Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

30n collòqui de la FLAREP: Identitat e alteritat. Las lengas regionalas dins l’ensenhament public

Federacion dels Ensenhaires de Lenga e Cultura d'Òc (FELCO)

Federacion dels Ensenhaires de Lenga e Cultura d'Òc (FELCO)

La Federacion d’Ensenhaires de Lenga e Cultura d’Òc (FELCO) regropa las associacions academicas d’ensenhaires d’occitan (CREOs, AELOC per Ais-Marselha e APLR per Niça) de l’Educacion Nacionala francesa.

Mai d’informacions
La FELCO, los legeires de Jornalet o sabon probable, es federada dins la FLAREP, que recampa las associacions de parents e d’ensenhaires de l’ensenhament public de las diversas lengas regionalas.

La FLAREP foguèt creada 20 ans fa, al moment qu’espelissián las primièras escòlas publicas bilinguas e la FELCO foguèt una de las associacions fondatrises.
 
Èra essencial, e o es totjon, per nosautres de trabalhar en collaboracion amb los militants de las autras lengas de França que se baton per que l’escòla publica, aquí ont son escolarizats l’immensa majoritat dels dròlles, faga a nòstras lengas una plaça digna. Se batre per que l’escòla publica ofrisca als enfants totes un ensenhament de lenga regionala: non pas esperar una demanda sociala que pòt venir sonque de familhas ja conscientizadas mas ofrir a totes aqueles que pòdon pas demandar una causa que sabon pas.
 
Dins las principalas activitats de la FLAREP, i a l’organizacion d’un collòqui annadièr, que vira cada annada d’una region a l’autra, pres en carga, cada còp, per l’associacion representatritz. Aquel collòqui es escasença de rescontres e d’escambis entre parents e ensenhaires. Permet la presentacion d’experiéncias pedagogicas e tanben la descubèrta de creacions culturalas originalas. Es tanben escasença de debats, taulas redondas ont son convidats elegits, representants sindicals, representants de l’Educacion Nacionala e de las federacions de parents d’escolans.
 
Lo darrièr còp que s’organizèt lo collòqui en país occitan, èra a Sant-Africa, en Avairon, en 2008, lo quatren còp après Albi (1989), Montpelhièr (1994), e Villanòva d’Òlt (2000).
 
En 2016, lo collòqui torna en cò nòstre, organizat principalament per lo CREO Lengadòc, amb lo concors de las autras associacions academicas e aquel de l’associacion de parents d’escolans bilingues OCBI.
 
Mercés al concors de la Region, del Conselh despartamental, de la Metropòli e de la vila de Montpelhièr, poirem perpausar als participants de condicions materialas e un programa de qualitat. Avèm dubèrt un sit internet http://www.flarep2016.com/ ont se tròba aquel programa e mai totas las informacions materialas e lo butletin d’inscripcion.
 
L’eveniment se debanarà a Montpelhièr pròche de la Gara (Gazette Cafè) e de de la Comèdia (Sala Molière, darrièr lo teatre). Lo tresen jorn serà consacrat a la visita del CIRDOC e a una escorreguda a Seta.
 
 
Identitat e alteritat. Perqué aquel tèma?
 
Al moment que, d’en pertot dins lo mond, de concepcions identitàrias barradas semondon la paur e la mòrt, al moment que, en cò nòstre, s’afortisson las ideologias de l’exclusion, volèm mostrar que la reconeissença e la coneissença de las lengas regionalas pòdon e devon mostrar una dobertura d’esperit, una concepcion dobèrta de la ciutadenetat. Aqueste collòqui vòl pausar la question d’un punt de vista filosofic general, mas tanben l’abordar en partent de nòstras practicas d’ensenhament.
 
 
Un programa ric e variat
 
Dissabte 22 d’octòbre - dubertura oficiala – taulas-redondas – conferéncia inaugurala (Sala Molière)
 
— 14:00-15:30. Intervencions del president de la FLAREP, Thierry DELOBEL, del president de la FELCO, Yan Lespoux, dels representants de las collectivitats partenàrias, dels elegits presents, del representant del Ministèri de l’Education Nacionala
 
— 16:00-17:00. L’ensenhament de las lengas regionalas. Estat dels luòcs. Perspectivas. Quina politica nationala? Quinas incidéncias de la reforma de las collectivitats? Quina formacion e quin estatut per los ensenhaires? (Taula redonda amb de representants del Ministèri de l’Education Nacionala, dels sindicats, collectivitats, representants de parents d’escolans).
 
— 17:30-18:45. Conferéncia inaugurala de Jean Léo Léonard (Sorbonne): Langues minoritaires, créativité et innovation pédagogique
 
—19:00-23:00. aperitiu, repais, serada musicala: Duo Guillaume Lopez & Bijan Chemirani: Des pays d’oc à l’Orient
 

Dimenge 23 - Conferéncias e escambis (Gazette Café)
 
— 9:30-12:00. Per una ciutadanetat dubèrta
 
— 9:30. Jusèp-Loís SANS SOCASAU (Val d’Aran): L’integracion de las populacions immigradas dins lo sistèma escolar en occitan aranés.
 
— 10:10. Pasquale OTTAVI, professeur de sciences de l’éducation: Corse, gestion de soi, gestion de l’Autre, gestion de l’Autre en soi.
 
— 10:50. Éric SORIANO, sociologue: De quoi l’identité est-elle le nom?
 
—11:30. Christian LAGARDE, sociolinguiste: Identité et altérité interne. La langue occitane comme exemple d’un rapport dialectique fécond.
 
— 12:10. Philippe MARTEL, historien: D’une langue à l’autre pour parler aux autres.
 
—14:00-18:00. Per una pedagogia dubèrta
 
— 14:00-15:30. Atalhièrs amb representants del Ministère, dels sindicats, de las collectivitats, de las organizacions de parents d’escolans
 
— Atalhièrs 1r e 2d gra. L’ensenhaire de lengas regionalas: formacion, estatut, condicions de trabalh…
 
— Atalhièr parents.
 
— 15:30-18:00.Testimòni e experiéncias d’ensenhaires e de parents. Pedagogias de projèctes. Publicacions pedagogicas
 
— 19:00-23:00. aperitiu, repais, serada musicala (Gazette Café) “Chronos”, del grop Asuèlh, seguit d’un balèti amb lo grop Coriandre.
 
 
Diluns 24. Visitas e passejadas

— Matin. Besièrs visita del CIRDOC, acuèlh per lo president e e lo director-conservator.
 
— Après-dinnar. Sete, illa singulara, caireforc de culturas e d’identitats: acuèlh per lo Cercle occitan setòri, presentacion de las ajustas, de l’autbòi de Lengadòc, de l’istòria de la vila e de son ròtle economic… 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
20.

Perquè lengues regionales, son llengües nacionals, i a partir d'aquí tenen tot el dret a existir i a ésser espectades, per tant l'ensenyança desde petits i desprès de grands, la seva presencia als mitjans de comunicació, i el reconeixement oficial, ha d'ésser el normal.
I Això no admet discussió, crec.
Mentres a lluitar:
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Gerard Joan Barceló Pèiralata
19.

#16 "Enfin, e per acabar, l'a un recampament lo dimars 31 de mai davans lo licèu de Manòsca a 10 oras per protestar còntra la supression de l'ensenhament de l'occitan ailà. E aquí, si que farai un jutjament de valor, dins una Occitània solidària, me sembla ben pus important de l'èstre ailà que de faire lo torn de MPLR per distribuir de papafards per promóure la votacion per "Occitanie".": Òsca e grandmercé per la solidaritat, de còr!

  • 2
  • 0
Emmanuèl Isopet
18.

#16 E ben sèm d'acòrdi sul constat (quitament se lo ton miserabilista qu'utilisères es excessiu e me tirèt las lagremas).
Se pòt notar tanben que sens l'actualistat polemica entre occitanistas (que los autres se'n garçan) sul nom de LRMP, los comentaris aurián una autra sabor. Sus la bona estrategia que batejar la region Occitania o pas, sol lo futur portarà un jutjament definitiu.
Per çò qu'es de la solidaritat, se pòt totjorn melhorar ; mas soi segur que Manòsca pòt comptar sus aquela dels occitans de LRMP.

  • 10
  • 1
Felip Martèl Montpelhier
17.

#16 Matieu, me sembla qu'Olivier Pasquetti a explicat pron clarament perqué l'AELOC e l'APLR que son las assocs socias de la FELCO en PACA avian pas pogut s'encharjar de l'organizacion dau colloqui FLAREP. O aguesson pogut, o aurian fach, e la direccion de la FELCO ne seria estaa mai qu'aürosa, e lo CREO Lengadoc encara mai. Mas lo monde fan amb las forças umanas e materialas qu'an. L'i a pas de complot centtralista aqui dedins, solament la realitat.,

  • 11
  • 0
Matieu Castel Marselha
16.

#15
"coma te l'an plan dicha los collègas es pas question de centralisme, es question que la dinamica occitana pel moment mai fòrta dins aqueste parçan"

Sabi ben, siam au sègle XXI. La solidaritat e l'unitat es un vièlh concèpte, çò que prevau encuei es lo DI-NA-MIS-ME, lo merite e la rentabilitat. Aquelei que seguisson pas e ben an que d'arrapar lo tren, se fau pas arrestar per elei. Avem pas lo temps de se socitar d'incapables, bòrd que nautres siam "di-na-mics", "rentables" e que l'avem "plan meritat".
E puei, se l'estat francés faguèt de limits administratius, es ben per lei respectar, pa'rai ?

"Cal arrestar de rebutar la fauta suls autres : se la FLAREP s'acampa dins aquel canton d'Occitània dempuèi tant de temps, es pas de la fauta dels occitans d'aqueste canton."

Rebuti la fauta sus degun, coma v'ai dich, es un constat. Es pas la fauta de degun en generau, es una mòstra de l'apichonament progressiu dau concèpte d'Occitània. La FLAREP se recampa m'onte l'an dich de se recampar.
E te rasseguri, dins aqueu constat de desfacha per l'occitanisme, preni tota ma carga tanben.

"E coma es jos-entendut, es pas perque los occitans d'aqueste canton vòlon marcar lor nom dins la region administrativa qu'es interdich als autres. "

Lo subjècte es estat abordat milanta còs, e per de personas ben pus competenta que ieu. Per ma part, la pòdon nomenar ben coma vòlon aquesta region, me concernís pas.
Regreti l'abséncia complèta de pedagogia e de marrida fe de quauques aparatchiks d'ailà que se creson que tot aquò es unicament la consequéncia de SON trabalh, per lo demai, vox populi, vox dei.
Sus lo subjècte, l'IEO faguèt son trabalh, au còstat de nombrós occitanistas de MPLR. Lo PÒC, Bastir, Convergéncia Occitana, la Joventut Mondina País de Catinou, etc, elei, emponhalèron sènsa vergonha (mai amb dinamisme) seis ancians cambaradas occitanistas. Quau que siegue la resulta d'aquesta consulta, ieu me ne'n sauprai ensovenir.

"Alara, retenèm que prepausas d'organizar lo congrès venent de la FLAREP e que lanças una campanha per apelar te region Occitània ? ;-)"

Fau malurosament pas partida de l'èleit de la raça occitana coma tu e coma va ramentèt elegantament MJ Verny (sènsa violéncia, evidentament, puei que la violéncia ven totjorn deis autres).
E, s'es besonh de lo tornar dire, lo programma d'aqueu collòqui es mai qu'interessant. Pecat que li posqui pas assistir per la rason çai-subre expausada.
E per quant au nom de la region que li siáu, se militariáu per quauquaren rapòrt a son nom, es segurament pas per l'apondre un qualificatiu (en de mai, un qualificatiu que portarà bessai a confusion desenant) mai puslèu per ne'n levar.

Enfin, e per acabar, l'a un recampament lo dimars 31 de mai davans lo licèu de Manòsca a 10 oras per protestar còntra la supression de l'ensenhament de l'occitan ailà. E aquí, si que farai un jutjament de valor, dins una Occitània solidària, me sembla ben pus important de l'èstre ailà que de faire lo torn de MPLR per distribuir de papafards per promóure la votacion per "Occitanie".

  • 6
  • 10

Escriu un comentari sus aqueste article