Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Fakes … e godilhs 2

Lo jornalista Julien Pain
Lo jornalista Julien Pain
Joan-Marc Leclercq

Joan-Marc Leclercq

Musician de profession, autor d’un líber de conversacion suu gascon, d'un roman istoric "Ucraïna", d'un diccionari de rimas e de duas pèças de teatre.

Mai d’informacions
La setmana passada èi parlat de la seria de France 2 (en collaboracion dambe France Info) que s’apèra Vrai ou fake, animat peu jornalista Julien Pain (véser imatge) e que’s perpausa de desmascar las enganas sus la telaranha.
 
Lo còp passat s’agissèva d’un subjècte tractat un pauc a la lèsta, mes semblaré qu’aquesta seria seguisca una marrida dralha.
 
Ara an presentat un reportatge sus un subjècte qu’es luenh de hèr debat suus hilats sociaus, mes qu’èra descrit com una “polemica”. Jo qu’i soi pro sovent, èri pas brica assabentat aquò dessús. Un internauta a acusat França de véner son blat a baish prètz lavetz que risca de mancar per ací.
 
Plan lèu an provat qu’èra pas vertat, que las resèrvas son sufisentas e que lo prètz es normau. Bon, va plan, levat qu’aqueste “ahar” èra pas que l’acús d’una sola persona e non pas un tèma discutit sus la telaranha, se hèm la comparason dambe la manca de masquetas per exemple. Aquesta rubrica pòt deishar l’impression a monde qu’an pas internèt (pensi particularament a personas d’atge) que tot çò que s’i ditz es faus. Caleré que s’apère meslèu Fake ou fake, que presentan pas qu’enganas.
 
Mes se son pas estancats aquiu. Vaquí qu’an presentat un acús vengut deu deputat deu Rassemblement National, Gille Lebreton, e de Nicolas Dupont-Aignan que disen lo govèrn a demandat aus espitaus de refusar monde tròp vielhs en reanimacion.
 
Lo problèma es qu’an desbembat de díser que l’acús veng pas particularament d’aquestes dus politicians mes deu Canard Enchaîné, arren qu’aquò. La dimension es pas la medisha, l’atz comprés. Tornar prénguer lo caire de vista de deputats de dreta extrèma pòt semblar estar una mena de sosteng politic, mes lo Guit Encadenat es absoludament hòra de tota suspicion.
 
La còla de Vrai ou fake ditz que s’agís pas, com ac pretenden los dus deputats, d’una circulara deu ministèri de la Santat mes d’un tèxte de recomandacions de l’Agéncia Regionala de Santat d’Isla-de-França. Levat que lo Guit explica de plan qu’aqueste document es sortit dambe lo visat deu ministèri, com cadun de sos documents.
 
Aqueste document auré agut un rebomb suu tractament de la malautia en espitau? Totjorn segon lo Canard: solide. A comptar deu 21 de març (la circulara èra deu 19), la part deus malauts de mès de 75 ans espitalizats es passada de 19% a 7% (de 9% a 2% per çò deus mès de 80 ans), lavetz que “l’epidemia a fòrtament creishut en aqueste periòde dens aquestas trencas de gran atge.” Lo jornau cita las chifras de l’Assitance Publique de Paris.
 
En resumit, la seria:
 
— Presenta un acús minoritari com un debat màger,
 
— Presenta la telaranha unicament devath un aspècte negatiu,
 
— Oblida de díser qu’un aute acús veng sustot deu Canard Enchaîné,
 
—Oblida de díser que la circulara a lo visat deu ministèri.
 
Caçar las enganas sus internèt es plan, mes caleré tamben una pagina internèt que desembòsque las enganas o los “doblits” a la television.
 


abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article