Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

Qu’arrèsti la mea accion pr’amor qu’èi obtiengut çò que demandavi

Dàvid Grosclaude

Dàvid Grosclaude

Jornalista e politician. Participèt a la creacion dels primièrs programas de France 3, Ràdio País e La Setmana entre d'autres. Es delegat a la politica lingüistica en favor de las lengas basca e occitània al Conselh Regional d’Aquitània.

Mai d’informacions
Que soi urós d’anonciar a tots los qui m’an sostienut desempuish ua setmana qu’an ganhat ua victòria. Lo document qui demandavi desempuish lo 27 de mai que m’ei arribat a 19h30.
 
Qu’ei un document adreçat aus presidents de las duas regions Aquitània e Miegjorn-Pirenèus devath la fòrma d’ua letra signada deus dus ministres de l’Éducacion e de la Cultura. Dens aquesta letra qu’ei indicat que l’Estat s’engatja a autorizar la creacion de l’Ofici Public de la Lenga Occitana e que s’i associarà.
 
Efectivament serà dens l’OPLO. Que vòu díser que participarà au son foncionament e au son finançament a costat de las regions. Qu’ei un element que n’avèvam pas podut obtiéner abans la vòsta mobilizacion.
 
La letra que precisa que l’OPLO serà creat abans la fin de l’estiu.
 
Qu’ei la pròva que quan nos amassam entà demandar çò qui ei devut a la promocion de la nosta lenga qu’ac podem obtiéner.
 
De segur que soi estat obligat d’emplegar un mejan d’accion hòrt. Qu’ac èi hèit pr’amor que i èri obligat, considerant qu’avèvi utilizat tots los autes mejans classics.
 
Que retieni d’aqueths dias, ua mobilizacion shens comparèr dab tot çò qui ei conegut. Que m’a tocada au còr la reaccion de totas e tots los qui m’an sostiengut.
 
Que preni donc la decision d’arrestar la mea accion puisqu’èi obtiengut tot çò que demandavi.
 
Que demoran hòrt de combats a miar. Qu’avem provat que n’avèvam la capacitat.
 
Que demandi a’us qui pòden de viéner doman dijaus 4 de junh a 16h30 devant lo Conselh Regionau d’Aquitània entà hestejar aquera victòria en favor de la lenga nosta e de la politica decidida per duas regions occitanas qui an pres consciéncia de la lor responsabilitat en aqueth maine.
 
Que rasseguri enfin los qui’s preocupan de la mia santat. Ua setmana shens s’alimentar qu’ei long mes non pensi pas que i agi consequéncias negativas. Que vederèi autanlèu doman un mètge e que harà un bilanç.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Lílian Chovèl Clarmont d'Auvernhe / Le Crest
12.

Quò fai de temps que z-o voliá far... adonc marcés, un grand marcés 'bei tu! Crese qu'ara, se lu notre president parla de la signadura de la "charta de las lingas minòritarias", qu'ei a tu que lu devem... pardeque crese pas jamai au azard en politica! Pasmens, sabe pas se questa charta channharà quicòm a la situacion de la notra linga, mas d'au men pense qu'aquò pòt montrar la trista realitat au monde par que se balhan-garda qu'ara z-es notra darreira chansa de la sauvar d'aban que siá tròp tard!

(se balhar-garda [auv] = se rendre compte)

  • 0
  • 0
Eric 971
11.

Òsca Dàvid !

  • 0
  • 0
antalya apraquital
10.

#9 Legiràn Lo Jornalet ! D'aqui que cal una pujada en potencia de Jornalet.
Benlèu que legisson pas la premsa estrangièra mas o deurian....

  • 0
  • 0
Ginhac Fotland
9.

#7 e # 8

E lo pòble dei territòris occitans, cresètz que legisse frequentament lo washintong post o lo Guardian o Avui? O qu'agacha de mèdias autres que lei en francés, e massisament??

  • 3
  • 0
antalya apraquital
8.

#7 La premsa parisenca es d'un band afrancimandida d'un autre band subvencionada per l'estat....
Libertat de premsa libertat de premsa.....
Val mai anar legir lo washintong post o lo Guardian.. Son brica subvencinats, an una etica jornalistica e de carisme.
Tot çò que manca a la premsa francesa.
Alavetz se cal pas estonar de tròp. D'un autre band cal pas crèire que la premsa francesa posquessa se botar en plaça de la premsa Occitana....
Nos cal aumentar la premsa occitan

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article