Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Lo papeton de merinjanas

Vicent Marqués · La bona taula

Vicent Marqués · La bona taula

Cosinièr e escrivan, presenta dins aquesta tribuna çò de melhor de la cosina populara occitana.

Mai d’informacions
Es un plat tipic de la region d’Avinhon, una sòrta de flan de merinjanas qu’es de costuma de far a l’estiu. D’en primièr cal fregir las merinjanas e ne far una purèa, puèi se barrejan amb d’uòus e de lach e se meton dins un mòtle, que uèi pòt aver una forma quina que siá, mas qu’abans aviá la forma d’una tiara papala, particularitat que benlèu a qualque rapòrt amb lo fach qu’Avinhon foguèt sèti pontificial pendent los trenta nòu ans que durèt l’Esquisma d’Occident, dins lo sègle XIV. Papeton es un iperdiminutiu de papa; n’i a tanben que lo nomman merinjanas dels Papas, que semblariá d’indicar qu’aqueles papas s’i èran congostats autres còps. Coma que ne vire, la soleta causa vertadièrament importanta es lo plat, un delici qu’òm aprèsta encara.
 
 
Papeton de merinjanas
 
Ingredients (per 4 personas): 4 merinjanas, 4 uòus, lach, formatge raspat (parmesan, gruièra), òli d’oliva, pebre e sal.
 
Preparacion: abans tot, trencarem lo cap de las merinjanas, puèi las pelarem, las lescarem, las salarem e las daissarem dins l’escoladoira per que tiren l’aiga que contenon. Al cap d’una ora las lavarem a rajada de robinet e las tornarem daissar dins l’escoladoira. Al cap d’un moment metrem d’òli dins d’una padena e la daissarem sul fuòc. Quora l’òli serà caud las fregirem a per tièra, per cada costat. Aital a flor e mesura que las tirarem de la padena las daissarem sus papièr eissugatot per que tiren l’òli de tròp. En èsser totas fregidas las passarem per la molineta (o pel batedor) e ne farem una sòrta de purèa. Batrem los uòus dins una caçairòla, i ajustarem mièg litre de lach, o remenarem, o salpicarem de pebre e sal, i metrem la purèa de merinjanas e o barrejarem plan barrejat. Metrem la barreja dins un mòtle onchat d’òli, o emposcarem amb de formatge raspat e o enfornarem (a 180 ºC). Aperaquí quaranta minutas après, quora serà ligat e leugièrament daurat per dessús, o desfornarem e o desmotlarem. Ne farem quatre parts, las metrem dins las siètas e las servirem.
 
Variantas: i podèm apondre un sautat de ceba (o escaluènhas) e alhs, un pauc de notz muscada raspada o un brot de frigola. Podèm metre lo mòtle al banh maria. N’i a que, a la taula, i ajustan de salsa de tomata.
 
Autras denominacions: merinjanas dels Papas, merinjanas dei Papas.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Jaume II Mallorca
5.

Jo, Jaume II, ara seré un defensor de la unitat de l’occità i de la unitat del català. Demano disculpes per la meva actitud negativa en els meus recents comentaris. Visca Jornalet! Visca Occitània lliure! Visquin els Països Catalans lliures!

  • 0
  • 0
Vicent Marqués
4.

#3 Moltes gràcies!

  • 0
  • 0
Jaume II Mallorca
3.

Que jo sapi segú à Palma, y casí segú à sa majoría de pobles.

  • 0
  • 0
Vicent Marqués
2.

#1 Les llesques d'albergínia enfarinades i fregides són una menja universal, però no havia sentit mai la denominació 'llengos de Papa'. Sap de quin lloc de Mallorca prové?

  • 0
  • 0
Jaume II Mallorca
1.

An es meu poble à ses merinjanas elsi deym uberginis, però segons es pobles d'España que se xerren dialectes occitans heyá més de 20 paraules distintas per dí merinjana. Totes venen de s'arabe al-bādinjāna. Però a lo qu'anam à Mallorca tenim un plat típic que se diu 'Llengos de Papa' que son llesques d'ubergini enfarinades y fregides.

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article