Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

La salada de nonats

Vicent Marqués · La bona taula

Vicent Marqués · La bona taula

Cosinièr e escrivan, presenta dins aquesta tribuna çò de melhor de la cosina populara occitana.

Mai d’informacions
Es plat del País Niçard. La rabalha es un nonat, qu’aital nommam los peisses que son fòrça pichons; fa pas los cinc centimètres de longor, es translucid, e de pertot i a la costuma de ne far de moletas plan gostosas. Los niçards, que dempuèi totjorn n’an pescadas, las fan tanben en ensalada. Las meton un brieu a bolhir dins un bolhon de legums e d’èrbas nolentas e en acabant las adòban amb una vinagreta e d’èrbas frescas. Semblariá, totun, que a cada còp se’n pesquèsse mens. D’unes la fan tanben amb de potinas, que son d’alevins de sarda fòrça pichons, d’aperaquí dos o tres centimètres, mas aquò es mai rar.
 
 
Salada de nonats
 
Ingredients (per 4 racions): 800 g de rabalha, 2 cebas, d’alhs, laurièr, frigola, majorana, pebre, vinagre, òli d’oliva e sal.
 
Preparacion: pelarem las cebas e las coparem per la mitat. Las botarem dins una caçairòla, las cobrirem amb d’aiga abondosa e las daissarem sul fuòc. I apondrem tres o quatre grans d’alh, un parelh de fuèlhas de laurièr, qualques brins de frigola e de fuèlhas de majorana e. Lo bolh pres, baissarem la flama e daissarem bolhir a fuòc doç. Al cap de ¼ d’ora, metrem las rabalhas dins un colador (gròs) per puèi metre lo colador dins la caçairòla, en tot ensajar de tombar pas las rabalhas en defòra del colador. Remenarem doçament amb un culhièr de fusta per çò que devon còire d’un biais unifòrme e, un còp pres tornar-mai lo bolh, trairem lo colador e las daissarem refregir. Las servirem dins un plat e las adobarem amb d’òli, de vinagre e de sal.
 
Variantas: podèm cambiar lo vinagre contra de chuc de citron. I podèm balhar una esposcada de pebre. D’unes aiman de garnir per dessús amb un chapladís d’èrbas nolentas frescas: jolverd, cebolat, estragon, cerfuèlh. Podèm metre dins la caçairòla de rametas de jolverd.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Vicent Marqués
2.

#1 Les pibalas són alevins d'anguila, més petits que els nonats, i hi ha costum de fer-ne truites, tot i que també hi ha qui se les menja fregides, com els bascos. Són, doncs, animalets diferents, però igual de bons.


Salut!

  • 1
  • 0
Gaby Balloux
1.

S'èi bien comprés, aquò's çò qu'apèram dens la cultura atlantica les pibalas.

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article