Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Competéncia novèla

“A vos o saupre” disiá l’encantaire o lo garda d’una votz fòrta per faire conèisser un anonci de la comuna.
 
Atau saupretz que dempuèi la lei NOTRe de 2015 las lengas regionalas son identificadas dins las competéncias das collectivitats.
 
En mai de la dau torisme, de la cultura, de l’espòrt, comunas, departaments e regions an la competéncia partejada de “la promocion das lengas regionalas”. E mai es marcat dins un sens positiu.
 
Fins ara, coma èra pas explicitada, elegits e administratius se’n servissián per se justificar de pas res faire per l’occitan.
 
Quora un militant rebecava, qu’en bona logica (grand meriti proclamat de França) la cultura occitana èra part de la competéncia cultura, respondián DRAC, e la concepcion supremacista de la cultura que n’avèm ja parlat.
 
Aquò per la majoritat que fasián pas res.
 
Los que fasián un quicomet eles se lausenjavián de lor audàcia “O fasèm maugrat que siá pas dins las nòstras competéncias, mesuratz lo nòstre coratge e que, dins aquesta situacion, de segur, podèm pas mai faire”.
 
Atau se compren la butada capuda das associacions per ganhar la pichòta notacion de l’article L 1111-4 qu’es una avançada dobla:
 
— D’una nomenar clarament lo domeni das lengas istoricas dau país.
 
Pareis qu’es un francés que diguèt “Çò qu’es plan pensat es dich clarament”. Nomenar, es a dire pensar, es d’evidenci lo prealable a l’accion.
 
— De dos lor fa un escapatòri de mens per se justificar de pas res faire.
 
 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article