Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

La picanchanha

Vicent Marqués · La bona taula

Vicent Marqués · La bona taula

Cosinièr e escrivan, presenta dins aquesta tribuna çò de melhor de la cosina populara occitana.

Mai d’informacions
Es una còca levada tipica de la Marcha, en Lemosin. Dins aquela region, al limit nòrd d’Occitània, an la costuma de cosinar amb de burre, sustot per çò qu’es dels pastisses e de la pastissariá en general, que i es omnipresenta. Aital doncas, la picanchanha se prepara amb de farina, burre, uòus, sucre, lach e levadura. Ça que la, un còp facha la pasta, òm i apond de peras atalhonadas (o de pomas, o codonhs), que van perfumar la tarta e li porgiràn sa sabor caracteristica. I a la costuma de ne far tota l’annada, dins los ostals particulars e los restaurants. Las podèm tanben trobar sus qualque taulièr de mercat e dins las pastissariás, qu’aquelas, de còps, la fan de pasta fulhetada. Direm tanben, de nòstre costat, qu’avèm pas trobat lo mot picanchanha dins cap de diccionari occitan e que podèm pas res afortir sus  son etimologia. En d’autres endreches li dison picant.
 
 
Picanchanha
 
Ingredients: 500 gramas de farina de fòrça, 500 gramas de peras, 3 uòus, 100 gramas de burre, 20 gramas de levadura, de lach, de sucre e de sal.
 
Preparacion: d’en primièr dissolverem la levadura en un quatren de veire de lach tebesa e, après, liquidificarem lo burre a fuòc fòrça doç. Metrem la farina sul marbre de la cosina, ne farem un clòt al mièg e i apondrem lo lach, lo burre, dos uòus, cent gramas de sucre e un pecic de sal e o barrejarem e o pastarem fins qu’aquò nos faga una pasta coma la del pan. Nos la cal pastar e pautrir coma s’èra un pan; se cal, i apondrem un pauc mai d’aiga o de farina. Ne farem una bòla e la daissarem s’amolir en un luòc tebés, cobèrta amb una tòrca. Mentretant, pelarem las peras e las atalhonarem (las farem en uèch tròces, o en lescas). Al cap d’un parelh d’oras, estirarem la pasta amb un bestortièr, i metrem las peras dessús, puèi las cobrirem amb la pasta e ne farem una sòrta de botifarra espessa. Puèi li balharem una forma de corona, la metrem sus un placa de forn (oliada o enfarinada) e la tornarem daissar s’amolir, cobèrta amb una tòrca. Al cap d’un autre parelh d’oras, la pintrarem amb d’uòu batut e l’enfornarem, a 200 °C. Al cap d’aperaquí trenta o trenta cinc minutas, la trairem e la daissarem refregir.
 
Variantas: la podèm far amb de pomas o de codonhs. Podèm macerar prèviament la frucha dins de vin ensucrat. D'unes fan la corona e i encastan alavetz las peras, entièras e amb lo pecol ennaut. D’autres li donan un forma de rigòt. Los pastissièrs, modèrnament, ne fan de pasta fulhetada.
 
Lo picant a forma de còca e, de còps, se prepara amb de pasta de pan.
 
Autras denominacions: picant.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article