Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Yes al Lengadòc Grand

Jean-Charles Valadier

Jean-Charles Valadier

Adjunt al cònsol de Tolosa en carga de la lenga e cultura occitana de 2008 a 2014, es membre de la comission Regions e Federalisme del partit Euròpa Ecologia Los Verds.

Mai d’informacions
França deuriá cambiar radicalament la seuna mapa territoriala en un temps recòrd. En junh, sens debat public preliminar, l’Assemblada Nacionala aprovèt los cambis de las frontièras interioras francesas sens que se produsiguèron de reaccions fòrtas ni dins los partits politics ni dins las regions afectadas. Atal, las 22 regions actualas deurián fusionar en 13.
 
Las referéncias a l’istòria o l’identitat de las regions foguèron fòrça minoritàrias amb d’unas resisténcias en Bretanha contra la fusion amb  País de Leire o en Alsàcia contra la fusion amb Lorena. Apareguèron mai que mai amb los debats parlamentaris.
 
La disparicion de l’Occitània del Nòrd amb la fusion d’Auvèrnhe amb Ròse-Alps e de Limosin amb Aquitània non rescontrèt gaire d’oposicion.
 
Dins aquela realitat, una oportunitat nòva per Occitània es la creacion d’una granda region Lengadòc amb la fusion de Miègjorn-Pirenèus e Lengadòc-Rosselhon.
 
Pauc se’n manca qu’aquesta region nòva cobrisca lo territòri de las possessions dels comtes Ramon abans la Crosada, e puèi dels Estats de Lengadòc dusca a la revolucion. Aquò li balha una legitimitat istorica e culturala de 8 sègles.
 
E mai, aquela region administrativa s’espandís subre de zònas gascona a l’oèst, lemosinas e velava al Nòrd e Provençala a l’Èst. Amb lo Rosselhon, possedís una part de Catalonha.
 
Dins lo primièr conselh regional d’aquela region futura, una majoritat politica qu’incluriá dins son programa d’avançada per l’occitan dins totas sas varietats tant coma per lo catalan poiriá far avançar considerablament una presa de consciéncia de la realitat culturala occitana e catalana d’aqueste territòri. La fusion del trabalh ja complit per Miègjorn-Pirenèus e Lengadòc-Rosselhon tant coma la dinamica catalana del Rosselhon obrisson de perspectivas concrètas per tots los territòris occitans.
 
Lo movement occitan deuriá clarament se posicionar dins lo jòc politic de las eleccions regionalas que venon per assumir publicament son sosten al Lengadòc Grand dins una amira de favorir l’occitan. Mas cal que las listas politicas se posicionan abans las eleccions.
 
Mon experiéncia del foncionament politic mostra qu’es un an abans que se definisson las listas dels futurs candidats amb las concessions intèrnas que definisson las orientacions politicas màgers a l’interior dels partits.
 
Lo movement occitan deu préner consciéncia qu’aquelas eleccions regionalas son una escasença màger per faire progressar l’occitanitat.
 
Una opcion es l’adesion als partits politics francimands o nacionalistas occitans per tal de pesar subre los projèctes electorals de las regions occitanas futuras. Son los òmes e las femnas occitanistas a l’interior dels partits que pòdon pesar lo mai subre las orientacions politicas. 
 
D’accions de consciencizacion exterioras als partits son tanben necessàrias tal coma lo collòqui  “Occitània a l’ora de la reforma territoriala” del 27 de setembre organizat per País Nòstre a Narbona.
 
Per las futuras eleccions regionalas, son dins los meses que venon que va se negociar la part que poiriá préner la cultura occitana, amb de propòstas d’obertura de calandretas o d’escòlas bilingüas, d’una television e de ràdios occitanas, de teatre occitan...
 
Se non podèm pas encara negociar una autonomia fiscala, lo trabalh cultural de las 50 darrièras annadas nos dona la credibilitat per demandar una politica culturala mai audaciosa per l’occitan. Val dire de compartir lo budget cultural amb una politica culturala occitana (tant coma catalana e basca per Aquitània-Limosin).
 
Los actors occitanistas devon far entendre publicament lor sosten a la creacion d’una granda region Lengadòc e s’investir aquesta annada dins los partits o las associacions que vòlon participar a la campanha de las regionalas que venon.
 
D’un punt de vist de l’estrategia politica, las futuras eleccions regionalas obrisson de perspectivas nòvas tanben per lo renovèlament del personal politic deguda a la carta territoriala nòva, a la fin del clan Frêche (e Bourquin) en Lengadòc-Rosselhon, de la presidéncia Malvy en Miègjorn-Pirenèus e mai, d’una reculada probabla del partit socialista que govèrna ara de totas las regions occitanas.
 
Plan segur, aquela mobilizacion es tanben necessària per la region Aquitània-Lemosin per desvolopar una politica occitana assumida en Lemosin e per la region Ròse-Alps-Auvèrnhe per confortar las avançadas de l’actual Ròse-Alps. En Provença, la casuda probabla del clan Vauzelle pòt benlèu obrir de perspectivas nòvas. 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Gerard Joan Barceló Pèiralata
15.

Arribi un pauc tard... Me sembla que degun non a vist que l'unificacion de las partidas occitanas de LR e MP (se se faguèsse ansin, que non i a res de previst per una region catalana) non correspondriá pas al Lengadòc istoric: i mancariá Velai e Vivarés (que farián partida d'una nòva region Auvèrnhe-Ròse-Alps), i auriá l'ancian comtat de Fois e una part de Gasconha.

  • 0
  • 0
Ferriòl Macip Barcelona
14.

Amics, Vos pregui de comentar, d'escambiar vejaires, de dire çò que pensatz... mas de secutar pas degun

  • 19
  • 0
Emmanuèl Isopet
13.

#9 "Se coneis l'arbre a sas fruchas" "la critica es aisida, l'art de dificil" "la fe sens òbra, mòrta es" La critica es un exercici sanitós. Lo critic es d'autan mai escotat que pròva son expertisa, o que s'engatja dins l'accion per sas idèas, foguèsson quimericas, idealistas, utopistas... avèm totes besonh d'exemples. Per ieu, un Pierre Rabhi a mai de pes qu'un Noël Mamère per criticar l'inaccion del govèrn en matèria ecologica, per çò que son discors s'apièja sus una realitat viscuda. Dire que cal cambiar e criticar aqueles qu'ensajan de cambiar («perque es pas atal que cal far»!) sens s'engatjar personalament, me sembla una critica de pauca valor. Pas mai. «Escola mairala» me geina pas. Es aquí que s'apren la sociabilitat.

  • 10
  • 45
Emmanuèl Isopet
12.

#11 Fau melhor! 39! En tot cas, se TL nos vol pas dire ço que fa, sabèm ço que pensa!

  • 8
  • 44
JC Dourdet
11.

#10 E ben filh de lop, tot aquel rambalh (35 opinions negativas sus lo comentari per una simpla question) ! Quò es pas de creire, quò es revelator d'un problema. Sabe pas lo quau.

  • 12
  • 44

Escriu un comentari sus aqueste article