Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Los crosets (e III)

Vicent Marqués · La bona taula

Vicent Marqués · La bona taula

Cosinièr e escrivan, presenta dins aquesta tribuna çò de melhor de la cosina populara occitana.

Mai d’informacions
Crosets de carn amb l’andolha
 
Ingredients: 300 g de farina, 1 andolha, òli e sal.
 
Preparacion: d’en primièr metrem la farina sus la taula, ne farem un cròs al mièg, i metrem tres quarts de veirat d’aiga, mièg veirat d’òli e un pecic de sal e o barrejarem e pastarem fins que n’ajam tirat una massa ferma e elastica, massa que nos caldrà pastar e prautir coma se fasiam de pan (se cal, i apondrem un pauc mai d’aiga o de farina). Quand serà prèsta, ne farem una bòla e, amb l’ajuda del bestortièr, l’estendrem en totas direccions fins que i aja una lama rectangulara de l’espessor d’un millimètre, a quicòm prèp. Plegarem alavetz un dels bòrds del rectangle (de la part mai alongada) sus el meteis, ne plegarem l’autre per dessús (de sòrta que i aurà tres sisas de pasta) e, amb un cotèl, la coparem en bendas de la largor d’un det. En acabant metrem d’aiga abondanta dins una ola e la daissarem sul fuòc. O salarem, i apondrem l’andolha e, lo bolh pres, rebaissarem la flama e o daissarem bolhir a fuòc doç. Al cap d’aperaquí vint minutas, quand l’andolha serà cuècha, i apondrem los crosets e aumentarem lo fuòc. Quand tornarà levar lo bolh, rebaissarem la flama e o daissarem a fuòc doç un autre còp. En daissant passar tres o quatre minutas o trairem, n’escamparem l’aiga (o la gardarem per aprestar quicòm mai) e o servirem.
 
Variantas: la quantitat d’andolha es variabla.
 
 
Autras denominacions
 
Crosets: crosetons (Daufinat, Provença), crosetins au forn (Naut Daufinat, Comtat de Niça), crosetins (Naut Daufinat, Comtat de Niça, Vals Vaudesas), crosetons au forn (Provença), crosets au forn (Provença, Comtat de Niça), sogelhis, sogelhis au forn (Val de Ròia). “Crosets” es una denominacion que s'emplega per tot l’airal de localizacion del plat.
 
Crosets amb de burre d’alh: crosets amb de burre d’alhet, crosetins amb de burre d’alh, crosetins amb de burre d’alhet (Naut Daufinat), crosets amb de burre d’alhet (Ubaia), “Crosets amb de burre d’alh” es una denominacion que s'emplega dins lo Naut Daufinat.
 
Crosets amb de formatge: crosetins amb de fromatge (Naut Daufinat), crosets amb de formatge, crosetons amb de formatge (Provença), crosets emb de formatge, crosetins emb de fromatge (Comtat de Niça). “Crosets amb de formatge” es una denominacion que s'emplega en Daufinat.
 
Crosets amb de noses: crosets amb de noses (Provença), crosets emb de noses (Comtat de Niça), corsets amb las notz (la Gàrdia). Al Comtat de Niça, se lo plat s’aprèsta amb d'espaguètis, li dison espaguètis emb de noses. “Crosets amb de noses” es una denominacion que s'emplega en Daufinat.
 

 
 abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article