Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Quin projècte de lei subre la descentralizacion en 2013?

Jean-Charles Valadier

Jean-Charles Valadier

Adjunt al cònsol de Tolosa en carga de la lenga e cultura occitana de 2008 a 2014, es membre de la comission Regions e Federalisme del partit Euròpa Ecologia Los Verds.

Mai d’informacions
Lo president de la republica Francés Holande s’exprimiguèt als estats generals de la democracia territoriala del 4 e 5 octobre a la Sorbona. Confirmèt que lo projècte de lei subre la descentralizacion seriá mes en discussion a l’assemblada nacionala a la debuta de 2013. Indiquèt qu’aquela lei incluriá lo dreit a l’experimentacion e un poder d’adaptacion locala de la lei segon l’especificitat dels territòris. Las regions aurián las competéncias de la formacion professionala, de la politica de l’emplec e de l’ajuda a las entrepresas. Los departaments ganharián las politicas del andicap e de la dependéncia. Las metropòlis aurián un estatut nòu. E mai, un Conselh dels territòris seriá installat amb un pacte de governància territoriala per clarificar las competéncias de cada nivèl de collectivitat.
 
Aquestas proposicions representan una evolucion positiva per dessarrar la centralizacion excessiva de las institucions francesas actualas. Mas lo president Francés Holande en acòrd amb los senators qu’avián convocat aquels estats generals de la democracia territoriala non volguèt se prononciar subre las capacitats financièras e fiscalas de las collectivitat localas, capacitats que son al còr d’un vertadièr poder local. Tanben, non volguèt  s’engatjar per una modernizacion del escrutins locals e  renoncièt a l’eleccion dels conselhs d’intercomunalitat al sufragi universal dirècte.
 
Aquela manca d’ambicion es la resulta de la pression de fòrces elegits. Lo cumul organizat dels mandats e lo mòde d’eleccion uninominal fan que la majoritat dels elegits son d’òmes installats dempuèi fòrça mandats. Son majoritaris al senat, contraròtlan totes los departaments e generalament contraròtlan las instàncias departementalas dels partits majoritaris, del PS a l’UMP. Totas las temptativas precedentas de reformas territorialas foguèron recaçadas pels “grands elegits” locals que son tanben los legislators  gràcia al  cumul dels mandats.
 
Pasmens, de proposicions son faitas per que la region siá al centre de la decentralizacion amb mai de competéncias amb una disparicion progressiva del departament. En particular, las regions deurián èsser en carga de las culturas localas amb los finançaments necessaris. En coëréncia amb las regions, las intercomunalitats, país e aglomeracion, deurián devenir de collectivitats de plen exercici per organizar lo transpòrt, lo lotjament, l’energia e mai.
 
Los elegits mai federalistas coma los ecologistas, los regionalistas e mai defendon l’autonomia fiscala de las collectivitats qu’es lo principi de basa de tot acte de decentralizacion. E mai, per devenir de vertadièra collectivitats localas, caldriá far de las regions, país e aglomeracion de vertadièras assembladas deliberativas amb d’executius separats. Per una adesion populara, caldriá un escrutin comun a totes las eleccions localas, escrutin amb una fòrta representacion proporcionala e la paritat òme femna. Per valorizar los elegits d’aquelas assembladas, caldriá n’acabar amb lo cumul dels mandats. Per crear una opinion publica locala, lo transferiment d’una part de la redevença televisuala a las regions es necessari per crear  mèdias publics radiofonics e televisuals regionals e locals.
 
Per sortir d’aquel auto-blocatge de las institucions francesas, cal una convergéncia entre totes los que vòlon modernizar nòstra democracia, dels que vòlon una Euròpa politica fins als que vòlon una decentralizacion de França, e mai los que vòlon de poders locals que desvolopen de politica lingüistica per l’occitan e las autras lengas de França. Nos cal far pression subre totes los elegits nòstres, en particular los de la majoritat actuala, per que lo projècte de lei subre la descentralizacion siá  mai ambiciós.
 
Es un trabalh necessari se volèm desvolopar los poders regionals e locals occitans, se volèm que s’inicie une debuta de politica regionala dins los territòris occitans, se volèm qu’un nogal d’opinion publica occitana autonoma se crèe, se volèm que la question de la cultura occitana entre dins lo debat public e fin finala se volèm que lors poders publics locals: regions, país e aglomeracions  investiscan per la lenga occitana.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Terric Lausa Quilhan
7.

#6

Es una question que cal pausar als elegits occitans e que los elegits occitans se deurián pausar, puslèu que de se netejar la garganta a bèls còps de siròp sembla-republican per la màger part d'eles.

  • 1
  • 0
garric
6.

Rompedura amb l'Estar francés ? Vos desiri bona chança, que de vòstre corrent gropusculari (es pas una insulta), vos va caler convéncer uèit milions d'Occitans per venir majoritaris... Quanha serà vòstre metòde ?

  • 0
  • 0
Efrén Beltrán Roncal Barcelona
5.

Ièu tanbe soi d'acòrdi amb Terric.

França farà pas jamai la descentralizacion maximalista que d'occitanistas nombroses volèm bastir. Lo ròtle de l'occitan dins la societat demòra mai que mai testimonial e se fa pas res de seriós per reviscolar la lega nòstra. E dins l'ensenhament, l'occitan demorarà totjorn una opcion.. e paure del professor d'occitan que meta pas de bonas nòtas a lors escolans, pr'amor de manténer l'ensenhament (totjorn al nivèl debutant dins lo public) de la lenga dels trobadors.

  • 3
  • 0
CAPDECOMA Planeta Occitania
4.

#1 As plan rason Terric que fa secles e secles que los occitans dansant devant lo buffet e i a totjors occitanistas que esperant de l'estat franciman ua mesuròta es à nos de tornarpujar occitania pas que parlejar mas torna batir nòstra cultura far vivra la lenga e bolegar de pertot
m'en foti de frança
lo Hilhde Puta de JP

  • 2
  • 0
Gèli Grande Lairac en Agenés
3.

Descentralizacion : una reforma plan pauc radicala

François Hollande ven de far de proposicions per la reforma de la descentralizacion que farà l’objècte d’un projècte de lei presentat al Senat a la debuta de l’an que ven.

De segur, las regions seràn encargadas de l’emplec, de la formacion, del sosten a las PME e de la gestion dels fons estructurals europèus mas la politica sociala demòra la prerogativa dels departaments, escalon administratiu inutil que lo Partit de la Nacion Occitana prepausa dempuèi longtemps de suprimir.

La transicion energetica seriá partejada entre l’Estat e las comunautats de comunas dins l’abséncia non justificada de las regions.

La reconeissença per las collectivitats territorialas d’un poder, emai foguèsse limitat, d’adaptacion de la lei es un cambiament positiu mas seriá encara melhor qu’aguèssen un poder legislatiu vertadièr, valent a dire lo poder de prepausar e de votar de leis.

Tocant la reforma fiscala, es vertat qu’es previst una part d’autonomia per aquelas collectivitats sens dessarrar çaquelà lo contraròtle de l’Estat central. Lo Partit de la Nacion Occitana vòl, per quant a el, que las regions leven los impòsts en çò sieu coma al País Basc autonòme de l’Estat espanhòl e ne reversen una part negociada a l’Estat central.

Lo Partit de la Nacion Occitana , de mai, regreta que lo cap de l’Estat aja pas engainat la question de la democracia lingüistica en França qu’es ligada a la descentralizacion. Sufirà pas que França ratifique la Carta europèa de las lengas regionalas e minoritàrias. Las regions dont las lengas d’origina son diferentas del francés devon aver mai de competéncias dins lo domèni de la lenga, de la cultura (edicion, espectacles, difusion e medias) e de l’educacion. Poiràn sonca menar de politicas lingüisticas ausardas per la promocion de lors lengas dins la mesura que inflüiràn sul contengut de l’ensenhament e introdüiràn lo bilingüisme generalizat, coma en Corsèga, tanplan coma l’ensenhament en lenga regionala.

Aquò se deu far pel biais d’una cooperacion estrecha entre regions ambe la meteissa lenga. Ja s’entend que aquela cooperacion se pòt pas limitar a las questions lingüisticas e culturalas. Poiriá desbocar sus un regropament de regions sens exclaure los redecopatges d’unas regions per crear per exemple una region catalana en Rosselhon, una region basca dins los Pirenèus atlantics e d’institucions transfrontalièras aquí ont son justificadas per la proximitat lingüistica e culturala.

Sens voler far cap de procès d’intencion, mentre qu’una lei serà pas votada, es clar pel Partit de la Nacion Occitana que las proposicions de François Hollande mèton gaire en causa lo modèl jacobin francés, plan alunhat de las autonomias e del federalisme d’unes de nòstres vesins europèus.

Serem atentius quand lo projècte de lei serà estudiat pel Senat.

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article