Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Cossí legir la Cançon de la Crosada

Jean-Charles Valadier

Jean-Charles Valadier

Adjunt al cònsol de Tolosa en carga de la lenga e cultura occitana de 2008 a 2014, es membre de la comission Regions e Federalisme del partit Euròpa Ecologia Los Verds.

Mai d’informacions
L’estiu, un moment agradiu per legir o tornar legir de libres. Per exemple lo plan polit libre illustrat La canso 1208-1219 editat e mes en musica per Christian Sales en 2012 amb una transcripcion en occitan modèrn de l’istoriana Anna Brenon, granda especialista d’aquela epòca, amb un punt de vist occitan, sense los prejutjats de fòrça istorians oficials francés.
 
Per plan comprendre l’enjòc d’aquel tèxte màger de l’istòria occitana, baste legir lo comentari de la nòstra biblioteca nacionala occitana: https://occitanica.eu/items/show/694
 
Dempuèi lo sègle XIXen, lo succès de la Canso es degut a la segonda partida de lòbra, aquela compausada pel lo redactor anonim. Partidari del camp tolosan, introdutz dins son tèxt de valors moralas que donan limatge literari dun combat de resisténcia del Ben contra lo Mal a lafrontament entre lo camp tolosan (los partidaris del comte de Tolosa) e lo dels crosats.
 
Dun costat, tròban Paratge, la noblesa danma, lo sentiment de lonor, las vertuts dun còr generós, inseparable de ...
 
Pretz, lo merit personal, quacompanhan lo bon drech,
 
Dreitz, la justícia de la causa,
 
Dreitura,
 
Lialtatz. la leialtat.
 
De lautre,
 
Orgolhs lorguèlh,
 
Desmesura, lesperit de desmesura,
 
Engans, la perfidia,
 
Falhimens, la marrida fe.
 
Los primièrs simbòls saplican naturalament a Raimond VI e a son filh, lo comte jove, los autres a Simon de Montfòrt e sos partisans. Es tanben lo combat de la Crotz e del Lion. Lo poèma es escrit a la glòria de Tolosa e de lostal comtal. Son eròi es lo futur Raimond VII:
 
en el residís tota valor,
 
el ennauta Paratge e abat los orgulhoses,
 
el redona esclat e esplendor a los que son estats o son espoliats.
 
Sèrem reduits, per estudiar la crosada, a las sorsas latinas, actes e cronics, seriam mal informats. Fòrça faits, principalament los que se produsiguèron costat occitan, demorarián amagats. Dels aliats nombroses del comte de Tolosa, ne coneisseriam a pena qualques-unes, e subretot, non sauriam res del sentiment amb lo qual, las populacions occitanas, e subretot la de Tolosa, se metèron a la resisténcia, quand venguèt clar que la crosada menava al remplaçament de las familhas senhoralas occitanas per dambicioses venguts de Francia.
 
Vesèm que nòstra biblioteca nacionala occitana Occitanica fa un trabalh important de vulgarizacion dels estudis dels istorians e istorianas occitanas. E cal contunhar dins aquela dralha, per presentar l’istòria locala sens las faulas istoricas de l’istòria oficiala francesa e propagadas per l’educacion nacionala francesa. O devèm faire dins cada parçan d’Occitània, dins las presentacions de l’istòria locala per los oficis de torisma o los sites web municipals, e mai per ajudar la wikipedia occitana. N’en parlarèm en seguida.
 
Bona fin d’estiu a totas e tos.
 
 

 
Anonim. La Canso 1208-1219. Edicions Christian Sales, 1012. 96 paginas illustradas en color + CD Paratge de 40 minutas. 29 èuros.



  






abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article