Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Maridatge en occitan per tots

Jean-Charles Valadier

Jean-Charles Valadier

Adjunt al cònsol de Tolosa en carga de la lenga e cultura occitana de 2008 a 2014, es membre de la comission Regions e Federalisme del partit Euròpa Ecologia Los Verds.

Mai d’informacions
L’egalitat de dreits non se partís pas.
 
L’obertura del maridatge a tots los cobles farà del maridatge una vertadièra institucion universala amb la possibilitat per las personas omosexualas d’èsser eligiblas a l’adopcion.
 
Aquelas reformas contribuisson a la normalizacion de l’omosexualitat e tornan afirmar lo principi d’egalitat que fonda lo contracte social democratic per que se perseguisca l’aprigondiment de l’egalitat e de la solidaritat en favor de las personas en dificultat pel fait de la lor orientacion sexuala o de la lor identitat de genre.
 
L’egalitat dels dreits entre totes los formes de cobles e totes las personas deu èsser la sola guida d’aquesta reforma. Los cobles del meteis sèxe devon beneficiar dels meteisses dreits que los cobles de sèxes diferents: dreit de causir la forma juridica de la lor union (concubinatge, PACS, maridatge), dreit de beneficiar de la procreacion medicalament assistida, dreit d’adoptar d’enfants en tant que coble, quina que siá lo lor estatut matrimonial. Atal tota persona celibatària deu poder efectivament adoptar e tota femna, en coble o sola, deu poder beneficiar de la procreacion medicalament assistida.
 
Aprèp lo primièr maridatge eterosexual bilingüa qu’ai agut lo grand plaser de celebrar en 2012 a Tolosa, espèri celebrar un primièr maridatge omosexual en 2013.
 
Espèri tanben qu’auriá l’escasença de celebrar un maridatge omosexual en occitan per contribuir tanben a la normalizacion de l’occitan.
 
Alara, poiriái diser a dos occitans o doas occitanas:
 
La lei m’encarga de vos far conéisser los devèrs e los dreits respectius dels esposes
 
Los esposes se devon un l’autre respècte, fidelitat, secors, assisténcia
 
Los esposes asseguran ensemble la direccion morala e materiala de la familha. S’ocupan de  l’educacion dels enfants e preparan lor avenidor.
 
Se las convencions matrimonialas non règlan pas la contribucion dels esposes a las cargas del maridatge, i contribuisson a proporcion de lors facultats respectivas.
 
Los esposes s’obligan un l’autre a una comunautat de vida.
 
L’autoritat parentala es un ensemble de dreits e de devèrs qu’an per finalitat l’interès de l’enfant.
 
Aquela autoritat aparten al paire e a la maire fins a la majoritat o a l’emancipacion de l’enfant per lo protegir dins sa seguretat, sa santat e sa moralitat, per assegurar son educacion e permetre son desvolopament, dins lo respècte degut a sa persona.
 
Los parents assòcian l’enfant a las decisions que lo concernisson, segon son edat e son gra de maduretat
 
E dos còps:
 
Consentissètz a prene per espós?
 
O alavètz:
 
Consentissètz a prene per esposa?
 
E per acabar:
 
Al nom de la lei, vos declari units pel maridatge.
 
A l’avenir  nos cal una lei per l’occitan e las autras lengas de França per que totes poscan se maridar dins las lengas de lor causida, quina que siá lor orientacion sexuala e lor lenga de còr.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

garric
4.

Me pausi une question essenciala. Dins una societat liberala coma la societat occitana, an los omosexuals beneficiat d'una liberacion e d'una promocion sociala coma las femnas ? Quid de la condicion omosexuala en país d'Òc ? Es que i a d'estudis sus la question ?

  • 1
  • 0
Ludo Tolon
3.

Es ben. Calriá que se generalise de pertot en Occitània.

I aguèt -benlèu de maniera isolada- de precedents, coma se pòt veire en occitan niçard sus aquel film cortet :
http://www.dailymotion.com/video/x9e4zm_premier-mariage-en-langue-nicoise-a_news

N'i aguèt lo rebat dins aquel article de pressa : http://www.nicerendezvous.com/car/200807125555/actu-n-4104.html

brau !

  • 1
  • 0
MC Rixte Taulignan
2.

çai-sota lo messatge que laissère lo dimars 11 de septembre 2012 sus lo site de l'Elysée per s'adreiçar au Pst de la Republica :

"Je ne suis ni homophile ni homophobe, la question n'est pas à mon ordre du jour. Mais puis-je demander au président normal que j'ai contribué à élire sur la foi de ses promesses s'il est plus normal d'avoir deux papas ou deux mamans que de parler la langue de ses parents ou grands-parents ou celle du prix Nobel de littérature 1904 ?
La ratification de la charte européenne des langues "régionales" et la mise en place d'une législation moderne les sortant enfin des poubelles de l'histoire seraient-elles moins urgentes dans la hiérarchie des normalisations promises en campagne, et en matière d'égalité républicaine, que le mariage et l'adoption chez les homosexuels ?
Décidément, comme le disait jadis Philippe Meyer sur France Inter, nous vivons une époque "moderne".
Pourtant c'est en Corrèze que chantait l'inégalé Bernat de Ventadorn, le plus normal et lumineux de nos troubadours.
Une électrice occitane de gauche normale,
Marie-Christine Coste-Rixte"

Marie-Christine Coste-Rixte

  • 5
  • 0
Terric Lausa Quilhan
1.

Tèni pas res en contra del maridatge per totes. Me sentissi pas concernit personalament. Es pas mon combat, mas comprèni e sostèni los que ne fan l'objècte de lor militància. Mas i a quicòm que me tafura. Aqueste govèrn sembla agir segons lo principi de las prioritats. Ja lo president de l'estat francés a explicat que tot o se podiá pas reglar al meteis moement, que caliá priorizar los dorsièrs.

Bon. Aquò s'entend. Dificilament, mas aquò s'entend.

Doncas lo govèrn pensa que lo dorsièr "mariage pour tous" es una prioritat. Dins l'estat francés se celebra cada an d'aperaquí 250 000 maridatges. Dins los païses europèus que lo maridatge per las parelhas omosexualas existís, representan a çò mai fòrt 2% de las esposalhas.

Per l'estat francés, aquò representarà 5000 maridatges per an, siá apuprètz 1800 maridatges per Occitània.

Ara. parlarai de la lenga occitana. Potencialament son 16 MILIONS d'occitans que son concernits, es a dire cada sòci de la nacion occitana que legitimament pòt aspirar a una reconeissença oficiala de la lenga occitana, de la generalizacion totala de son ensenhament.

E aquò es pas una prioritat ? 16 000 000 de personas d'un costat e 1 800 personas de l'autre ?

Amb un govèrn e un estat eficaç, dins una situacion ideala, lo maridatge per totes e l'oficializacion de l'occitan serián gestionats a l'encòp, mas del moment que lo govèrn ditz que cal causir de prioritats, caldriá, a mon vejaire, que las prioritats se faguèsson segons l'ordre d'importància. Quand òm compara 16 000 000 amb 1 800 e qu'òm balha la priorita als 1 800, ieu anomèni pas aquò prioritat. Ieu disi qu'aquò es encara un còp un marca d'irrepècte cap a la societat occitana, una provocacion cap a la nacion occitana, una volontat calculada del mesprètz de l'estat francés cap a pòble nòstre.

E de segur es pas una suspresa. Diriá quitament qu'aqueste cinisme franchimand èra malurasament esperat...

  • 5
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article