Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Libertat condicionala

Ara, aprèp qualquas setmanas de relativa libertat, mesuram que l’arrest de tot anullava lo calendièr. O sentissem que començam d’o recuperar. Dins l’embarrament lo temps èra imobil, lo dimenche un jorn coma los autres, Pascas e son Diluns tots parièrs que lo dimarç o lo dimecres. Nos cau encara recuperar çò que vai amb lo calendièr, las festas, tant socialas, vòtas, festenals,pelegrinatges, espòrts,coma de familha. Vivem encara un temps desvariat dins lo sens plen dau mot, es a dire qu’a perdut son reglatge, son relotge-calendièr. E dins aquesta passa i a monde que son plan utiles. De filosòfas  coma la Julia de Funes, qu’es d’una mena gaire comuna: es jova, ditz amb lo riset de causas prigondas, e nos buta a questionar lo temps que vivem. Coma lo glissando perilhós d’una societat menada tota per una novela nòrma exclusiva, la de la santat. Que lo drech de libertat venga una liberalitat, una favor que lo poder nos balha. “Avetz la permission de sortir, mas pas mai d’un km de l’ostau” puèi “vos autorisam 100 km e benlèu mai dins quauques temps”. Tant plan coma un susvelhant generau lo primièr ministre nos ven dire qu’aurem drech de partir en vacanças e que nos donarà lèu los limits de la cort de recreança. Mèfi nos ditz la filosòfa, mèfi de pas venir tròp dociles, d’acceptar tot, que lo terapeutica remplace pas lo politic. E mai que mai de venir a una societat de “libertat fòrça condicionala”.
 
 
 

abonar los amics de Jornalet

 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Franc Bardòu
1.

"Que lo drech de libertat venga una liberalitat, una favor que lo poder nos balha". E es jamai estat quicòm mai ?

La libertat en se es un mite judeo-crestian. La libertat al sens legal, qué es mai, se que non un gra o un autre d'autorizacion ?

Al plan scientific, la libertat non significa res.

E al plan moral, l'idèa (falsa per definicion) que me'n fau de "ma" libertat s'autolimita a la libertat de l'autre, dins la mesura que non ai pas l'anma psicopata.

  • 8
  • 5

Escriu un comentari sus aqueste article