Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Crida als joves occitans

Gerard Funés Martín

Gerard Funés Martín

Catalan installat a Tolosa, estudiant en sciéncias politicas e activista LGTBI

Mai d’informacions
E mai se la situacion de l’occitan es pas evidenta a l’ora d’ara, podèm dire que i a de mond que vòlon far de causas per revirar la davalada de l’usatge social de la lenga e la pèrda de la cultura.
 
E que i pòt aver de mai polit que de veire qu’una persona jove emplega la lenga e la vòl pas daissar morir? Dempuèi qu’arribèri en Occitània, ai vesitat diferents endreches un pauc pertot pel país, e m’arribèt de trobar de joves que (de còps que i a, amb un pauc de vergonha a la debuta) me parlèron en occitan. Ieu parlavi pas lo francés e, e mai s’aviái un nivèl d’occitan pro bas, ma lenga mairala es fòrça pròcha de l’occitan, e aquò èra lo pretèxte perfièch: èra lo solet biais de poder comunicar.
 
Ara ja fa un temps que demòri en Occitània e soi en contacte amb qualques autres joves. Vesi que dins las grandas vilas es mai aisit de trobar de grops que dinamizan la lenga, mas dins los pichòts vilatges, los joves an pas aquela escasença. Al delà, i a pas gaire de comunicacion entre totes. Avèm de problematicas pas tròp desparièras, de tòcas comunas e sèm vertadièrament lo futur.
 
Aqueste escrich es una crida als joves que poiràn legir aquò, pertot pel país, que siatz dins d’organizacions o pas, qu’ajatz o pas d’esperanças, mas que somiatz d’una autra realitat, almens per escambiar nòstres ponches de vista e partejar d’idèas per salvar quicòm que fa partida de totes, e qu’es entre nòstras mans de reviscolar e de far viure.
 



Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se podètz sosténer en venent sòci dels Amics de Jornalet o de l’associacion ADÒC, contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Carles Tolosa
15.

#14 simpa per passar pel occitanista de servici...Ieu al mond qu'an la crotz occitana lor demandi totjorn se parlan la lenga. Sovent non mas fa la conversacion.

  • 2
  • 0
Gerard Cairon Florentin d\'Albigés
14.

O tòrni dire ( per que o ai dich mai d'un còp, dins maites comentaris ), una causa simpla seria que totes los que parlam occitan, agem un pin's sul pitre, amb quicòm coma " Me podetz parlar occitan" o " Parlem nos occitan" o quicòm mai, adaptat a cada grand dialèct. M'anatz dire qu'aquel pin's exista jà, que Macarèl ne prepausa un, amb "Parla- me occitan"; mas çò que i a , es qu'amb lo tutejament, òm dona l'impression de s'adreiçar pas qu'a la tribù, als amics, que sabon jà que te pòdon parlar occitan (...e que o fan sovent pas...) . Non, se cal adreiçar als desconeguts, al trabalh, per carrièiras, eca... e donc d'un biais educat en vosejant lo monde. Es una proposicion plan simpla e pichonèla, mas que sembla pas interessar degus, benlèu per que los occitanistas, no'n cresèm un pauc tròp e que nos agrada pas de nos dire que nos cal començar pichon e modèste.

  • 0
  • 0
Ju
13.

#11 Deishatz donc de díser pegaus mei bèths que non pas vos... O alavetz, datz-me lutz, ô praube de jo qui soi.

  • 0
  • 0
"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
12.

Jo, soc Català, però de vegades em sento Occità, questió d'enermajanent, però com a persona d'un estat oprimit, parlo en Català tant com puc, i es molt sludable, ho recomano.
No perdeu la llengua o perdreu les arrels, que bo que es parlar amb raó i legitimitat.
Visca la Terra...Lliure!
I Occitània, i els Paisos del Mon!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 3
  • 0
flòc de Gasconha
11.

#10 "aficas"? "dar l'enveja"? "idea"? La negacion "pas"? Ne coneishetz pas la gramatica deu gascon.

  • 2
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article