Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

L’ensalada de bledas-rabas

Vicent Marqués · La bona taula

Vicent Marqués · La bona taula

Cosinièr e escrivan, presenta dins aquesta tribuna çò de melhor de la cosina populara occitana.

Mai d’informacions
Es una ortalécia que, dins la siá varietat de taula, se consuma sustot en nòrd d’Euròpa, mas en Provença i a tanben la costuma de ne manjar. Son fòrça famosas las de Gardana, près de Marselha. Se còson al forn e s’asagan amb una vinagreta. An un gost sucrat e la carn presenta una coloracion entre roja e violeta. Abans i aviá la costuma de las vendre per la carrièra, pendent l’ivèrn, e las vendeiras cridavan per las carrièras de Marselha: De bledas-rabas de Gardana! Leis bledas-rabas cuechas au forn! Èran un lepetitge e las maires ne crompavan pels pichons.
 
Fan tanben una ensalada de pomas e bledas-rabas en Auvèrnhe, que li dison ensalada d’ivèrn. En aquela region òm las manja crusas.
 
 
Ensalada de bledas-rabas
 
Ingredients (per 4 racions): 1 kg de bledas-rabas de taula, òli d’oliva, vinagre e sal.
 
Preparacion: d’en primièr netejarem las bledas-rabas a rajada de robinet e, per acabar, las portarem al forn, a 200º. Al cap de trenta o quaranta minutas, quand las bledas-rabas seràn cuèchas, las trairem e las daissarem refregir. Quand seràn frejas las pelarem e las coparem en dats, de l’espessor d’una avelana. Las metrem dins un plat, las asagarem d’òli e de qualques gotas de vinagre, las salarem e las portarem a taula.
 
Variantas: las podèm garnir amb quatre anchòias dessaladas o un parelh d’alhs trissats. D’unes i botan de maionesa.
 
 
Ensalada d’ivèrn
 
Ingredients (per 4 racions): 1 endévia, 3 pomas reinetas, 1 bleda-raba de taula, òli de noses, vinagre, sal e pebre.
 
Preparacion: netejarem l’endévia a rajada de robinet, la daissarem s’escolar e la talhonarem. Pelarem las pomas e la bleda-raba e las abocinarem. O metrem tot dins un plat, asagarem d’òli e de vinagre, salarem, i donarem una esposcada de pebre e la servirem a taula.
 
Variantas: d’unes i apondon qualques noses brigalhadas.
 
 
Autras denominacions
 
— Ensalada d’ivèrn: salada d’ivèrn.
— Ensalada de bledas-rabas: salada de bledas-rabas. 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Vicent Marqués
4.

#3 Mescés plan!

  • 0
  • 0
JCD
3.

#2 Dau Naut-Lemosin.

  • 0
  • 0
Vicent Marqués
2.

Mercés plan per la informacion! Em podria dir d'on és vosté?

  • 0
  • 0
JCD
1.

A las bonas petarabas coma disem aquí (o jutas maitot). E dire qu'aimava pas quò quand era pitit. Aura, ne'n minge totas las setmanas. Mercés per aquela recèpta.

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article