Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

L’estranha estrategia de la desfèita (2)

Joan-Marc Leclercq

Joan-Marc Leclercq

Musician de profession, autor d’un líber de conversacion suu gascon, d'un roman istoric "Ucraïna", d'un diccionari de rimas e de duas pèças de teatre.

Mai d’informacions
E vaquí, i sèm. Las medishas causas pòrtan las medishas resultas. I a doncas pas degun, dens los QG deus partits politics, qu’aja comprés quicòm.
 
Solide s’ajustam los percentatges deu Mélenchon a los deus Jadot, Roussel, Hidalgo, arribam a un escòre de qualificacion peu dusau torn d’on la dreta extrèma seré estremada. E lavetz, de qué an hèit? Çò que cranhèvi se debanèc, e soi pas especialament saberut per estar pas que lo sol a pensar aquò.
 
Aquiu sèm davant duas solucions:
 
Sia, l’èi escrit la setmana passada, an un egò suberdimensionat (lo cap coma un melon, se volètz) e an pas que l’enveja de véser loras caras sus las afichas,
 
sia lo(s) responsable(s) de la non-union a(n) d’interèsses, quitament economics, a çò que la situacion perdurèsse atau.
 
Per estar aunèste, cresi pas que los patrons deu CAC40 ajan enveja de jogar lor fortuna cada cinc ans au poker o a las eleccions. Cresi meslèu que desvolopan estrategias per assegurar l’avénguer de lor capitau, e perdequé pas, gràcias a cabinets de conselhs especializats dens la “fabrica de presidents”.
 
Totis americans, aquestes cabinets de conselhs politics (aperats en anglés public relations o spin doctors, an participat a l’eleccion de Tony Blair, Bill Clinton, George Bush, Barack Obama …) venen lors servici un pauc de pertot peu monde dens cada país on i a una eleccion deu president au sufratge universau. Son arribats en França a l’epòca de Chirac. Sabèm pas se Mc Kinsey conselha tanben aquò dessús, mes ac podèm totun pensar.
 
Aqueste monde possedís un budgècte sense de fin, e’u poden utilizar per convéncer mantuns d’empachar, per exemple, una union a esquèrra que permeteré de caçar politicians favorables aus patrons deu CAC40.
 
Me responeratz que, solide, aquò se veseré, s’un candidat auré son patrimòni que passaré de 965 000 euros a 1,4 million en 5 ans.
 
I cresètz sense de dobte pas tròp, mes tròbi pas fòrça autes explics a una tala situacion. La charradissa de Mélenchon dens la serada electorala me hè pensar aquò: sembla pas brica tornar botar en question son estrategia desfeitista e se servís deu quite mite de Sisife per explicar que calerà recomençar deu medish biaish lo còp que veng, e lo còp que veng, e lo còp que veng ….
 
Dinc a quan comprengueràn … Un jorn …
 
 
 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

LAFITA
6.

#5 Que lo Melenchòn siá recomandat pel Macron, tots dos ex companhs"socialistas, per anar de cotria en ço de Rothschild, antic patron del Manu ,
Es polida la "sociala" !

  • 3
  • 0
Gaël BREYSSE Puech Ericon
5.

#3 Mercé a CAHUZAC, dempuei an creat la HATPV que permit a cadun d'anar a ver per que un es ric l'autre es paure...https://www.hatvp.fr/
aquo me sembla clar.
declaracion dau candidat desinhat en 2017 :
https://www.francetvinfo.fr/politique/jean-lassalle/consultez-les-declarations-de-patrimoine-des-11candidats-a-l-election-presidentielle_2109762.html#melenchon
en 2022 : https://www.hatvp.fr/wordpress/wp-content/uploads/2022/03/DSP-Melenchon.pdf
La pretz de son apartament parisenc a aumentat 363 000 €. que a fa ? res, cal medire per aquo ? e la paga d'un deputat es bona, mai mens que la d'un deputat europenc.
Quand la Question es totjorn al entorn de las meteis personas, n'es pas un dobt, es un crusada.

  • 1
  • 3
Mai Republica es abordida mai legiférís !
4.

#3

Cossi far ?
Caliá crompar d’accions Pfizer d’aqui qu’en 5 ans an pres 79,55%, mas i a 5 ans digùs n’en parlava èra una preza de risc… Levat per lo plan entrensenhats.

  • 3
  • 1
LECLERCQ Joan-Marc
3.

#1 Solide qu'i a pas besonh d'estar praube per parlar de la praubetat. Es pas la question. Me demandi totun com es possible d'aumentar de mès de 50% son patrimòni en 5 ans. Benlèu qu'i a un explic, mes es tanben legitime de's pausar la question per quauqu'un que's presenta per representar lo pòble. La vida publica deu estar clara.

  • 7
  • 0
Mèfi! 31
2.

Professionnalisme politic
Un movement o partit politic es un sindicat de politicians en plaça o en espèra, e la campanha presidenciala dels candidats ineligibles es una tribuna e un comptage en perspectiva de las eleccions venentas, legislativas e localas en seguida; la resulta finala, s'en trufan.

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article