Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Manganas (XXII)

—Avem de pròvas de tot aquò?
 
— Sabem que Dulac a mandat, a sa demanda, un certificat de bona conducha d’un cèrt Szonek, per escalfar sos antecedents ambe la justicia. E n’èran nombroses! Era al printemps 1979. Las datas son importantas.
 
Aquel Szonek èra nascut en 1937 a París. Sos parents moriguèron a Auschwitz. Foguèt condemnat per raubatòri dins las annadas 50 e per proxenetisme dins las annadas 60. L’an alara fòrabandit de París! Venguèt doncas a Bordèu onte tornamai foguèt acusat de proxenetisme. En 1970 anèt a Niça mas tornèt a Bordèu tres annadas puèi. Contunhèt amb las filhas fins al mes de julh de 1979.
 
Venguèt alara informador pels servicis secrets espanhòls del nòu director de la Comisaría General de Información Manuel Ballesteros.
 
Amb tres òmes del mitan bordalug, foguèron los primièrs arrestats e condemnats per l’assassinat de membres d’ETA sul territòri francés.
 
— Qual èran los autres?
 
— Delpeyrat de Cauderan. Aviá començat a 16 ans son ascencion dins la mafia bordalesa. Foguèt arrestat mai d’un còp per falsificacion de documents, raubatòri o conducha sens permés de menar.
 
I aviá Ruiz tanben, un pè negre, condemnat per trafic d’armas en Alacant a set annadas de preson. A sa sortida, s’èra installat a Tolosa onte lèu foguèt condemnat a 4 annadas de carcer per proxenetisme. Venguèt puèi a Bordèu onte foguèt recercat per engana e falsificacion de documents. Tornat en Espanha, entrèt en contacte amb “Levy” que li prepausèt de far de moneda contra “un trabalh al Bascoat”.
 
“Levy” tanben faguèt de preson per engana e falsificacion de documents. Pendent mai d’una annada visquèt mercé d’argent vengut d’Espanha. Abans trabalhava per SADEVIC, una entrepresa de locacion de veituras, mercé lo Szonek que ne coneissiá e la presidenta e la gerenta. D’unas veituras logadas d’un biais irregular al prèp de SADEVIC foguèron utilizadas a Anglet e a Sant Joan de Lutz en 1979 per d’atemptats contra de membres d’ETA.
 
Condemnats e empresonats, Szonek e “Levy” tornèron al tribunal per presompcion de proxenetisme ambe... la gerenta de SADEVIC. Aquí tanben Dulac testimonièt de sa bona conducha...
 
E per n’acabar amb el, cal saber que Dulac èra un dels dirigents d’una entrepresa de seguretat qu’emplegava Pedro Sánchez, arrestat dins una de las primièiras afars del GAL, la de Segundo Marey.”
 
 
 
 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article