Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Una politica per l’occitan dins las regions en 2021

Jean-Charles Valadier

Jean-Charles Valadier

Adjunt al cònsol de Tolosa en carga de la lenga e cultura occitana de 2008 a 2014, es membre de la comission Regions e Federalisme del partit Euròpa Ecologia Los Verds.

Mai d’informacions
Una politica lingüistica adaptada a la situacion reala de l’occitan e de la legislacion francesa es possible dins las regions administrativas francesas d’Occitània: Nòva Aquitània, Auvèrnhe-Ròse-Aups, Provença-Aups-Còsta d’Azur e Occitània Pirenèus-Mediterranèa.
 
En primièr, coma per lo breton e lo còrse, las regions occitanas devon votar per reconéisser lo francès e l’occitan dins sas varietats localas, coma lengas de la region (en França, las regions non pòdon donar d’estatut de lenga oficiala a lor lenga regionala). En seguida, las regions Auvèrnhe-Ròse-Aups e Provença-Aups-Còsta d’Azur devon elaborar una politica regionala d’amainatjament lingüistic, tal coma l’Esquèma Regional de Desvolopament de l’Occitan de la region Occitània Pirenèus Mediterran o l’Amassada, conselh de desvolopament per la lenga occitana de la region Nòva Aquitània. Aquelas politicas d’amainatjament lingüistic devon èsser elaboradas en concertation amb los actors de la lenga e cultura occitana.
 
Un dels objectius es de bastir l’identitat plurala dels territòris regionals per que tota la populacion compartisca un estacament a las lengas e a culturas de lor territòri.
 
Dins cada region, lo budgèt especific atribuit a l’occitan dèu èsser al mens de 3 € per an e per abitant, un nivèl similar a lo del breton, e inferior a lo del basc o del còrse, mas partèm de pro bas.
 
En defòra d’aquel budgèt, un principi de transversalitat deu èsser instaurat per la presa en compte de la cultura occitana per totes los servicis de las Regions:
 
— dins lo sosten a las practicas culturalas amatoras,
 
— dins las ajudas als films, tal coma lo doblatge e a la filièra numerica,
 
— dins l’estrategia de desvolopament toristic
 
— dins la promocion de las formacions de l’universitat
 
— dins la formacion contunha al servici del mercat de l’emplec (ensenhament, animacion, jornalisme…)...
 
Las politicas regionalas d’amainatjament lingüistic devon s’acompanhar d’un sosten a la cultura occitana jos totes sos aspèctes, dont las musicas ditas tradicionalas e eveniments populars, en assegurant la visibilitat dels instruments locals (autbòis, cabretas, percussions…) amb de mejans per lor ensenhament en escòla de musica e a l’escòla.
 
Las convencions region-rectorat devon èsser renegociadas per obrir d’un costat plan mai de sites bilingües publics o associatius (Calandreta), D’un autre costat cal generalizar la sensibilizacion dels escolans a la lenga e cultura occitana dins l’ensenhament public per bastir una coneissança compartida de la culturala occitana.
 
Las regions deuran assegurar una preséncia publica de l’occitan dins las publicacions dins los territòris occitan de las regions coma dins los mèdias locals (TV, ràdio), en particular los medias en occitan tal coma las ràdios o Jornalet.
 
Las regions pòdonlançar un projècte de generalizacion de la senhaletica bilingüa occitan / francés dins las garas e las linhas TER regionalas. Cal generalizar progressivament la senhaletica bilinga orala junta a l’escrit: es una necessitat per respectar la fonetica corrècta correspondent a la grafia originala de la toponimia mas tanben un mejan de salvar e promòure los dialèctes locals amb la riquesa de la diversitat de lors parlars. Las regions ajudaràn lo bilingüisme per la senhaletica de la toponimia e micro toponimia dins totas las comunas.
 
Las quatre regions deuran s’investir fortament dins las accions de l’Ofici Public de la Lenga Occitana (ÒPLO) subre l’ensem del territòri occitan. Lo finançament interregional del Congrès deu permetre de bastir las aisinas lingüisticas per normalizar l’occitan dins sas modalitats regionalas. Deu ajudar tanben a definir la toponimia e la micro toponomia d’Occitània.
 
Las regions devon aumentar lors contribucions a las euroregions Pirenèus-Mediterranèa, Nòva Aquitània Euskadi Navarra, Alps- Mediterranèa per espandir los escambis e collaboracions amb Catalonha, la Val d’Aran, las valadas occitanas del Piemont et Euskadi.
 
Tot aquò es possible, baste aver d’elegidas e elegits a las regionalas de 2021 e d’associacions per organizar una pression publica e mediatica fòrta...
 
un principi de transversalitat instaurat per l’ensems dels servicis administratius del conselh regional de presa en compte sistematic de las culturas catalanas e occitanas, per exemple:
 
— lo sosten a la creacion, la difusion e al desvolopament dels practics amators,
 
— l’ajuda al desvolopament d’espleches dedicats al doblatge e a la filière numerica,
 
— l’integracion de l’occitan e del catalan dins l’estrategia de desvolopament toristic de la region
 
— la promocion de las formacions diplômantes e qualifiantes dins l’encastre de l’universitat o de la formacion contunha destinada a respondre als besonhs de detlo mercat de l’emplec (ensenhament, animacion, jornalisme…).
 
— l’ensems de las politicas culturalas, dont las practicas artisticas occitanas e catalanas tradicionalas o contemporanèas; las iniciativas existentas seràn reforçadas .
 
La linha budgetària especifica al catalan e l’occitan deu èsser portat a 3 èuros coma es lo cas pel breton, lo còrs o lo basc.
 
La renegociacion de las convencions region-rectorat integrarà un chiffrage sistematic de la dubertura de sits bilingües publics o associatius (Calandreta, Bressoles) aital coma una generalizacion de la sensibilizacion que tòca sonque una petita part dels escolans, un sosten mai fòrt la produccion de material pedagogic innovant.
 
La region deurà installar una preséncia publica de l’occitan e del catalan dins sas publicacions e la signalétique de la region tot coma dins las mèdias localas (TV, ràdio).
 
Lo renfortiment de las accions de l’Ofici Public de la Lenga Occitana (ÒPLO) son una necessitat.
 
La culturas occitana justifica un renfortiment dels mejans d’Euroregion Occitània Pirenèus Mediterranèa per espandir los escambis e collaboracions amb Catalonha e la Val d’Aran.
 
Per la lenga e la cultura occitana, serà léser de faire lo bilanç de las politicas lingüisticas per o contra l’occitan e de ne prepausar per la mandatura venenta.
 



abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Gerard Baile Valença
4.

Lo programa de JC Valadier es regdament gente, mai onte son las fòrças politicas capablas de lo sosténer, quitament los Verds? A Valença se son d'annadas de temps acoquinats ambé los Chevenementistas, garat a las darrièiras eleccions municipalas onte se botèron darrier los amics de Mélenchon ...e prenguèron una vèsta coma jamai.

  • 0
  • 0
Felip Martèl Montpelhier
3.

Es coma s'èra fach, sobretot se las eleccions regionalas son remandaas en décembre de 2022 coma o pantaisa nòstre bon mestre.

  • 2
  • 0
Enric
2.

Tot aquò o sabèm dempuèi mai de 20 ans... La question es pas de saber qué cal far, mas cossí far per que se faga.

  • 8
  • 1
Pierre LACHAUD
1.

Paubre idealiste, comença per prener lo poder a Paris se voli arribar a quauqu'a ren. Commença per benlevar lo governament de Paris e creu en degun daus partis tradicionaus.

  • 4
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article