Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Cal plorar sus Murèth?

Joan-Peire Alari

Joan-Peire Alari

Professor agregat d'anglés, retirat de la facultat de Bordèu III, especialista de civilizacion americana, ancian professor d'occitan, cap redactor de la revista Lo Lugarn, escrivan e cronicaire occitan, militant politic occitan.

Mai d’informacions
Lo matin del 31 de març de 2012, jorn del passa carrièra de Tolosa, la jornalista Marie Louise Roubaud de La Dépêche du Midi questionava  “Que seriá França, nòstra polida França, sens la polida Occitània qu’es tombada dins son escarcèla fa qualques sègles?“. La pertinència d’aquesta question val tanben per un jorn coma lo 800n anniversari de la desfacha occitanocatalano-aragonesa de Murèth.
 
Nòstres aujòls an pas totjorn perdut! Lor es arribat de véncer tanben! Aquelas victòrias tant pauc que n’i aguèt las cal pas oblidar. Las cal onorar coma cal. An nom Bèucaire al ras de Ròse e Basièja a costat de Tolosa.
 
Nos es arribat d’escanar lo tiran e usurpator, lo 25 de junh de 1218. Quand las femnas de Tolosa mandèron una pèirassa que s’acabèt sul morre del Simon de Montfòrt. Una ocasion de joslinhar que las femnas occitanas d’aquel temps èran tant patriòtas coma los òmes.
 
Aquò pausa lo problèma de l’ensenhament de l’istòria als escolans. Sèm acarats a una entrepresa d’encloscatge e de mitificacion de França que comencèt amb l’escòla laïca obligatòria de Jules Ferry que despoderèt los occitans de lor lenga (caça al patés) e de lor istòria, donc de lor identitat per ne far de sembla-franceses. 
Es possible de recuperar tot aquò dins l’encastre de la Republica francesa una e indivisibla? Lo Partit de la Nacion Occitana pensa que non. Òm pòt somiar de las consequéncias de la creacion d’un estat occitanocatalan se aviam ganhat mas servís pas de res per donar un avenir al pòble occitan. 
Sol l’Estat independent d’una Occitània reunificada seriá de natura a tornar donar als occitans d’origina o d’adopcion lor istòria e lor lenga. Es una via estrecha mas es la sola possibla. 
L’independéncia dins Euròpa es lo pretzfach del Partit de la Nacion Occitana. 
Al lòc de plorar sus Murèth e l’ocasion perduda, nos cal bastir un avenir en defòra de França. Per aquò far, es necite de prene lo poder en çò nòstre. Començarem a las municipalas ambe  “Bastir “ en mars que ven.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Gèli Grande Lairac en Agenés
13.

#12

Un occitan pluri centric es una concepcion de l'occitan que tèn compte de la diversitat dialectala de la lenga. Aquò existis ja en grèc e aquò empacha pas los grècs de viure e de se sentir respiechats dins lor diversitat.

  • 1
  • 0
Babau
12.

#11 Je n'ai pas le temps de tout lire. Qu'est-ce un occitan pluricentrique?
Un provençal normé+un limousin normé+un auvergnat normé+un gascon normé ?
Je ne comprends pas ce concept. Mais ce n'est pas grave dans le fond.
Bonne journée

  • 0
  • 1
Gèli Grande Lairac en Agenés
11.

#10
"Vous éludez. Si les Gascons souhaitent un Etat propre et indépendant de l'Occitanie fédérale, que direz-vous? Pouvez-vous répondre simplement et directement?"
Se i a un vertadièr federalisme inter occitan que reconesca l'identitat gascona per que los gascons demandarian un estat independent. ?

"Que pensez-vous des velléités de certains, ici, d'imposer un standard occitan?"
Desolat de vos decebre mas la tendéncia actuala en Occitània es puslèu d'anar cap a un occitan pluri- centric que non pas un occitan estandardizat que negaria las diferéncias dialectalas. Vos conselhi de legir çò qu'escriu sus la question sénher Domergue Sumien cada diluns dins Jornalet.

"Ca ne commence pas bien en matière de respect des différences."
Per que cresètz que los navarreses de la part sud de Navarra, qu'an pas jamai parlat una autra lenga que l'espanhòl an enveja d'èsser basquisat de fòrça ... aquò explica benlèu per que majoritariàment vòlon pas èsser dins un estat basco independènt.



  • 0
  • 1
Babau
10.

#9 Vous éludez. Si les Gascons souhaitent un Etat propre et indépendant de l'Occitanie fédérale, que direz-vous? Pouvez-vous répondre simplement et directement?
Que pensez-vous des velléités de certains, ici, d'imposer un standard occitan? Ca ne commence pas bien en matière de respect des différences.

  • 1
  • 1
Gèli Grande Lairac en Agenés
9.

#8
Se l'estat Occitan de doman es vertadierament federal la question de l'independéncia de Gasconha se pausarà pas.
Gasconha=Lengadòc=Provènça=Daufinat=Auvernha=Lemosin coma cada lander en Republica federala alemanda.
Volèm pas remplaçar lo jacobinisme parisenc e francés per un jacobinisme occitan partènt de Tolosa o de Mont Pelhièr.
Aquesta egalitat es a nosaus de la bastir politicament tre ara.
Cal pas esperar lo jorn de l'independéncia per i pensar. I cal pensar cada jorn de la nòstra accion politica. Es çò que fasèm al PNO.

  • 9
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article