Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Los flausons (e V)

Vicent Marqués · La bona taula

Vicent Marqués · La bona taula

Cosinièr e escrivan, presenta dins aquesta tribuna çò de melhor de la cosina populara occitana.

Mai d’informacions
Flaons (Menòrca)
 
Ingredients de la pasta amb seu (per 1 dotzena de pastissons): 750 g de farina fòrta, 300 g de lard e 40 g de levam.
 
Ingredients del farç: 600 g de formatge fresc de vaca sens sal (o amb mièja sal), 4 uòus, 1 culhierat de farina, sal e un rajolat d’òli d’oliva.
 
Preparacion: d’en primièr desfarem lo levam dins un veirat e mièg d’aiga tebesa, lo barrejarem amb la farina e lo lard e o pastarem fins que ne tirem una massa que se desempegarà dels dets; se cal, i apondrem un pauc mai d’aiga o de farina. Quand la massa serà plan pastada e ferma, la daissarem amolir un parelh d’oras dins una caçòla, en luòc tebés e cobèrta amb una servieta. En acabant ne farem de bòlas de la pagèla d’un uòu pichon, las aplanarem amb un bestortièr e i balharem la forma de coquetas redondas, de mièg palm de diamètre. Quand seràn prèstas i farem a la mitat un talh en crotz al centre (o en forma d’estela). Farem alavetz lo farç: bricalharem lo formatge, lo barrejarem e pastarem amb la rèsta dels ingredients fins a ne tirar una pasta ferma, ne farem de bòlas de la pagèla (tanben) d’un uòu pichon e las botarem una per una al dessús de las respectivas coquetas (las que pòrtan pas de talhs). Botarem las coquetas amb talhs al dessús, las cenherem a la bòla (en tot far que se’n veja un pauc la partida superiora) e ne jonherem los bòrds amb los dets; en acabant la decoparem amb un rodet, o amb un copapastas. Botarem fin finala los pastissons sus un plat de forn e los enfornarem, a fuòc mejan (200oC). Al cap d’aperaquí trenta minutas, quand la bòla se’n serà sortida pel talh e serà plan rossida, los tirarem del forn e los daissarem refregir.
 
Variantas: dins lo farç podèm botar un rajolat d’òli o un bocin de burre. Se pòdon batre las glàrias en nèu. D’unes o fan amb una sola coqueta, que deu èsser un pauc mai ampla (alongada) e se deu plegar a la manièra d’una crosta garnida: farem la crotz sus un costat, botarem la bòla sus l’autre costat, plegarem las coquetas pel mièg (amb la part de la crotz al dessús) e ne jonherem los bòrds amb los dets en tot ensajar d’i far una forma de tricòrn.

 
Flaó (Pitiüsas)
 
Ingredients de la pasta amb seu (per 1 pastisson): 300 g de farina tendra, 1 uòu, 50 g de sucre, 100 g de lard (o mièg veirat d’òli d’oliva), 1 dl d’aiga, 1 veiron d’aniseta e 1 culhierat d’anís.
 
Ingredients del farç: 500 g de formatge fresc de feda (sens sal), 250 g de sucre, 4 uòus, sucre glaçat e 1 dotzena de fuèlhas tendras de balme.
 
Preparacion: per far la pasta amb seu barrejarem los ingredients e los pastarem energicament amb las mans fins que ne tirem una massa consistenta; se cal, i apondrem un pauc mai d’aiga o de farina. L’aplanarem en acabant amb un bestortièr, i donarem una forma circulara e ne revestirem lo cuol e las parets d’un mòtle redond de pastissariá onchat prèviament d’òli; lo mòtle deu èsser dels bòrds basses e deu aver aperaquí trenta centimètres de diamètre. Batrem puèi los uòus amb lo sucre, trissarem plan finas la mitat de las fuèlhas de balme, bricalharem lo formatge, o barrejarem tot plan barrejat e escamparem aquela pasta dins lo mòtle, de sòrta qu’aja una espessor aproximativa d’un travèrs de det o travèrs e mièg. I metrem fin finala las fuèlhas de balme restantas pel dessús e o enfornarem, a fuòc mejan (200oC). Al cap d’aperaquí trenta minutas, quand se serà daurat un pauc per dessús, lo tirarem del fuòc e l’esposcarem amb de sucre glaçat. Se manja freg.
 
Variantas: l’aiga pòt èsser de lach. D’unes o fan sens balme. Lo panòli pòt portar de raspaduras de citron. La còcaflaonera es una varianta mai granda e espessa, aprestada e cuècha dins un plat rectangular. A Formentera, en mai de balme, lo farç conten de raspaduras de citron, de canèla e d’anís.
 
 
Flaones
 
Ingredients del panòli (per una dotzena): 600 g de farina tendra, 450 g de lard, 60 g de sucre, 1 citron, canèla, lach, un mujòl e sucre per emposcar.
 
Ingredients del farç: 6 dl de lach, 80 g de sucre, 5 mujòls, 40 g d’amidon, 1 citron e 1 bastonet de canèla.
 
Preparacion: amb lo lach, lo sucre, los mujòls, l’amidon, lo bastonet de canèla e una pèl de citron farem una crèma puslèu espessa e la daissarem refregir. En acabant rasparem l’autre citron, botarem las raspaduras dins una caçòla, i apondrem la farina, lo lard, lo sucre, un veirat de lach e un pecic de canèla e o barrejarem e pastarem fins que ne tirem una massa ferma; se cal, i apondrem un pauc mai de lach o de farina. Quand la massa serà aprestada ne prendrem una bòla de la pagèla d’un uòu gròs e l’aplanarem amb un bestortièr en tot i balhar una forma alongada, sus un marbre enfarinat (ensajarem de far una fuèlha ovala d’aperaquí dètz centimètres de largor pel doble de longor, prim d’aperaquí dos o tres millimètres). Metrem alavetz un culhierat de crèma a un costat, sens arribar als bòrds, plegarem la mièja part vuèja per dessús del farç fins que i aja una crosta garnida en forma de blaga, n’empegarem los bòrds en tot los quichar amb los dets e tornarem començar fins que s’acabe la pasta. Pintarem fin finala los pastissons amb de mujòl, los emposcarem amb de sucre, los enfornarem (a 200oC) e los tirarem del fuòc al cap d’aperaquí vint e cinc o trenta minutas, quand se seràn daurats un pauc.
 
Variantas: lo panòli pòt conténer de levam (25 g) e un pecic de sal.
 
 
Autras denominacions
 
— Flaons (Menòrca): formatjadesdeformatge (Ciutadella).
 
— Flausona: flauson (Segalar), flaon (País de Montbasens, Segalar, Causse Comtal). Flausona es una denominacion qu’òm emplega en Segalar, lo Causse Comtal, lo Causse de Severac, lo Causse de Sauvatèrra, Leveson e  Rodanés, lo Causse Negre, lo Causse Mejan, la Cevena Gavaudanesa, Larzac, Santafrican, Espinosa e Lodevés.
 
— Flausona de trufas: flausonadetrufets.
 
 
 


abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article