Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Véner l’occitan coma un produit?

Joan-Marc Leclercq

Joan-Marc Leclercq

Musician de profession, autor d’un líber de conversacion suu gascon, d'un roman istoric "Ucraïna", d'un diccionari de rimas e de duas pèças de teatre.

Mai d’informacions
Soi segur qu’ètz dejà enervats en clicar sus aqueste títou. I a, me cau confessar, un drin de provocacion de mon costat, e doncas un briconèu de marcatica (en francés: marketing) per obténguer una legida de mès.
 
Solide que nosautes, dens lo mitan occitanista, sèm sustot actius au mièi d’associacions e los entreprenaires son pas fòrça numeroses. Passam fòrça temps en ensajar de valorizar la lenga sens de pensar a quin benefici que sia e i perdèm temps e moneda au lòc de’n ganhar.
 
Mes a còps pensi a duas personas que, eths, an dedicat lor vida a “véner” idèas e concèptes.
 
Lo purmèr se sona Edward Bernays e l’èi dejà consacrat una cronica i a bèra pausa. Es aqueste ausèth que’s lauda dens son líber “Propaganda - La Fabrica deu Consentiment” (que’vs conselha de legir abans tota auta causa) d’aver venut lo tabat a las hemnas americanas après la purmèra guèrra mondiala en ajustar a la reivindicacion deu dret de vòte lo deu dret de fumar en public. Una capitada financièra totala per l’industria de la cigareta e … per Bernays eth medish, solide. 
 
A comptar de las annadas siessanta, un movement de pensada a mobilizada la generacion deus 15-35 ans, es çò qu’am aperat los “hippies”, los “baba-cool”, los “peluts” o, d’un biais mès occitan, “los pinflòïds”. Aqueste biais de considerar lo monde a senhorajat en çò nòste de 1968 dinc a la fin de las annadas septanta. Mes una aute movement l’a lavetz remplaçat per la joena generacion, un movement nascut en Anglatèrra, aperat movement “punk”, que venguerà tanben “new-wave”.
 
Quitament se lo fenomène es mès complicat qu’aquò, cau saber que lo movement punk estoc creat per una persona sola. Se sona Malcolm Mac Laren e èra proprietari a Londres d’una botiga de vestits sado-masos aperada Sex. Es eth que creèc lo grop Sex Pistols dambe un bassista que trabalhava a sa botiga. L’eslogan No Future es d’eth tamben.
 
Perdequé vos parli d’aquestes dus aujamis? 
 
Per díser que las tendéncias, las mòdas, lo biais de’s comportar deu mès gran nombre son pas tostemps lo hèit de l’azard mes que’s pòden “acompanhar” com se ditz uèi lo dia. 
 
Sens de càder dens l’excès deus exemples citats aquí dessús, perdequé par aver una soscadissa un pauc mès marcatica de la lenga? Perdequé pas emplegar los servicis d’una societat que poderé hèr una enquista “comerciala” deu produit qu’es la lenga? Demandar aus mès joens (que serén nòsta “cibla”) de qué pensan quan ausissen lo mot “occitan”? 
 
Perdequé pas associar la lenga a una tendéncia fòrta e actuala au miei de la joena generacion? La defensa deu climat? L’egalitat hemnas-òmes?
 
La societat “Babybel” o “Aldi” son bons exemples en hèr publicitats, se les atz vistas, (drin “putanièras” per un fromatge o un supermercat), qu’utilizan totas las cordetas e los cordilhons de las motivacions actualas de la joenessa. Enveja de milhorar la societat, ecologia …
 
Hasèm fòrça accions de totas suu territòri per la lenga, totjorn culturalas, mes benlèu se caleré botar tanben dens la logica que los autes utilizan, es a díser aquesta que marcha. 
 
Per vos rassegurar, demòra totun una bèra diferéncia entre defensors de la lenga e entrepresas comercialas, es que se “venèm” l’occitan, serà pas en escambi de moneda mes de renascuda de la cultura. E aquò nos hè, cresi, un detalh important. 
 
 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Nas de guit
17.

#16 com se l’occit èra autant addictiu com la nicotina o l’alcoòl. Qu’escrivetz bestiessas mei grana que vos. Dab lo vòste pseudonime, ne n’i a pas entà estonar.

  • 2
  • 10
Doktor Goebels Hollywood
16.

#13 Lo principi del marketing es de crear, de suscitar un besonh qu'existissia pas abans. Quinas que ne siaguen las consequencias per lo benesser del mond. L'idèia geniala ( la lubia ?) seria doncas de crear de totas pèças una addiccion fèra a l'occitan coma o faguèt l'Edward Bernays amb la cigarèta ? O amb l'alcol ? Tsss...

  • 14
  • 3
M\'avetz tengut l\'estilò :
15.

#9

M'avetz tengut l'estilò :

çò mai malastruc es que l’occitanisme es pas capable de se pensar d’esperel, i cal totjorn una pensada menaire venguda, adobada pels e dels autres, l’occitanisme es fach per siègre, pas per menar. Una brava parrugada de vailets acandolats a las piègers ideològias que digus n’en vòl levat qualques estufergues !

Lo temps nos acocha se caldriá destrigar !

Avèm tarzansa granda

  • 1
  • 0
M\'avetz tengut l\'estilò :
14.

#9

M'avetz tengut l'estilò :

çò mai malastruc es que l’occitanisme es pas capable de se pensar d’esperel, i cal totjorn una pensada menaire venguda, adobada pels e dels autres, l’occitanisme es fach per siègre, pas per menar. Una brava parrugada de vailets acandolats a las piègers ideològias que digus n’en vòl levat qualques estufergues !

Lo temps nos acocha se caldriá destrigar !

Avèm tarzansa granda

  • 15
  • 3
Nas de guit
13.

#9 Ne soi pas de bèra pausa tostemps d’acòrd dab los articles d’opinion de Leclercq, mes que cau reconéisher qu’a sovent de bonas ideas, com ací e l’aute còp. Mes de segur que cau tostemps que i aja monde tà criticar tôt çò qui’s hè e tot çò qui’s prepausa, shens prepausar eths medishs arren de constructiu. Endavant, Joan-Marc Leclercq, hètz lo vòste harri shens har cas ad aqueths arnòpis !

  • 2
  • 13

Escriu un comentari sus aqueste article