Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

L'alhòli (e IV)

Vicent Marqués · La bona taula

Vicent Marqués · La bona taula

Cosinièr e escrivan, presenta dins aquesta tribuna çò de melhor de la cosina populara occitana.

Mai d’informacions
Orsinada
 
L’orsinada es una maionesa marinièra amb d'orsins tipica de la còsta provençala. L'emplegan generalament per onchar de lescas de pan (pan normal o leugièrament grasilhat) e tanben coma acompanhament de las patanas bolhidas (o cuèchas al caliu) o per balhar de gost al peis bolhit o grasilhat (la daurada, mai que mai). Negada dins un brolhon de peis, es l’ingredient principal d’una sopa que pòrta lo meteis nom.
 
Ingredients: 2 dotzenas d’orsins, 4 mujòls, sal e ½ litre d’òli d’oliva.
 
Preparacion: amb unes estalhants, talharem los orsins orizontalament e, amb un culhieret, ne tirarem las partidas jaunassas comestiblas. Las metrem dins un mortièr e ne farem una purèa; ne tirarem la purèa, aprestarem una maionesa amb de mujòls e d'òli, i tornarem vojar aquela purèa e remenarem.
 
Variantas: i podèm apondre qualques gotas de citron. La podèm far sens mujòls, solament amb d'orsins e d'òli, mas alavetz serà pas tan ligada.
 
 
Remolada
 
Aquela salsa es una maionesa amb legums que fan per la partida orientala d’Occitània (de Lengadòc e Auvèrnhe fins a Provença) e per qualques luòcs de França e qu'acompanha fòrt plan lo peis e la carn. Se mençona dins lo sonet ‘L’alhòli’, de Mèstre Eisseta, publicat dins l'Armanac Provençau de 1889:
 
De nòstei jardins venas perfumadas,
O venas d’alhet qu’amb l’òli ros
Dins lo mortier fas aquela pomada
Qu’i còr provençau lèva lo desgost;
 
De qué nos enchau que nòsta alenada
Non aga dau musc l’aflat capitós!
Que mangem l’alhet e la remolada,
Gardam per l’amor nòste tetar doç.
 
Ben segur que fai venir la saliva,
Aqueu jaune d’uòu dins l’òli d'oliva;
E se l’arrosam de vin de la Crau,
 
Vai, podètz bofar, quand quitam la taula
Neta de merluça e de cagaraulas,
Vai, pòdes bofar, bogre de mistrau!
 
Segon lo Dictionnaire étymologique de la langue française la primièra atestacion del mot rémoulade es de 1693 e podriá derivar del picard ramolas o rémola (rafe), raiç comestibla que -d'aprèp aquò- seriá estada ancianament un ingredient o l’ingredient principal de la salsa, e mai s'aja desaparegut de las recèptas actualas. Frederic Mistral (Lo tresaur dau Felibritge) ditz al sieu torn que remolada deriva del vèrb remolar, rasonament que tanpauc nos convenç pas gaire; puèi que se n'a pas fach cap d'estudi etimologic per la forma occitana, podèm pas saber la data de la primièra atestacion del mot en aquesta lenga, e donc podèm pas assegurar per quins endreches se preparèt pel primièr còp. La remolada èra al temps passat una salsa de legums capolats e chaplats assasonats amb d'òli e de vinagre (d'unes encara l'aprèstan aital) mas a l'ora d'ara la version mai correnta es la que, en partent dels legums e amb l’apondon de mujòls e d'òli, deven una maionesa, encara que d'unes tanben i apondon d'alh.
 
Ingredients: 1 ceba pichona, 1 culhierat de taperas, 6 cornissons en vinagre, 1 anchòia confida, 1 mujòl, òli d’oliva e sal.
 
Preparacion: dessalarem l’anchòia a rajada de robinet, ne tirarem l’espina, l’aleta dorsala e la coa e la coparem en filets. En acabant, capolarem plan fins los legums e los filets d’anchòia, salarem (pauc, que las anchòias son ja saladas) e o chaplarem tot dins un mortièr; i apondrem aprèp lo mujòl e remenarem amb lo trisson pendent que daissam tombar l’òli gota a gota, coma se fasiam una maionesa, fins que siá tot plan ligat.
 
Variantas: i podèm ajustar una esposcada de pebre, d'alhs (picats dins lo mortièr), una rajada de vinagre (o de chuc de citron) o una culhieradeta de mostarda. Podèm cambiar la ceba contra una manada de cebolat o contra un parelh d’escaluènhas. D'unes fan una maionesa e, en acabant, i apondon los legums trissats, mas es una varianta pauc usuala.
 
 
Autras denominacions
 
— Alhada: saussa d’alh (per d'endreches en Armanhac).
— Alhòli: alhet (d'endreches de Provença), alhada (Albigés).
— Orsinada: saussa d’orsins.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article