Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

La Region de Tolosa: un toponim acceptable e alternatiu

Comuniquem amb un tèrme comun
 
Dins la populacion e dins lei mèdias, i a una confusion de mai en mai riscada entre l’Occitània reala e la nòva region oficiala de Tolosa que pretend s’apelar “Occitània”.
 
Es pas util de refaire tot lo debat sus aquela question dolorosa e ipersensibla. Lo govèrn diabolic de Manuel Valls a reüssit perfiechament a devesir leis occitanistas e a afeblir lo potenciau d’una consciéncia populara occitana.
 
Ara, la granda majoritat deis occitanistas pensan que sola l’Occitània reala pòt portar de maniera legitima lo nom d’Occitània. Òc ben òc: la granda majoritat deis occitanistas. Efectivament, es l’avís de quasi totei leis occitanistas que vivon en defòra de la nòva region oficiala de Tolosa, e es tanben l’avís de fòrça occitanistas dins la Region de Tolosa.
 
 
Quauquei proposicions qu’avèm ausidas e legidas
 
Per aquela opinion majoritària de l’occitanisme, es necessari de se metre d’acòrdi sus una apelacion alternativa, consensuala, eficaça e comprensibla per designar la nòva region oficiala de Tolosa.
 
— D’unei li dison la region Occitània per la diferenciar d’Occitània tot cort. Crenhi que la distincion siá pas pron eficaça perque fòrça abitants an una idèa vaga dau país.
 
— D’unei li dison Occitanie (Òcsitaní), en francés dins lo tèxt, quand parlan en occitan, per la diferenciar d’Occitània tot cort. Totun aquela solucion es pas pron contrastada. Pòt pas foncionar quand siam obligats de parlar en francés. Òr siam obligats de parlar francés amb una majoritat d’occitans.
 
— D’unei utilizan son nom publicitari Occitània-Pirenèus-Mediterranèa, mai es un nom tròp lòng que degun lo pòt far servir rasonablament dins una convèrsa normala. Per quant a l’abreviacion OPM (o pe èma), es gaire compresa.
 
— D’unei li dison l’Occitània Centrala mai aquò èra ja un subrenom de l’anciana region Miegjorn-Pirenèus. E en tot cas, es un subrenom pauc objectiu. Lo vertadier centre demografic d’Occitània es en Provença, coma o ai demostrat dins d’articles precedents. Lo centre geometric d’Occitània es en Roergue e coïncidís pas fòrça ben amb la totalitat de la nòva region oficiala de Tolosa (per quant a la sola vila de Tolosa, ramenti qu’es netament excentrada vèrs lo sud-oèst d’Occitània).
 
— Evidentament, es impossible de dire Miegjorn-Pirenèus-Lengadòc-Rosselhon, un nom interminable. E l’abreviacion MPLR (èma pe èla èrra) es de mau comprene.
 
— D’unei li dison la Region Tolosa-Montpelhièr, segon lei capluòcs ancians de Miegjorn-Pirenèus e de Lengadòc-Rosselhon. Es una solucion interessanta, valida e fòrça comprensibla mai es un pauqueton longueta.
 
(Naturalament, podèm pas acceptar aquela proposicion insultanta que pretend dire “lei País Occitans” per l’Occitània reala e que pretend confiscar encara pus durament lo nom d’“Occitània” per la sola Region de Tolosa. L’òme que faguèt aquela proposicion se trufa de l’intelligéncia deis occitanistas. D’efiech, lo nom d’Occitània es clar e federator dempuei de sègles e crèa pas de besonh de dire “lei País Occitans”. Au contrari, lo nom de Catalonha es ambigú dempuei 800 ans e justifica lo nom alternatiu dei País Catalans.)
 
 
La Region de Tolosa
 
Vaicí ma proposicion. La melhora solucion, cresi, es de dire la Region de Tolosa per designar la fusion de Lengadòc-Rosselhon amb Miegjorn-Pirenèus.
 
— Es un nom de bòn comprene e de bòn retenir.
 
— Es un nom relativament objectiu perque se referís au capluòc de la region.
 
— Es un nom respectuós, estilisticament nèutre, sens carga polemica.
 
— Es un nom que respècta melhor la populacion de Catalonha Nòrd, a l’entorn de Perpinhan, que se sent pas ges occitana.
 
Confèssi que se pòt confondre la Region de Tolosa (la nòva region oficiala) amb l’encontrada pus pichona qu’es a l’entorn de la vila de Tolosa, mai per aqueu segond sens, es totjorn possible d’utilizar lo nom tradicionau de Tolosan. Entre la granda Region de Tolosa e lo pichon territòri de Tolosan, pensi qu’una diferenciacion pòt foncionar.
 
Lo movement catalanista a reüssit a generalizar l’usatge de quauquei toponims que son pas oficiaus coma Catalonha Nòrd e la Frenja de Ponent. Son de noms que foncionan ben perque son brèus, expressius e pron objectius dins la descripcion.
 
Lo movement occitanista a reüssit a far acceptar lo toponim non oficiau lei Valadas (o lei Valadas Occitanas) per lei meteissei rasons.
 
La proposicion de dire la Region de Tolosa seguís lei meteis critèris. La distincion es limpida amb Occitània.
 
 




abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Mèfi ! 31
29.

#28 Lenguadòc Occitània (ra)mondina Région Occitània (administrativa)
franc Catalonha Nòrd

  • 2
  • 0
Domergue Sumien Ais de Provença
28.

#27 Bòn, escotatz, fagam la patz, vos ofrissi un patís (o una moresca, o un Coca Cola, çò que volètz) e assagem de parlar serenament.

Ai pas d'admiracion especiala per la "Region administrativa de Tolosa". Disi solament que Tolosa es lo capluòc d'aquela region administrativa: se l'apelam "Region de Tolosa", es solament una constatacion dau nom dau capluòc, es un mejan comòde d'evitar lo nom abusiu d'“Occitània”, pas mai...

Visquèri lòngtemps a Montpelhier, una vila que la coneissi ben e que i ai d'amics, ai tanben una afeccion de Tolosa, que i ai d'amics tanben, e demandi pas la subordinacion dei montpelhierencs ai tolosans, evidentament...

D'alhors, siáu pas solament tolosan, siáu provençau.

  • 8
  • 0
E Passa Que T Ai Vist Lo Clapàs (Montpelhièr)
27.

#26 "Sens comentaris" m''estona pas, que demostrar lo contrari vos seria tras que malaisit . P.S. E rebatejar la region Provença dau nom de "Région de Marseille" seria tanben un toponim acceptable e alternatiu ? Bon coratge !

  • 12
  • 0
Domergue Sumien Ais de Provença
26.

#25 «Vai sens dire qu'incloùre tanben Catalonha Nòrd dins la "Région de Toulouse" que semblatz sonar dels vòts vòstres . . .»
=> Non pas, prefeririáu una region de Catalonha Nòrd separada de la Region de Tolosa.

«aquel sembla-imperialism jacobin de farlabica que nasèja dins aquel "Région de Toulouse"»
=> Sens comentaris...

  • 2
  • 0
E Passa Que T Ai Vist Lo Clapàs (Montpelhièr)
25.

Dire de Montpelhièr o Besièrs que fan partida de la region de Tolosa es jà una aberracion istorica, qu'aquelas ciutats foguèron pas jamai dins lo comtat de Tolosa. E una aberracion geografica tanben : la Cevèna, la Pichòta Camarga o Narbona an pas res a veire amb de païsatges tolosans. Que sapigui, la Miegterrana o la garriga an pas jamai agandit fins als barris de Tolosa. L'appellacion "Lengadòc" aguèsse estada mai consensuala que non pas aquel sembla-imperialism jacobin de farlabica que nasèja dins aquel "Région de Toulouse".

Lo poder parisenc a per tòca d'escafar per sas "régions" tota referència istorica o identitària que riscaria de remembrar un pauc tròp qu'abans de passar jos domenacion parisenca existissian jà coma entitats independentas que se governavan d'esperèlas. Doncas causis d'appellacions geograficas mai vagas e mens identitàrias : "Sud" "Midi" "Nord" "Sud-Ouest" "Est" "Grand Ouest" "Centre" "Rhône-Alpes" "Midi-Pyrénée"....Conscient qu'aquò fai un pauc monotòn e per balhar un pauc de pintoresc a la parisencalha que se languis s'amusa ara a faire de variacions pichonas : "Hauts de France" "Région Sud", e patin-cofin.

Per la region eissuda de Languedoc-Roussillon+ Midi-Pyrénées lo nom "Occitània Centrala" aguèsse estat saique pus explicit que non pas "Occitanie" tot cort. Perque dessenhava en cròs un espandi fòrça mai grand qu'èra (ô terror jacobina !) simbolicament de reconquistar. La causida d"Occitanie" tot cort es estat un biais astuciós de convèncer los estatjants de Franca en general e dau Miegjorn en particular, qu'Occitània se redusis sonque a " Languedoc-Roussillon+ Midi-Pyrénée et basta". E que doncas lo provençal, lo gascon, l'auvernhès...eca...son sustot pas d'occitan.

Paris qu'a sauput profiechar de l'escasènça dèu mai se congostar d'aquela ajuda inesperada a l'esbocinament e al denèc d'unitat de la lenga nòstre. Còp de mèstre, ailàs.

Vai sens dire qu'incloùre tanben Catalonha Nòrd dins la "Région de Toulouse" que semblatz sonar dels vòts vòstres es una aberracion encara pus grandassa. Calia pel "Roussillon" destacat de l'ancian "Languedoc-Roussillon" una region pròpria, desliura tan de Montpelhièr que de Tolosa. Evidentament, d'aquò lo poder central ne'n vòl sustot pas ausir parlar, sèm plan d'acòrdi.

De tota mena, èra jà plegat d'abança, que lo mèstre es Paris qu'a tot causit e decidit de cap en cima per acabar d'escanar la mendra reivendicacion identitària. E poder mainatjar al mièlhs de sos interèsses los beneficis de la SEUNA proprietat. Es d'alhors per aquò qu'annexèt lo païs nòstre, vertat ?

  • 20
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article