Bandièra01 1180x150: La Passem

Opinion

Programa ideós (pas ideal) per la Presidenciala

1)- “La Déclaration des droits de l’homme” serà aremplaçada per “La Déclaration des droits des femmes et des hommes”.
 
2)- Totes los estats e totas las termièras de la planeta que las acompanhan, de quina menas que sián, seràn totas anequelidas.
 
4)- Lo trabalh es suprimit. La femna e l’òme son pas venguts sus Tèrra per trabalhar mas per s’aimar. L’amor es l’afar de l’umanisme. Lo trabalh es l’afar del maquinisme.
 
5)- Lo P.V.V. (Picalhon Versat a Vida) serà versat tot al long de la vida (de setze ans fins a la mòrt) a cada ciutadana e ciutadan de la Planeta. Per l’ora, lo P.V.V. es fixat a 2 000 euros per mes.
 
6)-La retirada es suprimida. Es aremplaçada pel P.V.V.
 
7)- En mai del P.V.V. un drech de pitança e de teulada (D.P.T.) fornirà a cada ciutadana e ciutadan de la Tèrra tota un luòc per se lotjar e per i s’apitançar.
 
8)- Las guèrras seràn fòrabandidas. Totes los materials que las asorgan destrusits. (tancs, calachs, missils, bombas,...)
 
9)- Lo drech, per cada poble, de parlar sa lenga serà non solament reconegut mas encoratjat e pagat. Cada parlaira e parlaire reçauprà cada mes un P.V.V. doble.
 
10)- Totes los establiments escolars seràn suprimits. Per totas e totes, la coneissença passarà drechament dins lo cervèl pel mejan de “granetas del saber” espandidas a gratis.
 
11)- Las EPHAD existiràn pas mai. Un programa de recerca: “Tornatz-jove!” T.J.permetrà a las vièlhas e vièlhs de tornar joves. Venir vièlh serà de mai en mai malaisit! Demorar jove a vida, ben pus aisit!
 
12)- Los espitals seràn suprimits. En seguida del T.J i aurà pas pus de malautes.
 
13)- Las bòrias usinas seràn destrusidas. Las fabricas de pesticidis seràn cremadas.
 
14)- Per afortir la democracia, una votason electronica serà botada sus pè per poder consultar ciutadans e ciutadans de la planeta cada còp que ne serà nescite. (Es a dire sovent)
 
15)- Cada annada, una campanha “Planeta neta” P.N. serà lançada per netejar Tèrra tota de las escobilhas que la salopejan.
 
(S’avètz enveja de completar aquel programe politic o de ne’n prepausar un autre, mandatz un mot al Jornalet que se farà un plaser de lo publicar!)
 
 
 
 abonar los amics de Jornalet

 


 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

pierre lachaud
1.

Quò es plan brave tot aquò. Mas, l'Andre oblida qu'avem besonh de minjar, nos acialar, e que per aquò acceptan de trabalhar per aver de que s'acialar e minjar.
Partir solament de çò que voldrian es utopiste.
Quò es mesme lo programme de las gens los pus poderos. Pus d'estats, pus d'escòlas, pus d'organisacion sociala, La plaça sera liure per lo novel òrdre mondiau dau Rotschild: un smig minimum a tots que balhera pas pron per viure, pas d'argent per l'escòla, la cultura tot aquò per fabricat daus esclaus. A i pensar.

  • 1
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article