Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Las tripas amb safran

Vicent Marqués · La bona taula

Vicent Marqués · La bona taula

Cosinièr e escrivan, presenta dins aquesta tribuna çò de melhor de la cosina populara occitana.

Mai d’informacions
Lo safran es una espècia pauc emplegada en Occitània. Es pas desconeguda mas se fa rarament servir. Per tant, per excepcional que siá l’ingredient, aquel fricòt se ditz aital:’amb safran’, en tot  remarcar la singularitat. La preparacion del plat es plan simpla e consistís a bolhir las tripas en companhiá d’un parelh de pès de pòrc, d’alhs, carròtas e un saurengat de ceba, tot perfumat d’èrbas nolentas e d’espècias, dont lo safran, que, en mai de la sabor, i porgirà tanben una polida color daurada. A l’ora d’ara, aquel fricòt es conegut en Carcin e en Albigés, ont es fòrça tradicional e presat, mas dins l’ancian temps deviá èsser mai estendut perque dins de comptes de 1445 del convent dels fraires menors d’Avinhon (Provença) trobam aquela anotacion: Item in dos diamas de saffran per mettre en las tripas.
 
Uèi, totun, en Provença es un plat desconegut, e mai a las bibliotècas se’n garden qualques recèptas medievalas.
 
 
Tripas amb safran
 
Ingredients: 1/2 kg de tripas de pòrc, 2 pès de pòrc, 150 g de codenas de pòrc, 2 cebas, 2 carròtas, d’alhs, vin blanc, aigardent de prunas, ferigola, laurièr, safran, pebre, grais d’auca e sal.
 
Preparacion: d’en primièr atalhonarem las tripas en cairats e, en  acabant, coparem los pès en quatre tròces. O metrem tot dins una ola, o cobrirem d’aiga, o daissarem sul fuòc, o menarem al bolh e n’escamparem l’aiga. Puèi i metrem las codenas e una botelha de vin, finirem de cobrir amb d’aiga e o tornarem daissar sul fuòc. Salarem e pebrarem, i apondrem qualques brins de ferigola e una fuèlha de laurièr e, lo bolh pres, rebaissarem la flama e daissarem bolhir a fuòc doç, amb l’ola cobèrta. Mentretant, pelarem la ceba e tres o quatre alhs e o chaplarem tot. Puèi pelarem las carròtas e las atalhonarem en rodèlas. Quand tot serà prèst, metrem un culhierat de grais d’auca din una caçairòla e la daissarem sul fuòc, puslèu doç. Quand lo grais serà caud, i metrem la ceba e los alhs e o saurengarem. I balharem qualque remenada amb lo culhièr de fusta, i apondrem las carròtas, tornarem remenar e, quand la ceba se farà transparenta, o tirarem del fuòc e o apondrem dins l’ola. I apondrem tanben qualques brins de safran e un veironèl d’aigardent e o daissarem bolhir. De còp en còp, se cal, i apondrem un pauc d’aiga cauda. Remenaren tanben, de còp en còp, per que s’arrape pas al cuòl. Al cap de tres o quatre oras d’ebullicion o tirarem del fuòc e servirem. I deu demorar un chuc escàs.
 
Variantas: i podèm apondre dos culhièrs gròsses de bolhon d’ola o un parelh de clavèls de girofle. I podèm saurengar una tomata abocinada, qualques rametas de jolverd (chaplats) o un culhieirat de farina. Podèm cambiar l’aigardent contra d’armanhac, lo grais d’auca contra de lard, e las codenas contra un òs de cambajon. O podèm far amb de tripas de vedèla o d’anhèl. En Albigés d’unes, a taula, l’acompanhan amb de taperas e de cornissons en vinagre.



Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se podètz sosténer en venent sòci dels Amics de Jornalet o de l’associacion ADÒC, contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article