Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Escota, Israèl

Gerard Joan Barceló

Gerard Joan Barceló

Lingüista, professor agregat de gramatica e director de la revista electronica universitària Lingüistica Occitana. President de l'associacion Los amics de Jornalet

Mai d’informacions
Sabètz sens dobte qu’aqueles mots son lo començament d’una famosa pregària jusieva, mas es pas a Dieu que m’adreici ara. M’adreici, en cas que nos pòscan legir en occitan (cresi fermament que nòstra lenga romança es accessibla), als estatjants de l’estat d’Israèl.
 
Es un topic occitanista de prene per modèl la recuperacion de l’ebrieu. Es verai que lo fach que tot un pòble pòsca recuperar coma lenga viva un idiòma mòrt durant mai de 2000 ans (servat ça que la coma lenga religiosa) nos pòt donar esper, a nosautres que lucham per la subrevivença de l’occitan, que sa practica sociala es talament afeblida.
 
En seguida de l’etnisme de Fontan, d’occitanistas sostenon cègament l’estat d’Israèl en nom de la doctrina “una lenga, un pòble, un estat”. Invèrsament, refusan que los palestinians, coma representants d’una nacion aràbia que caldriá unificar coma totas las nacions, tengan un estat pròpri. Alavetz, perqué non militar pas per un estat yiddish? Tanben caldriá dire que Bretanha es pas una nacion perque sa realitat lingüistica es a l’encòp celtica e romança? O que i auriá de bretons vertadièrs? O que los galofòns serián pas bretons? En nom de la fòrça rica diversitat lingüistica del país de Nehru e Gandhi, deuriam pereu admetre que la nacion indiana es pas legitima?
 
Ai longtemps donat supòrt simplament a la patz entre israelians e palestinians, e encara uèi ma motivacion es fondamentalament pacifica. Vòli que los dos pòbles tròben lo mejan de viure ensems. Qual crei de verai que seriá uman de butar de millions de personas a un exòde que foguèsse traumatic e non pas liberatòri coma l’exòde mitic contat dins lo segond libre de la Bíblia?
 
D’autre caire, me pareis d’a fons excessiu de parlar de “genocidi” e de “nazisme” a prepaus de la politica israeliana. Los nazis cercavan l’extermini de massa. Òr, la populacion palestiniana quita pas de créisser. 
 
Non, coma ja me disiá un pastor protestant rescontrat a París, lo pintre pènegre arabofòn Aimé Esposito-Farese, uèi sepelit a Montpelhièr, que practiva lo dialòg de las culturas e religions, es mai simple de comprene lo conflicte se pensam en tèrmes de colonizacion. Se, segon lo cantautor poèta canadenc Leonard Cohen, poiriam resumir aquela guèrra amb la formula “Una tèrra, doas legitimitats”, e se, pereu, desconoissi pas la realitat istorica de l’expansionisme arabomusulman, podèm acceptar l’opression d’un pòble de part d’un autre?
 
“Escota, Israèl. Creses de verai que quand vòles far taisar lo mainat palestinian, quand constrenhes de familhas a s’amolonar sus de territòris cada jorn mai reduches, quand per tu ton vesin es sonque un terrorista que s’escond, onoras la memòria de ton ancessor secutat? Pòrtas amb tu l’eiretatge de sègles d’opression, lo degalhes pas en prenent la sorna cara de l’opressor. Tu que ton relat de sortida d’Egipte èra la metafòra de la liberacion, porgís la man a l’assedat de libertat. Escota, Israèl.”
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Mèfi ! 31
11.

Le tutetjament d'Israèl sembla una adreiça biblica de Diu a son pòble, elegit naturalament té!

  • 0
  • 0
Manas Roquetianas
10.

#8 Un libre de tria que desmostra cossi foguèt fabricada la faula identitària dicha "roman nacional" de l'actual estat d'Israël, tan coma foguèt fabricada per la tresenca republica francèsa la faula d'una França quasi etèrna que jà existissia fa dos mila ans amb per destinat manifèsta lo centralism de Paris. Quand desmostratz la ficcion del "roman nacional" francès passètz per un traïdor, quand fasètz çò mèsma amb lo roman nacional israelian se sètz pas josiu passètz per un antisemit, se sètz josiu per un traïdor e un renegat.

  • 16
  • 1
Manas Roquetianas
9.

#8 Un libre de tria que desmostra cossi foguèt fabricada la faula identitària dicha "roman nacional" de l'actual estat d'Israël, tan coma foguèt fabricada per la tresenca republica francèsa la faula d'una França quasi etèrna que jà existissia fa dos mila ans amb per destinat manifèsta lo centralism de Paris. Quand desmostratz la ficcion del "roman nacional" francès passètz per un traïdor, quand fasètz çò mèsma amb lo roman nacional israelian se sètz pas josiu passètz per un antisemit, se sètz josiu per un traïdor e un renegat.

  • 14
  • 1
Mèfi ! 31
8.

"Consí le pòble jusèu fosquèt inventat"
Shlomo SAND, istorian israelian anti-sionista.

De legir una version israeliana scientifica a contra-corrent...
De que ne pensa l'auctor de l'article?

  • 15
  • 2
Manas Roquetianas
7.

"Escota Israël" , perque aquel titol ? Ont avetz vist que l'estat d'Israël escotava quauqun, foguesse un evangelista american ? Israël es un estat colonial que fa ço que li canta, qu'a fotut defora la quasi-totalitat dels estatjants originals per li raubar son país, punt. Coma o-fagueron los europencs als Indians de las Americas. D'ont benleu l'espantanta benvalença dels Estats Units per aquel estat colonizaire que practica amb bona consciencia un apartheid que ditz pas son nom. Que ne'n diriatz s'un jorn los estats mai poderoses de la planeta decidissian de donar als gitans (o roms, bomians,caracos..eca..) del mond entier que son de longa persecutats, un país ? Un estat gitan sobeiran que s'implantaria....sul terrictori de l'actuala region Occitanie ? Aprep tot, i-avia ja dempuei de segles unes gitans qu'i vivian dins aquesta encontrada, non ? Aquo per vos convencer de la legitimitat de voidar "Occitanie-Region"de sos estatjants d'uei que seran remplaçats per de gitans venguts dels quatre cantons de la planeta. Setz plan d'acordi, vertat ? N'eri segur!

  • 23
  • 7

Escriu un comentari sus aqueste article