Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

La salsa de tomata

Vicent Marqués · La bona taula

Vicent Marqués · La bona taula

Cosinièr e escrivan, presenta dins aquesta tribuna çò de melhor de la cosina populara occitana.

Mai d’informacions
Pòt pas èsser tròp anciana, perque las tomatas venguèron d’America, totun al sègle XVIII èra una salsa correnta, almens entre l’aristocracia e la borgesiá. D'en primièr deguèt èsser patrimòni de la borgesiá, coma pertot en Euròpa, mas, a flor e mesura que lo consume de tomatas se generalizèt, se vulgarizèt. Es una salsa que cal far a fuòc fòrça doç, perque la tomata a tendéncia a s'arrapar al cuol de la caçòla, en mai del fach que la cosina es totjorn melhora. Dins la cosina tradicionala occitana s'emplega sustot en País Niçard e Provença, per acompanhar los plats de pasta, encara que tanben de pertot i a de mond que lor agrada de se'n servir per assasonar la carn, lo peis e qualques legums.
 
 
Salsa de tomata
 
Ingredients (per 1’5 litre): 3 kg de tomatas maduras, 1 kg cebas, 1 cabòça d’alhs, jolverd, 6 granas de pebre, òli, sucre e sal.
 
Preparacion: d'en primièr pelarem las cebas e los alhs e o chaplarem tot. En acabant pelarem las tomatas, las talharem per la mitat, las quicharem leugièrament amb las mans per que daissen anar lo chuc e per las desgranetar, e las picolarem. Puèi chaplarem qualque rameta de jolverd. Quand tot serà prèst getarem un brave rajòl d’òli dins una caçòla (o una caçairòla) e la daissarem sul fuòc, puslèu doç. Quand l’òli serà caud, i metrem alhs e cebas e o saurengarem. O remenarem amb lo culhièr de fusta e, abans que prenga color, i apondrem la tomata; i apondrem tanben un culhierat de sucre, lo pebre e lo jolverd e o salarem. O daissarem bolhir a fuòc doç e, al cap d’un parelh d’oras, o trairem, o passarem pel colador chinés (d'unes, prèviament, o fan passar per la picadoira electrica) e o tornarem metre sul fuòc (fòrça doç). Al cap de vint o trenta minutas, quand vendrà un pauc espessa, la trairem del fuòc.
 
Variantas: s’i pòt apondre un parelh d’escaluènhas, una lesca de carnasalada (atalhonada), un veirat de vin blanc, qualque brin de ferigola, una fuèlha de laurièr o un culhierat ras de farina (cap a la fin, dissolguda dins mièg veirat d’aiga o de vin). En País Niçard i meton de fuèlhas de baselic. Podèm cambiar l’òli d’oliva contra de lard, d’òli de noses, de grais de guit o d’auca. Per tal d’eliminar l’aciditat, d'unes començan per bolhir las tomatas (dins un pairòl amb d'aiga) per espaci d’aperaquí dètz minutas, mas aquò es pas corrent. O podèm far amb de tomata de consèrva. Nos podèm esparnhar lo jolverd. S’es tròp espés o podèm esclarcir amb un pauc de bolhon (de carn, de legums).
 
 
D'autras denominacions:
 
— salsa: saussa
 
— tomata: poma d'amor, estomaguet, estomaquet, tomate, tomatic, tomàtica.
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article