Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Nòtas de mai/ Apondons a prepaus de l'istòria Lo monde de La Palud fan venir lo monde fòls

Laurenç Revèst

Laurenç Revèst

Escrivan, traductor. Dialectològue, Doctor en lingüistica. President onorari dal Centre Cultural Occitan País Nissart e Alpenc.

Mai d’informacions
Joan Tròn (ò dich oe), forma francizaia Trouin, dich de Lisle o de l'Isle, a naissut a Bargemon en 1673 e es mòrt lo 31 de genier de 1712 a París, es un alquimista qu'a inspirat lo cònte de Lei richessas de La Palud fan venir lo monde fòls.  Armurier de formacion, es devèrs 1702 que Tròn rescòntra a Niça, dins una begüa sonaia lo Capèl Roge, Lascaris un alquimista que li ensenhèt aquesta sciéncia.  Un contrarotlaire de las finanças de Niça desnisèt lo laboratòri clandestin d'aquels dos associats. Tròn s'escapèt alora a la La Palud qu'ailí cambièt de nom. Prenguèt lo pseudonime de «de Lisle». Cambièt lo plomb en aur mas se faguèt chapar per, al final de plen de fachendas, refusar de donar lo sieu secrèt al rei de França e defuntar dins la capitala dal país francés.



abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Franc Bardòu
6.

#5 E qué ? Quand non ai res d'ajustar o de redire a quicòm, me cali, coma tota femna o òme un pauquet senut…

  • 3
  • 2
Ailbert Puech Rodés
5.

De que se passa ? I a pas un comentari de Franc Bardon ? Espere que siasque pas malaute, s'èra lo cas li desire un prompt restablissament !

  • 5
  • 2
Miquel Colucci
4.

#3 9a que la, l'argent ni l'aur non fan pas lo bonaür dels paures…

  • 1
  • 0
Al Jabbir Îbn\'Ayyam
3.

#2 De tot biais, lo plomb en aur mudat servís pas que d'espròba davant se per verificar que la grand revirament espiritual e material s'es efectivament operat en se. D'aur vulgari, al contrari d'un rei, un alqumista n'a pas res a far, plan segur. L'òbra màger es l'acompliment d'accession del sensible a l'intelligible e, dins lo meteis temps, de l'intelligible al sensible. Quand se son complidas las noviadas quimicas, un pauc mai, un pauc mens, qué ne volètz far, d'aquel aur ? Plan se'n pòdon repàisser, los reis fòls d'aquel mond…

  • 1
  • 0
Arnaut de Vilanòva Mont Pelhièr
2.

#1 Aguèsse, totun, Joan de l'Isla de la Palud, mantenguèt fèrme e fòrt los sèt sants sagèls del secret subre son Òbra Màger, seriá estat dispensat de ne morir tant lèu.

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article