Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Occitans e economia (VI): qualques entrepreneires urbans (non occitanistas)

Laurenç Revèst

Laurenç Revèst

Escrivan, traductor. Dialectològue, Doctor en lingüistica. President onorari dal Centre Cultural Occitan País Nissart e Alpenc.

Mai d’informacions
Per aquesta part, volèm parlar de marcas emblematicas regionalas, qu'existan totjorn uèi. Son totas estadas fondadas a Bordèu o Marselha. Coma anam benlèu pas far totas las ciutats occitanas, veguèm aquelas doas vilas. La primièra ciutat d'Occitània e una autra granda ciutat regionala.
 
​​​​​​
 
Marselha:
 
— La banca familiala Martin Maurel fondada en 1825 egalament proprietària del domèni viticòl varés Château-d'Astros. Despuèi 2017 es fonduda dins Rothschild & Co. Lo sèti de la branca Martin Maurel es a Marselha, mas per quant de temps encara? 
 
— Richardson a la tèsta del grop de forniduras de plombariá fondada en 1855. https://www.richardson.fr
La familha es totjorn a la tèsta de l'entrepresa. Son sèti social es (totjorn per fortuna) a Marselha. 
 
— Los parents de Paul Daher arriban a Marselha dins lo sègle 19. Aquels negociants de lana e de coton venon d'Alep per fugir las persecucions otomanas devèrs los arabis crestians. Van desvolopar una giganta entrepresa de logistica. L'actual President de l'entrepresa a promés de conservar lo sèti social a Marselha. Mas son sèti operacional ven de partir en region parisenca, a Wissous...
 
— La familha Lecat a la tèsta de Delta asseguranças despuèi 1920. Son sèti social es a Marselha. Http://www.delta-assurances.fr 
 
— Brousse, devengut Brousse-Vergez a una istòria que comença en 1928 (a l'origina una entrepresa bordalesa fondada en 1824, coma qué!). Devenguèt una entreprisa de negòci de fruchas en consèrva per la pastissariá e de fruchas secas per la granda distribucion realizant 26 millions d'euros de cifre d'afars. Son sèti social es a Marselha. http://www.brousse-vergez.com/fr/societe/histoire
 
— Vidil, après la desaparicion dels Fraissinet, Fabre o Paquet, es lo darnier armator marselhés familial independent. Es una entrepresa fondada en debut de 1950. Son sèti social es a Marselha. 


 
 Bordèu:

Vinaigre Tête Noire, al sègle 18, un monge escaisnomenat "Tèsta negra" vendiá son vinagre e èra talament famós que sa reputacion devenguèt granda. Ara son sèti de produccion es a Prigond Riu en Perigòrd. 
 
— Marie Brizard naissuda en 1714 devenguèt famosa a Bordèu èra la filha de Pierre Brizard botaire e aigardentier.
La legenda ditz que lo secret de fabricacion ven d'un elixir per curar ben de mals fisat per un paure esclau negre errant sus lo pòrt e que Marie secorrèt e curèt. Lo grop foguèt comprat per un autre grop que recuperèt aquest nom devengut ara Marie Brizard Wine & Spirits. Despuèi 2008, lo sèti social de l'entrepresa a partit en region parisenca, a Ivry-sur-Seine. Mas las activitats de Recèrca e Desvelopament del grop son a Larmont, pròche Bordèu. 
 
— Jock, entrepresa lachièra fondada en 1938 per Raymond Boulesque. Es un emblema d'una entrepresa bordalesa e familiala que garda una volentat de proximitat amb los consomators. http://www.jock.fr
 
— Cacolac, bevenda lachada de cacao creada en 1954 per l'entrepresa eponim implantada despuèi l'an 2000 a Leunhan. Fa son caminet e de notar que los descendents dels fondators recuperèron de parts de l'entrepresa per aver tornamai la man de l'entrepresa. http://cacolac.fr



 Tan d'entrepresas coma d'autras presentas e emplegant de mond dins lo territòri occitan. Poiriam somiar un jorn que valorizèsson l'occitan, la lenga del país que la màger part del mond fa coma se foguèsse inexistenta, dins lor comunicacion! Seriá un còp de publicitat mai qu'original. Innovant. La lenga aparten a totes, non!? 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Emmanuel Macron Palais de l\'Elisi
10.

#9 L'espaci de comercialisacion condiciona la lenga de comunicacion e recipròcament.
L'economia locala occitana es francizada e la question de l'interès d'i ajustar l'occitan se pausa.
Qual seriá l'impacte comercial de l'occitan?
- Valorizant, çò es vendeire,
- Penalizant,
- Neutre, çò es redondant d'amb lo francés.

La rescòntra de dimercres al cafè occitan ne dirà benlèu quicòm...

  • 0
  • 0
Isleta Baisheta
9.

#8 L'estanquet Les Colonnes de Pompinhan (Gard) aculhirà un còp mai lo cafè occitan aquel dimècres 4 d'octòbre. Lo tèma causit es « La vinha e lo vin ». Louis Julian serà lo convidat e contarà son istòria. Cossí dins las annadas 70, a tornat prene l'espleitacion familiala quand lo bio n'èra pas encara prèissa en cò dels vinhairons. Ara, crèa un vin sens sulfit que n'a pas cercat a estampilhar AOC. Son vin se beu pertot dins lo mond, coma au Japon.

Louis Julian escambiarà amb un jove vinhairon, Mathieu Baissada, de Pompinhan. E amb lo president de la cava dels costals Cevenòls, Michel Fougairolle. D'autres vinhairons seràn presents per parlar de la vinha, del vin, de tèrra, de païs, de vita...

Se volètz sopar a l'estanquet a partir de 7 oras e mièja, telefonatz a Severina o Sara al 04 66 77 94 30. La velhada comença a 20 o 30.

  • 4
  • 0
Emmanuel Macron Palais de l\'Elisi
8.

Cal saludar aquela tièra d'articles sus d'entrepreneires d'Occitània, qu'an despassat los limits de son espaci identitari e de sos parlars regionals, e qu'an aprofiechat la dubertura òuferta per França e la lenga francesa. I a pas cap d'entrepreneires occitanistas per vènder pichon-mercat amb un personal charrant patés. A desparts los fenhants locals e qualques trobadors atardats, tot lo monde reconéis lo benefici material portat per la modernitat francesa.
L'occitanisme es una vision estreita del monde, que se sona lo micronisme, al contrari del macronisme que vei tot en grand.
Viscan los milionaris d'occitània, que tiran la massa cap al naut!

  • 0
  • 3
Emmanuel Macron Palais de l\\\\\\\'Elisi
7.

#6 l'UE es un principi de concurréncia liura e non-falsada entre los pòbles per entrepresas interpausadas.

  • 0
  • 2
Las Aias
6.

#5 e l'energia non?
La sobeiranetat energetica existís coma concèpt

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article