Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

DRAC escanaira

Lo Ministèri de la Cultura francés
Lo Ministèri de la Cultura francés
Avèm cadun obligacion de portar ajuda a una persona en perilh. Es dins la lei e podèm èsser condemnats per “non assisténcia a persona en dangièr”. Evidentament aquesta obligacion es plan mai imperativa per quaucun de qualificat pel secors o pel suènh. Fariá una circonstància agravanta per un mètge o un pompièr que vendriá pas ajudar quaucun dins un accident o autra malparada.
 
Es una situacion pro semblanta qu’avèm aicí dins un autre domeni, lo de la cultura.
 
La persona nafrada es la nòstra lenga que l’UNESCO la declara en “Grand Dangièr”, abans darnièr gra de l’escala de marrida santat das lengas. Aprèp i a “Moribond” abans lo De Profundis.
 
Lo mètge que bada es la DRAC, Direccion Regionala daus Afars Culturaus. Son nom marca plan la mission de santat culturala d’aquesta institucion.
 
A la vista de l’alarma de l’UNESCO aquela DRAC se dèuriá mobilizar, organizar un plan d’urgéncia, botar de credits, bolegar la collectivitats per sauvar, ajudar la lenga-cultura de son territòri qu’es en perilh.
 
Aquò seriá lo normau.
 
Mas dins la realitat avèm lo mètge que refusa de veire lo nafrat qu’es davant el, lo metge que fa pas res. Au contrari trabalha a escanar lo nafrat amb un fum de mesuras que fan empacha a sa vida.
 
A la vista d’aquò d’unes dison que en realitat DRAC significa Direccion Regionala de l’Assassinat Culturau.
 
 
 
 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

IG Marselha
5.

J.L. Blenet a rason. Despinta clarament lei fachs. La question ara es : coma anam far quichada sus lei DRACs e benlèu primièr sus lo ministèri de la cultura qu'es lo donaire d'òrdre dei DRACs ?

  • 2
  • 0
Bodiu
4.

#3
Avetz mescomprès.

La posicion de princip es pas la de Blenet, me la del DRAC !

  • 0
  • 0
lo fabre olargues
3.

Non senhèr Bodiu , es pas una presa de posicion de princip coma disètz . I a d'exemples conctrèts que pròvon lo dire del Blenet . La Drac es pas aquì per nos ajudar a aparar i servar lo patrimòni . E parli pas que de la lengua , dins l' encastre de las mièunas activitats associativas soi estat en contacte ambe los mossurs de Tolosa e vos pòdi assegurar qu'havèm fait quincanela.
Ensajarèm de trovar d'ajuda per servar un dels ultims obradors de talhanderia aqui dins Herault , e parli pas d'argent! De talhers coma aquèl n'havìa dos per villatge per aquì fa cinquanta ans . Havèm aquì tot servat , espleches ,archiús, obrador. Visitas a res non còst durant quatre ans .
Son totes venguts aquì fins a nòstre deputat (aquì farai pas de comentari).
Bon en fin quand venguèt lo Monssur de Tolosa ( Be òc Olargues dependèm pas mai de Montpellier mas de Tolosa) agachèt un pauc tot pièi nos diguèt qu'aquò a la Drac l'interressava pas perque l'interèssa pas lo patrimoni industrial ... s' es pas quicòm de religiós!Sic
Sigue una letra : la vòstra associacion li podem pas balhar res , que dintra pas dins l'encastre ....
N'en soi testimòni e soi pas lo sol son pas aquì per nos ajudar.
òsca per l'article senhèr Blenet ! Cal pas dire LA DRAC mas LO Drac!






  • 4
  • 0
Bodiu
2.

Tenèm aiciu l'eisemple d'una presa de posicion de princip sens accions = bracejadas ! Bracejadas !

  • 1
  • 3
lo fabre olargues
1.

òsca!

  • 1
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article