se pòt corregir.Una manif en Peiregòrd, montada per un collectiu occitan ont son presents nòstres collègas. A Tolosa, lo CREO se vai recampar aqueste dissabte per envisatjar la seguida. Anecdòta amusanta: la FLAREP es convidada a dejunar dimècres que ven, lo 27 de mai, al Ministèri. I aurà qualqu’un de la FELCO dins la delegacion… Inedicha, la convidacion a dinnar! En 20 ans de passejadas a París, carrièra de Grenelle, nos èra pas encara arribat… Domatge que lo repais en question arribèsse una setmana après la publicacion al Jornal Oficial del decret e de l’arrestat que pòrtan sus l’aplicacion de la reforma… Enfin, vos contarem!
 
Pichòta revista de premsa en complement:  
De completar per vos.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Joan Francés Blanc
7.

#6 Se discuti pas del contengut es que i a pas res de discutir. Es complet, ja o escriguèri.

E per èstre clar, vos daissi ara dins lo vòstre monològ, ara que soi dins los propaus de cafè del comèrci, me disi sonque val melhor pr'aquò que d'èstre dich falord e empresonat en Siberia...

  • 5
  • 6
Maria Joana Verny Montpelhièr
6.

A Joan-Francés. Perqué, alara que reconeisses que l'article es "plan documentat e complèt", discutas pas de son contengut puslèu que de tornar dire d'aproximacions e de mescladissas ! De qué ven faire Mélenchon al mitan dels responsables sindicals de l'Educacion Nacionala ?
"M'entresenhi coma pòdi que soi pas ensenhaire", dises ! e ben entresenha-te encara un pauc e espèra d'o aver tot comprés abans d'escriure !
E comença per espepissar de pròche los articles en linha sul sit de la FELCO (lor ligam es donat dins l'article) qu'analisan la reforma e que rendon compte de l'accion menada. Après, poiràs faire totas las criticas concrètas que voldràs : al contrari : sèm preneires de conselhs.

  • 8
  • 4
Joan Francés Blanc
5.

Compreni que n'avètz besonh, e lo problèma que sètz embarrats dins lo sistèma de l'educacion nacionala, es que del defòra avèm benlèu de mal a comprene l'energia que vos cal e lo temps que vos manja. Aquel article es plan documentat e complèt, es tras qu'util que sotalinha que la lucha que menètz es contra una politica que de lònga vòl la supression de l'ensenhament de l'occitan: la diminucion "demografica" del nombre d'ensenhaires d'occitan es una volontat de l'administracion centrala (per un IGEN "favorable" a las lengas, quantes que son contra... de molons) e los sindicats d'ensenhaires son sovent lo rebat de las organizacions dichas progressistas mas que te meton en "cap de gondòla" de jacobins coma Mélenchon.

  • 6
  • 6
Maria Joana Verny Montpelhièr
4.

Joan Francés, per lo combat que menam, avèm pas besonh d'aproximacions o de lenga de fusta per cafè del comèrci, e mai sia de cafè de comerci occitan. Avèm besonh de dorsièrs tenguts, cada jorn, cada setmana, avèm besonh d'interpelar tal o tal sindicat sus tala o tala causa precisa que diguèt.

  • 11
  • 6
Joan Francés Blanc
3.

M'entresenhi coma pòdi que soi pas ensenhaire, e que fa bèl temps qu'ai renonciat a créser qu'aquel microcòsme aviá la capacitat de comprene lo monde de'n defòra.

E per çò qu'es dels sindicats francés, coma de las organizacions politicas francesas, coma ditz un amic provençal, cal pas doblidar qu'a la revolucion, dins l'amassada, los girondins èran a drecha e los jacobins a gaucha.

  • 5
  • 8

Escriu un comentari sus aqueste article