Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Una vergonha per Catalonha

Gerard Funés Martín

Gerard Funés Martín

Catalan installat a Tolosa, estudiant en sciéncias politicas e activista LGTBI

Mai d’informacions
Legiguèri dijòus passat un article de Ramon Sargatal sus El Punt Avui a prepaus de l’occitan en Catalonha. En lo legissent, vegèri que i entrevistavan Gerard Joan Barceló, president d’Iniciativa per Occitània. Çò que disián un e l’autre me semblava plan logic, e acabèri l’article amb un soriure a la cara.
 
Lo problèma foguèt quand arribèri a la seccion dels comentaris. Lo primièr de totes disiá que l’occitan èra un cadabre, e que se podiá pas ressuscitar un mòrt. Lo segond se burlava del fach que los catalans aprenguèsson l’occitan. Lo tresen ensajava de far una analisi de las dimensions d’una fiulada de Twitter sus la problematica occitana coma se amb aquel comentari o poguèsse aver tot dich.
 
A aquel moment, una part de ieu sentiguèt vergonha d’èsser catalan. Ai vist d’ignorància, de mesprètz e de grossieretat dins aqueles comentaris, que plan segurament èran de catalans independentistas, a ne jutjar per certanas nuanças dins lors prepauses. Aquò èra se trufar del fach que las gents s’enriquesiscan culturalament, de la diversitat lingüistica, se desinteressar d’un problèma qu’avèm a la pòrta d’a costat, e mai a l’ostal tanben.
 
Sabi plan qu’es pas totòm que pensa coma aquelas personas, mas Catalonha cor un risc plan grèu amb çò que pertòca l’occitan, qu’es de repetir lo meteis tractament de vexacion qu’a recebut cap als araneses o a totes los occitans per extension dins la construccion d’aquel novèl estat. Seriá normal. Seriá çò que s’es totjorn vist, pertot, dins totes los estats multiculturals.
 
Mas se volèm demostrar que lo cas catalan sortís de la nòrma, se tant nos conflam d’èsser una revolucion democratica e que comprenèm lo patiment dels pòbles pr’amor qu’avèm patit çò qu’avèm patit —qu’es pas pauc—, siam plenament coerents amb nòstres arguments e amb nòstres dires, que pòdon far mal. Es sonque amb coeréncia e respècte qu’un movement social pòt èsser invencible. Botem-nos al trabalh aquí dessús tanben. 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
13.

Nomès una altre cosa, jo sóc Català, i per extenssió també em sento Occità, i tot el que hem viscut junts, no te res a veure amb el que aquests i... intenten fer creure, que ni ells creüen nomès ho fan per es..., ignorancia, i una grand manca de intel.lgència, i que ha si cuand han de fer quelcom de profit, ni punyetera idea.
Éssers inherts.
Que qui mana els hagi perdonat.
"El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Álvaro America del Sud
12.

#7 Joan, sembla que foguèt una mala idèa qu'aguèsses suportat lo pacte entre "Junts pel Sí" e la CUP. Lo catalanisme actual sembla cada vegada mai e mai xenofòb e fascistoïde, las criticas fascistas contra la CUP e lo mesprètz de la Val d'Aran son exemples del meteis fenomèn (o lo tractament coma ennemiga vèrs Ester Quintana).

  • 0
  • 0
"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
11.

T..., es..., im,,,, i no sé que mes dir, gent així no pot viure enlloc, i no entenc com diaris com L'AVUI, permeten que questa m...de gent, pugui dir tota aquesta mena de vegenades.
HI havia un lema als anys vuitanta que deia: Els fatxes al clot, doncs això.
Ni una passa enrere.
Visca Terra...LLiure!
"El Tàrrega".

  • 0
  • 0
ivan
10.

#2 amic crec que ets a l´error de associar la defensa de l´unitat de la llengua al pancatalanisme els catalans valencians balears i altres som diferents pobles que comparteixem una mateixa llengua igual els espanyols argentins xilens mexicans etc. aixi de senzill.

  • 0
  • 0
ivan
9.

qualsevol supremacisme linguistic es fruit de l´ignorancia sigui contra el frances o el castellá(com alguns independentistes que volem apareixer) o contra el catala i l´occita com fam els insensibles adictes a la telebasura.

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article