Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Un complòt de la bragueta?

Bernat Bergé

Bernat Bergé

Conegut coma lo “Bernat contaire” es escrivan e contaire de contes e ensenhaire retirat

Mai d’informacions

Tèxte legit

Lo Guston, per anar al borg, reglar un pichòt afar a la banca, s’èra quitat los vestits de trabalh per se cargar una camiseta e un parelh de cauças candas. Abans de dintrar a la banca decidiguèt d’anar als comuns escampar d’aiga, que l’espèra, òm sap pas, podiá èsser longueta. Mas quand se volguèt tornar braguetar, lo cursor de la zimpeta desralhèt e lo Guston deguèt caminar dins la carrièra, la botica alandada. Aviá pas léser de se’n tornar a l’ostal per se cambiar de cauças, que se seriá mancat lo rendètz-vos. Se resignèt doncas a se presentar desbraguetat davant lo director de l’agéncia. Mas aital èra pas al siu avantatge per negociar una autorizacion de descobèrt!
 
Pr’aquò, soscava lo Guston, aquelas cauças èran gaireben nòvas, lavadas pas qu’un còp! Vertat, las aviá pas pagadas car, qu’èran en sòldas e que venián d’Asia, aviá legit sus l’etiqueta. Mas perqué una tala marrida qualitat del producte? La cèrca del mendre còst de produccion? Segur. Mas se s’i ajustava una volontat de portar tòrt? Aqueles países, fornisseires de l’Occident, òc-ben, mas de còps que i a gaireben en guèrra ambe el, se poirián servir de cremalhièiras de marrida qualitat per lo destabilizar. En efècte, un cap d’estat o de governament que se sietariá a la taula d’una conferéncia al som desbraguetat, i perdriá tota autoritat, e lo prestigi del siu país ne patiriá bravament.
 
Mas s’es aquò los Asiatics s’enganan d’estrategia: los òmes politics dels nòstres países son a l’abric d’una bragueta que se crinca. Per se vestir fan pas las sòldas e se pòdon pagar de costumes costoses, a la bragueta segura. De mai, de còps que i a , per los aparar, de benfaitors lor fan present de costumes a mai de 30 000 euros lo parelh, que lor estàlvian lo pensament de la bragueta que lasca.
 

 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Tartan Tarascanhós
2.

Pensi que lo guston es estat refusat a l'intrada de la banca... Aviá pas la tenguda corrècta !

  • 0
  • 0
Pierre LACHAUD
1.

Daus vestaments a 30 000 euros, mesme un millardairi en voldria pas.

Quò cata un autre trafic. Si tapam sur un vestament a 30 000 euros, e si avetz un còde, aquel còde vos druba las pòrtas d'un autre comerci: lo comerci de goiats o de goiatas. Mas, lo còde es pas balhat a tot lo monde.
Daus milliers d'efants disparaissan tots los ans dins lo monde e quò es cata e plan catat.

  • 0
  • 3

Escriu un comentari sus aqueste article