Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Lo collectiu CHATONS

Lo Quentin

Lo Quentin

Apassionat de lengas, ai començat a recuperar la lenga en 2011 e dempuèi ensagi d’obrar per l’occitan coma pòdi.

Mai d’informacions
Lo collectiu CHATONS, per Collectiu dels Albergaires (hébergeurs en francés), Alternatius, Transparents, Dobèrts (ouverts), Neutres e Solidaris. Aqueste collectiu a per tòca d’amassar las estructuras que prepausan de servicis en linha etics e descentralizats per provesir d’alternativas als grands grops, los GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft) qu’ofrisson pas cap de respècte a la vida privada. Aquesta iniciativa ven de l’associacion Framasoft a la seguida de sa campanha Dégooglisons Internet.
 
Per formar part de la catonada los candidats s’engajan a:
 
— utilizar pas que de logicials jos licéncia liura
 
— transmetre o esplechar pas las donadas dels beneficiaris
 
— utilizar pas d’agéncias de publicitats o de servicis de pistatge
 
— prepausar de rencontres fisics amb lo beneficiaris per reduire la fractura numerica.
 
Se volètz es coma una AMAP dels servicis en linha, dònan los imatges seguents:
sens OGM, que serián los logicials privadors de libertats quina aquela de veire cossí fonciona lo logicial o de lo modificar
 
— sens pesticida, que seriá los beneficis basats sus la reventa de vòstras donadas personalas
 
— sens marketing agressiu, coma o fan las agéncias de publicitat en coneissent vòstre compòrtament
 
— sens corsa al poder de crompa
 
Per vos illustrar los servicis qu’ls membres del collectiu prepausan pensi que la pagina https://entraide.chatons.org/oc/ es la bona. Foguèt creada pendent lo primièr embarrament per fornir de servicis en linha al monde que se trobèron a trabalhar a l’ostal sens aisinas previstas per collaborar a distància.
 
Pensi qu’al mitan occitan li fa mestièr un CHATONS aital, una estructura de servicis numerics per cada federacion, ret d’associacions o autre. Los còstes se pòdon repartir e las ressorsas mutualizar. Lo collectiu met a disposicion la documentacion tanta tecnica que juridica, lor wiki es remirable.
Per exemple aqueste tutorial de Framasoft amb lo camp lexical de l’òrt: https://framacloud.org/fr/cultiver-son-jardin/jitsi-meet.html
 
Espèri que vos donarà d’idèas;)
 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Nicolau Montpelhièr
1.

Calandreta ne deuria montar un, per sas 70+ escòlas.

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article