Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Nòvas dau front

Una cronica occitana pòt pas escapar de cronicar la bèla part de la vida de la lenga qu’es lucha per se ganhar d’avenidor contra d’adversaris acarnassits. Lo front d’aquesta lucha es tornarmai plan actiu.
 
Cal dire que Blanquer, sénher Rond-Up de la diversitat biolingüistica, bota fuòc.
 
Lo desastre de la reforma dau licèu e dau bac motivèt la creacion dau collectiu Per Que Visquen Nòstras Lengas que recampa d’associacions de totas las lengas e de parlamentaris. Es un atelatge novèl, plan bon e astuciós per çò que volem qu’es de cambiar la lèi.
 
Aquesta setmana se passèt un eveniment important.
 
La totalitat daus 13 Presidents das Regions, e plan segur las nòstras, demandèron que la lèi Molac siá votada a l’Assemblada tan plan coma se votèt au Senat. Maugrat sas oposicions politicas asseguran totis que «Nòstras lengas son nòstras vidas». Es una afirmacion bela e novèla.
 
N’i a que diràn qu’es per rason de campanha electorala, mas de que fa? Un provèrbi dau Clapàs ditz plan “I a pas de marrida rason per ben faire”.
 
Lo sosten de totis, emai d’aqueles que son gaire concernits, es senhal que l’opinion bolega.
 
L’autra novèla es que la PPL Molac contunha son camin e vendrà a l’Assemblada lo 8 d’abriu. Dempuèi 1951 e aprèp gaireben 60 tentativas, es lo primièr text de lèi per nòstras lengas qu’aja fach mai qu’un vòte. E ara serà la 3ena votacion, es istoric!
 
Aquò caufa e de segur aurem lèu d’autras nòvas dau front.
 
Òi, lo progres progressa e l’avenir se sarra.
 
Adieussiatz
 
 
 
 
abonar los amics de Jornalet


Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pèire
5.

#1 En occitan, se parla del país de Pampaligòssa, pas de ''Potonors'' ...

  • 4
  • 1
Valadier Jean-Charles La Selva de Segalar
4.

Lo debat de la comission dels afars culturals del 31 de març permetèt d'adoptar a l'unanimitat lo tèxt dins la version votada pel Senat, fòra l'article sul forfait escolar per las escòlas associativas, tal coma Calandreta.

Se l'Assemblada seguís la comission sus aquel punt lo 8 abril venent, lo tèxt non seriá pas votat confòrme e necessitariá un nòu percors legislatiu.

Cal ara botar a la ròda per que los deputats vòten confòrme aquela proposicion de lei durant son passatge a l'Assemblada nacionala lo 8 d'abril de 2021, en restablissent l'article sul forfait escolar suprimit en comission.

  • 8
  • 0
Valadier Jean-Charles La Selva de Segalar
3.

aprèp gaireben 60 tentativas, es lo primièr text de lèi per nòstras lengas, es vertadièrament istoric que la propausicion de lei Molac siá lo primièr text de lèi per nòstras lengas qu’aja jà fait mai dos vòtes.

  • 7
  • 0
Nas de Guit
2.

#1 Que credetz a tot de bon que Blenet, qui a participat a un hèish de negociacions dab l'Estat com representant de Calandreta, e viu au país deus bisounours ? Atau qu'ei, l'occitanista de basa miegèr: aténder la revolucion qui balharà l'indepedéncia e l'occitan tà tots, shens har arren, e criticar los qui essajan de har avançar modèstament las causas, en desbrombant que çò d'aquesit dinc adara, qu'ac deu ad aquestes ! Ua mentalitat lamentabla !

  • 6
  • 0
Jacme Sant Joan
1.

Lo polit país dels potonors!

  • 4
  • 15

Escriu un comentari sus aqueste article