Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Minutinas II: Mariòta e Gavàudola

Joan-Marc Leclercq

Joan-Marc Leclercq

Musician de profession, autor d’un líber de conversacion suu gascon, d'un roman istoric "Ucraïna", d'un diccionari de rimas e de duas pèças de teatre.

Mai d’informacions
La seria de purmèras minutinas contunha aquesta setmana. Pensatz de n’enviar a jomolo@orange.fr. mercés per avança!
 

Mariòta e Gavàudola
 
Tè, lo telefòn tinda. Fa longtemps ve. 
 
Es Rostan Seassal que sòna. Va ben. Nosautres va, lo grand es ancara un pauc malaut e lo pichon a de mal de far las nueches. Sio cuech. Encara. Ai de mal de recuperar las oras de sòm mancantas. 
 
“Ai una nòva qu’es importanta, serà quarqu’un de seriós. Qu’a las memas ideas e biais de veire la vita, un bòn començament ja.” 
 
Laissa venir. Lo temps laissa arribar las causas. 
 
“Se la vòles veire, ja, as que de picar lo sieu nom dins un magazine de tal endrech. Èra quarques ans en reire”.
 
E lo temps passa lèu. I son de suspresas. Ressona e mal. 
 
“Mas es caluga la paura. Viu amb tres personas en la tèsta” ditz una pròcha. Vòl totjorn manjar amb de candelas e en música testimònia sa maire. 
 
Ditz çò que deu èstre e deu far lo monde. E cada sera, puan coma d’angoissas. Cerca un subjèct d’embrolha amb el e es partit per la serenaia. Usat. Duerme plus. Impossible de l’ajuar. Vira reond. Ren avança. El s’enfonsa. 
 
Lo Rostan fa lo menaire de veitura. E passeaias d’una jornaia e restaurant. E quora vòl durmir en cò sieu e quora vòl tornar d’a ela. E de veire una exposicion a de bòrnas d’aicí. Parla de projèctes amb un espital a dacha. 
 
Crebat coma non sao. E el, es representant de comèrci que de quilometres, ne’n fa tot lo santclam dal jorn. 
 
E pi, un jorn, a l’astre de la conversacion al telefòn. 
 
“A partit, tan melhor.” Plus ren. 
 
Mas a degut totun li tornar los sieus afars davans la pòrta dal sieu. Mas la pòrta èra barraia. De segur. L’a plus jamai revista. Benlèu es encara darrier la pòrta, cu sap. 
 
 
 
 
Lalin Montanhac
 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article